Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
18 Mάρτη θα είμαστε όλοι και όλες εκεί: Σε όλο τον κόσμο

Ένας χρόνος “Συμφωνία”

Στις 18 και 19 Μάρτη χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να διαδηλώσουν σε δεκάδες πόλεις στην Ευρώπη, αλλά ακόμη και στη Σεούλ στη μακρινή Νότιο Κορέα, ενάντια στο ρατσισμό και τον φασισμό, ένα χρόνο ακριβώς μετά την συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας στις 18 Μάρτη του 2016.

Αυτή η κατάπτυστη συμφωνία, την οποία όχι μόνο υπέγραψε αλλά προσμετρά και ανάμεσα στις «επιτυχίες» της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχει μεταφραστεί στον ένα χρόνο της εφαρμογής της σε 5.000 πνιγμένους πρόσφυγες και μετανάστες με την αιχμή να έχει μεταφερθεί πλέον από το Αιγαίο στο πέρασμα Λιβύης-Ιταλίας. Πρόκειται για διπλάσιους νεκρούς από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2015-16. 

Η ΕΕ χρηματοδοτεί το τουρκικό κράτος προκειμένου από τη μια να κλείνει το ανατολικό πέρασμα στις χώρες της Ευρώπης. Από την άλλη, να υποδέχεται ως «ασφαλής χώρα» όλους όσους θα κρίνονται ότι δεν πληρούν «κριτήρια» για να πάρουν άσυλο. Ενώ στο μεταξύ αυτοί, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, με μοναδικό τους έγκλημα ότι θέλησαν να γλυτώσουν από τον πόλεμο, την φτώχεια, την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, θα κρατούνται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης κάτω από τις πιο άθλιες απάνθρωπες συνθήκες – όπως απέδειξε ο ζοφερός φετινός χειμώνας- μέχρι να απελαθούν.

Έκπτωση

Όπως καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία «ένα χρόνο μετά την υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, το καθεστώς υποδοχής και ασύλου στα σύνορα της Ε.Ε. γνωρίζει μία πρωτοφανή έκπτωση: ...χιλιάδες άνθρωποι ζουν σε πολύμηνο καθεστώς κράτησης ή/και γεωγραφικού περιορισμού χωρίς να γνωρίζουν για ποιο λόγο και για πόσο καιρό. Ένα χρόνο μετά τη συμφωνία την Πέμπτη 16 Μαρτίου σύμφωνα με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Δεκέμβριο 2016, επανενεργοποιείται ο Κανονισμός του Δουβλίνου με αποτέλεσμα εφεξής να ξεκινήσουν οι επιστροφές αιτούντων άσυλο από την υπόλοιπη Ευρώπη στην πρώτη χώρα εισόδου στην Ε.Ε., εντείνοντας έτσι τα ελληνικά αδιέξοδα».

Η ΕΕ σφραγίζει τα σύνορά της στα θύματα των πολιτικών και των επεμβάσεων που οι χώρες της έχουν διαπράξει από τη Μέση Ανατολή ως την Αφρική. Σπαταλά πολλά δις ευρώ προς το τουρκικό κράτος αλλά και για δικά της στρατιωτικά και αστυνομικά μέσα, με μοναδικό στόχο τους πρόσφυγες, την ίδια στιγμή που επιβάλλει την πιο σκληρή λιτότητα στο εσωτερικό της. Γι’ αυτήν της την πολιτική της ασταμάτητης άγριας λιτότητας, νεοφιλελεύθεροι και σοσιαλδημοκράτες χρησιμοποιούν σαν αποδιοπομπαίους τράγους τους πρόσφυγες, τους μετανάστες και τους μουσουλμάνους. Και με αυτόν τον τρόπο στρώνουν το δρόμο στους φασίστες και στην ακροδεξιά.

Στις 18 και στις 19 Μάρτη, θα διαδηλώσουμε κατά χιλιάδες σε όλη την Ευρώπη για την κατάργηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, για να σπάσουμε στο δρόμο αυτόν τον φαύλο κύκλο των μνημονίων, του ρατσισμού και του φασισμού.

 

Βρετανία

"Αν οι μετανάστες δεν είχαν έρθει σε αυτήν την χώρα να στηρίξουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, εγώ δεν θα μπορούσα να στέκομαι εδώ ζωντανός μαζί σας σήμερα. Σε αυτήν τη χώρα θα έπρεπε να καλωσορίζουμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Σας προτρέπω όλους και όλες να διαδηλώσετε στις 18 Μάρτη".

Με αυτή τη δήλωση, στη μεγαλειώδη διαδήλωση υπεράσπισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας στο Λονδίνο την περασμένη βδομάδα, ο εγχειρισμένος γενικός γραμματέας του (έκτου μεγαλύτερου συνδικατου της Βρετανίας) PCS, Mark Serwotka κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια-διαδηλώσεις που θα γίνουν στη Βρετανία στις 18 Μάρτη: Στην Αγγλία στο Λονδίνο (συγκέντρωση Portland Place), στη Σκωτία στη Γλασκώβη (Holland St) και στην Ουαλία στο Κάρντιφ (Grange gardens).

Ήδη η κινητοποίηση σε όλη τη χώρα είναι τεράστια. Στην τελική ευθεία για το συλλαλητήριο το Stand up to Racism οργανώνει εκδηλώσεις σε 23 σημεία σε όλη τη χώρα, ενώ με πούλμαν οργανώνεται η μετάβαση από τριάντα τουλάχιστον σημεία στο Λονδίνο. Το Stand up to Racism υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των συνδικάτων (TUC, Unison, UNITE, NUT, CWU, UCU, ASLEF, PCS, BFAWU, MEND), από ένα πολύχρωμο πλήθος κοινοτήτων, συλλογικοτήτων, μουσουλμανικών οργανώσεων, και βέβαια από τους μουσικούς και καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο Love Music Hate Racism.

Μετά τη διαδήλωση για το NHS και την 8 Μάρτη "ας κάνουμε τη διαδήλωση ενάντια στο ρατσισμό στις 18 Μάρτη τη μεγαλύτερη από όλες μέχρι τώρα για να δείξουμε στην Τερέζα Μέι ότι δεν μπορεί να ρίχνει τις ευθύνες για την λιτότητα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες" τονίσει το κάλεσμα του Stand up to Racism.

 

Πολωνία

Στην Πολωνία, η κύρια διαδήλωση στις 18 Μάρτη θα γίνει στη Βαρσοβία. Tαυτόχρονα θα γίνουν διαδηλώσεις και σε άλλες πόλεις σαν απάντηση στις συνάξεις που οργάνωσαν φασίστες και ρατσιστές σε αυτές την χρονιά που μας πέρασε. 

Οι κινητοποιήσεις οργανώνονται από το μέτωπο Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό που περιλαμβάνει Μουσουλμανικά κέντρα από τη Βαρσοβία και άλλες πόλεις, το νέο αριστερό κόμμα Razem, τους Πράσινους, εμάς την Εργατική Δημοκρατία, την Ένωση «Ναι στους πρόσφυγες-Όχι στο ρατσισμό».

Η προκήρυξη που καλούσε στις 18 Μάρτη μοιράστηκε πλατιά στις δύο μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις που οργανώθηκαν τη μέρα της Γυναίκας. Μια από τις δύο μεγαλύτερες εργατικές ομοσπονδίες της χώρας, η Πανπολωνική Συμμαχία Συνδικάτων πλήρωσε και τύπωσε αφίσες που καλούν στο συλλαλητήριο στις 18 Μάρτη. Έχει επίσης προσκληθεί το νέο συνδικάτο μεταναστών από την Ουκρανία. 

Το κάλεσμα και η αφίσα για τις 18Μ έχει μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες ανάμεσά τους τα αραβικά και τα ουκρανικά. Οι προετοιμασίες πηγαίνουν καλά και στην τελική ευθεία τα δίνουμε όλα για να συμμετάσχει όσο περισσότερος απλός κόσμος από τις γειτονιές, τους χώρους εργασίας και νεολαίας. 

Αντυ Ζεμπρόφσκι, Εργατική Δημοκρατία, Βαρσοβία

 

Γαλλία

Στο Παρίσι η φετινή διαδήλωση για τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια, που θα γίνει την Κυριακή 19 Μάρτη, αναμένεται να είναι μεγαλύτερη από όλες τα προηγούμενα χρόνια. Οι συνελεύσεις προετοιμασίας της διαδήλωσης πολλαπλασιάζονται. Ο αριθμός των πρωτοβουλιών, κινήσεων, συνδικάτων, πολιτικών οργανώσεων, κοινοτήτων μεταναστών, γυναικών μετριέται σε δεκάδες και ήδη οι τοπικές πρωτοβουλίες νοικιάζουν πούλμαν από Νάντ, Ρεν, Λυόν, Γκρενόμπλ, Τουλούζ, Λιλ, Στρασβούργο και άλλες πόλεις για να κατέβουν στην πρωτεύουσα. 

Ανάμεσα στις υπογραφές: ATTAC, DAL, Ensemble!, FSU, UNEF, Union Syndicale Solidaires,  Syndicat National Unitaire des Assistants Sociaux, Revolution Permanente,  CGT, Action-antifasciste Paris-Banlieue, Alteative Libertaire, Act up, Assemblee des Blesses, des Familles et des Collectifs contre les violences policieres, Centre d'études postcoloniales de Lyon, Coordination des Intermittents et Precaires d'Ile-de-France, Sans-Papiers et Migrants, Collectif enseignant pour l'abrogation de la loi de 2004, Nouveau Parti Anticapitaliste (NPA). 

 

Δανία

Στη Δανία θα γίνουν τρεις συγκεντρώσεις, στην Κοπεγχάγη, στο Άρχους και στο Οντένσε. Όπως αναφέρει το κάλεσμα στις συγκεντρώσεις, που οργανώνονται από ομπρέλες αντιρατσιστικών οργανώσεων και συλλογικοτήτων: 

«Η εκλογή του Τrump ήταν μόνο ένα δείγμα πως οι εθνικιστικές και ξενοφoβικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος. Εδώ, το Dansk Folkeparti είναι το δεύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο, ενώ και το ακόμη πιο ακραίο Νye borgelige φαίνεται σε πολλές δημοσκοπήσεις να μπαίνει στη Βουλή. Χρειάζεται μια μαζική διαμαρτυρία ενάντια σε αυτήν την απειλητική πολιτική εξέλιξη».

Ένας από τους ομιλητές στην Κοπεγχάγη θα είναι ο Jesper Juul Mikkelsen, μέλος της οργάνωσης Ιnteationale Socialister, του οποίου το βιβλίο «ανοίξτε τα σύνορα» κυκλοφόρησε πρόσφατα. «Το πολιτικό κλίμα θυμίζει αυτό του ‘30» δήλωσε. «Γι' αυτό είναι καιρός για τους ανθρωπιστές και αντιρατσιστές να συσπειρωθούν. Με την οργάνωσή μας θα δείξουμε ότι υπάρχει δυνατότητα να αλλάξουμε την κοινωνία. Θα πολεμήσουμε για μια παγκοσμιοποίηση από τα κάτω».

Δήμητρα Θεοδωρίδου Lundsgaard

 

Καταλονία

Φέτος η διεθνής μέρα ενάντια στο ρατσισμό στην Καταλονία θα σημαδευτεί από μια σειρά τοπικές δράσεις. Αυτό αποφασίστηκε από την UCFR, την αδελφή οργάνωση της ΚΕΕΡΦΑ μετά και από τη μαζική συγκέντρωση υποστήριξης στους πρόσφυγες που έγινε στη Βαρκελώνη στις 18 Φλεβάρη. 

Οι δράσεις ξεκίνησαν με ένα πολύ επιτυχημένο Κοινωνικό Φόρουμ ενάντια στην Ισλαμοφοβία και κάθε είδους ρατσισμό. Εκατοντάδες ακτιβιστές από τα κοινωνικά κινήματα γενικά, αλλά και ειδικά Μουσουλμανικές, Εβραϊκές και Ρομά οργανώσεις συναντήθηκαν όλες μαζί στις 11 Μάρτη στη Βαρκελώνη σε διάφορα πάνελ και woρkshops. 

Το πρωί της 18 Μάρτη θα υπάρχουν συγκεντρώσεις σε τρεις πόλεις -Molins, Olot και Pineda- όπου οι τοπικές επιτροπές της UCFR δίνουν τη μάχη ενάντια σε ρατσιστικές και ισλαμοφοβικές καμπάνιες που στηρίζουν ακροδεξιοί και φασίστες που προσπαθούν να ανασυγκροτηθούν μετά την ήττα τους στις εκλογές του 2015 για τα τοπικά συμβούλια. Θα τους σταματήσουμε ξανά. Στην πόλη Vendrell, όπου οι φασίστες έχουν ακόμη εκλεγμένους, θα γίνει συγκέντρωση και διαδήλωση το απόγευμα. 

Η εμπειρία της Καταλονίας δείχνει την αξία του ενιαίου μετώπου ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό. Η άλλη πρόκληση είναι να χτίσουμε μια στέρεα αντικαπιταλιστική εναλλακτική. Το Μarx21.net εργάζεται σε αυτήν την κατεύθυνση.

David Karvala ακτιβιστής στο UCFR και μέλος του Marx21.net

 


Aυστρία

Κινητοποίηση ενάντια στις απελάσεις είχε καλεστεί το πρωί της Δευτέρας 13/3 και στο αεροδρόμιο της Βιέννης. Η συμμετοχή στο συλλαλητήριο της 18 Μάρτη στη Βιέννη αναμένεται μεγάλη ενώ κινητοποίηση έχει καλεστεί και στο Γκρατζ.

Μετά το περσινό κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες το 2015, η ανάπτυξη της αντιφασιστικής δράσης κατάφερε να ανατρέψει τα προγνωστικά και να εμποδίσει το 2016 την εκλογή του φασίστα Χόφερ στην προεδρία. 

 

Κύπρος

Δικοινοτική εκδήλωση και πορεία προγραμματίζεται στη Λευκωσία στις 18 Μάρτη. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δίνουν δυναμικά το παρών τους στην διεθνή αυτή αντιρατσιστική, αντιφασιστική κινητοποίηση.

Την εκδήλωση καλεί ένα ευρύ φάσμα οργανώσεων της αριστεράς και των συνδικάτων και από τις δυο πλευρές. Από την πλευρά των Ελληνοκυπρίων συμμετέχει το ΑΚΕΛ και η ΠΕΟ όπως και οι περισσότερες οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Από την πλευρά των Τουρκοκυπρίων συμμετέχουν οι οργανώσεις του Τουρκικού Ρεπουπλικάνικου Κόμματος (CTP) και η DEV iS.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με συγκέντρωση στις 11 το πρωί, στον περίβολο του Δήμου Λευκωσίας με κύριους ομιλητές τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, εκπρόσωπο των τουρκοκυπριακών οργανώσεων και εκπροσώπους των μεταναστών. Θα ακολουθήσει πορεία στο κέντρο της πόλης. 

Βασικά συνθήματα της κινητοποίησης είναι το «Όχι στην Ευρώπη φρούριο των φρακτών και των στρατοπέδων συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες» και «τσακίστε τους ναζί του ΕΛΑΜ – Χρυσή Αυγή». Η αντιφασιστική δράση είναι παντού πολύ σημαντική και ακόμη πιο πολύ στην Κύπρο, μετά που η Βουλή με τις ψήφους των απορριπτικών κομμάτων και την ανοχή του κυβερνητικού κόμματος υιοθέτησε την πρόταση του ΕΛΑΜ να γιορτάζεται η επέτειος του ενωτικού δημοψηφίσματος και οδήγησε στην διακοπή των συνομιλιών προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις όχι μόνο των Τουρκοκυπρίων αλλά και πολλών Ελληνοκυπρίων. Η 18 Μάρτη θα είναι μια δυναμική απάντηση σε αυτό και θα καταγράψει τη Λευκωσία στον χάρτη του διεθνούς αντιφασιστικού ξεσηκωμού.

Ντίνος Αγιομαμίτης

 

Ολλανδία

Στο Άμστερνταμ, η 18 Μάρτη έρχεται ακριβώς τρεις μέρες μετά από τις βουλευτικές εκλογές με το κόμμα του ακροδεξιού Βίλντερς να απειλεί να πάρει την πρώτη θέση - και την κεντροδεξιά κυβέρνηση να παίζει το πιο άθλιο εθνικιστικό χαρτί με την Τουρκία επιδιώκοντας να υπερφαλαγγίσει τους ακροδεξιούς από τα δεξιά. 

Στο συλλαλητήριο καλούν συνδικάτα, κόμματα και συλλογικότητες όπως η εργατική Ομοσπονδία FNV, το κόμμα Groenlinks, η Greenpeace, το κόμμα Leder1, η συλλογικότητα ενάντια στην ισλαμοφοβία Meldpunt Islamofobie, η αυτό-οργανωμένη συλλογικότητα προσφύγων «We Are Here» κ.α.

Η καμπάνια για τις 18 Μάρτη γίνεται ταυτόχρονα με την προεκλογική εκστρατεία και ενώ κάθε προσπάθεια του Βίλντερς να εμφανιστεί δημοσίως, έχει έρθει αντιμέτωπη με αντιφασιστικές διαμαρτυρίες. Την Κυριακή 5 Μάρτη στο Άμστερνταμ στο τζαμί Αλ Kabir έγινε εκδήλωση από συλλογικότητες ενάντια στις διακρίσεις και την ισλαμοφοβία ενώ στις 12 Μάρτη έγινε στο Μάαστριχτ δυναμική αντιρατσιστική διαδήλωση.

 
 

Ελβετία

Στην Ελβετία η διαδήλωση της 18 Μάρτη θα γίνει το μεσημέρι στη Ζυρίχη και αναμένεται μεγάλη καθώς πολλά είναι τα συνδικάτα και οι οργανώσεις που συμμετέχουν, ανάμεσά τους τα UNIA και SSP (αντίστοιχες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ), SolidariteS, MPS, POP, Marche Mondiale des Femmes, solidariteé sans frontieres κ.α. Nωρίτερα, ακτιβιστές στο δρόμο για τη Ζυρίχη, θα κατέβουν από το τρένο στη Βέρνη για να συμμετάσχουν σε αντιδιαδήλωση με σκοπό να φράξει το δρόμο σε μια ρατσιστική σύναξη. Τη Δευτέρα 13 Μάρτη πολλές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ενάντια στο ρατσισμό και τις απελάσεις στη Λωζάννη. 

 

Άλλες χώρες

Στην υπόλοιπη Ευρώπη κινητοποιήσεις έχουν καλεστεί για τις 18 Μάρτη από πολλές συλλογικότητες. Στη Γερμανία ενάντια στις απελάσεις των Αφγανών προσφύγων: στα αεροδρόμια του Βερολίνου και της Φρανκφούρτης, στη Βρέμη, στο Αμβούργο, στη Λειψία, στο Πότσνταμ. Στο Μπάντεν-Μπάντεν υπάρχει κάλεσμα για διαδήλωση ενάντια στη συνάντηση των υπουργών οικονομικών που θα συνεδριάζουν στις 17-18 Μάρτη. Όπως αναφέρει: «Ενώ μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού υποφέρουν από την αυξανόμενη φτώχεια ο πλούτος των ισχυρών αγγίζει νέα ύψη. Αυτός ο πλούτος προστατεύεται από φράχτες και στρατό ενώ άνθρωποι που προσπαθούν να γλυτώσουν από τον πόλεμο, τις συλλήψεις και τη φτώχεια πνίγονται στη Μεσόγειο ή παγώνουν στους φράχτες της Ευρώπης. Κόντρα σε αυτήν την αντίθεση θα διαδηλώσουμε στις 18 Μάρτη». Στην Ιταλία, δημόσια καλέσματα έχουν γίνει στη Βενετία και την Μπολόνια, ενώ αναμένεται να προστεθούν κι άλλες πόλεις. Kινητοποίηση θα γίνει την Τρίτη 21 Μάρτη και στη Σεβίλλη, ενώ στην Κωνσταντινούπολη οργανώνεται στις 18 Μάρτη συνδιάσκεψη αλληλεγγύης στη συριακή επανάσταση και το συριακό λαό.

Αντιφασιστική-αντιρατσιστική κινητοποίηση θα γίνει και σε ένα από τα πιο θερμά κινηματικά σημεία του πλανήτη, στη Σεούλ, στην Κορέα στις 19 Μάρτη!