Η άποψή μας
Πρωτομαγιά αντίστασης σε όλα τα μέτωπα

Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τον φετινό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς με όλα τα μέτωπα ανοιχτά.

Το πιο άμεσο είναι η σύγκρουση με το βάρβαρο πακέτο μέτρων που συμφώνησε ήδη η κυβέρνηση στο τελευταίο Γιούρογκρουπ της Μάλτας και τώρα προσπαθεί να εξωραϊσει με υποσχετικές για αναδιάρθρωση του χρέους στη Σύνοδο του ΔΝΤ.

Τα σχέδια που συζητάνε δεν μπορούν με κανένα τρόπο να αντισταθμίσουν τις απάνθρωπες περικοπές στις συντάξεις και στους μισθούς. Το μόνο που μπορεί να κάνουν είναι να διαιωνίσουν τις πιέσεις για τέτοιες περικοπές ξανά και ξανά με την επιμήκυνση των δανείων και τη μονιμοποίηση της εποπτείας των τραπεζιτών.

Γι' αυτό έχει τεράστια σημασία να βγούμε στους δρόμους την Πρωτομαγιά ενάντια στη Συμφωνία και τα φτιασιδώματά της και να απαιτήσουμε τη μόνη γνήσια εργατική λύση: τη διαγραφή του χρέους, την αντιστροφή όλων των ιδιωτικοποιήσεων και την επιβολή εργατικού ελέγχου στα κλειδιά της οικονομίας αρχίζοντας από τις τράπεζες.

Δίπλα σε αυτό το κεντρικό μέτωπο, όμως, έχουμε να αναδείξουμε τις αντιστάσεις στην εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή, στις ρατσιστικές πολιτικές κατά των προσφύγων και στις φασιστικές προκλήσεις.

Η άλλη όψη των μνημονιακών συμφωνιών με την Μέρκελ και τη Λαγκάρντ είναι τα αγκαλιάσματα με τον Τραμπ που βομβαρδίζει στη Συρία, στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν και απειλεί να απλώσει τη φωτιά του πολέμου μέχρι την Κορέα. Είναι φρικαλέο να αναβαθμίζεται ο ρόλος της βάσης της Σούδας σε αυτά τα εγκλήματα από μια κυβέρνηση που κάποτε έλεγε ότι στηρίζει τα κινήματα ειρήνης.

Σαν να μην έφταναν οι διευκολύνσεις του Κοτζιά και του Καμμένου για τους αμερικάνικους βομβαρδισμούς, ο Μουζάλας συντονίζεται με την ΕΕ-φρούριο ενάντια στους πρόσφυγες που τρέχουν να γλυτώσουν από τη φρίκη. Και ο Τόσκας στέλνει την αστυνομία να περιφρουρεί τα γραφεία της Χρυσής Αυγής από τους αντιφασίστες διαδηλωτές.

Η δικιά μας θέση είναι ενάντια στην ΕΕ και τα αίσχη της. Τώρα είναι η στιγμή για σύγκρουση και ρήξη μαζί τους. Γιατί είναι πανικόβλητοι μέσα στην κρίση τους: Η Τερέζα Μέη προκήρυξε πρόωρες εκλογές γιατι δε μπορεί να διαχειριστεί το BRexit, στο Παρίσι αγωνιούν καθώς ο Μελανσόν δείχνει να περνάει στο δεύτερο γύρο.

Γι' αυτό, την Πρωτομαγιά θα βαδίσουμε πλάι-πλάι με τους πρόσφυγες, ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στον ρατσισμό και τις απόπειρες της Χρυσής Αυγής να ξαναστήσει τάγματα εφόδου. Θα ενώσουμε τις φωνές μας ενάντια στο σύστημα που γεννάει όλες αυτές τις βαρβαρότητες, για έναν κόσμο χωρίς μνημόνια και φτώχεια, χωρίς βόμβες και φράχτες.

Ο Συντονισμός ενάντια στα Μνημόνια, η ΚΕΕΡΦΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλούν στο Μουσείο και από εκεί θα βαδίσουμε στο Σύνταγμα διεκδικώντας να ενωθούν όλες οι δυνάμεις της εργατικής τάξης και της Αριστεράς σε αυτόν τον αγώνα.


Μαζέψτε υπογραφές σ’ αυτό το κείμενο

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΜΑΛΤΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΠΟ ΓΣΕΕ ΚΑΙ ΑΔΕΔΥ ΝΑ ΚΗΡΥΞΟΥΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Εμείς που δώσαμε την μάχη ενάντια στα τρία Μνημόνια δεν περιμένουμε παθητικά να μας επιβάλουν το τέταρτο. Η συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση στην Μάλτα, είναι το προεόρτιο ενός καινούργιου μνημόνιου χωρίς τέλος. 

• Συμφώνησαν για 3,5% πλεονάσματα για τα επόμενα χρόνια, για να πληρώνουν τους τραπεζίτες. 

• Συμφώνησαν ότι για να τα εξασφαλίσουν θα μειώσουν όλες τις συντάξεις και θα κατεβάσουν, σχεδόν θα καταργήσουν, το αφορολόγητο για τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. 

• Συμφώνησαν ότι θα επιταχύνουν τις ιδιωτικοποιήσεις και θα χαρίσουν τα φιλέτα στους Λάτσηδες, στους Βαρδινογιάννηδες και στους Μυτιληναίους. 

• Συμφώνησαν ότι αυτά τα μέτρα είναι μόνο η αρχή, ότι το ΔΝΤ θα έχει την δυνατότητα να αποφασίζει και να επιβάλει νέο πακέτο κάθε φορά που το κρίνει σκόπιμο.

Ένα Μνημόνιο διαρκείας είναι η συμφωνία που θέλει να καταδικάσει στην φτώχεια και στην ανεργία την πλειοψηφία.

Ακόμα και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει να υπάρχουν αντιδράσεις. Δεκατρία μέλη της Κεντρικής Επιτροπής  κυκλοφορούν κείμενο που ζητάνε να μην περάσει η συμφωνία. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν καταλαβαίνει από αυτά. Αυτό που χρειάζεται είναι να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα δυνατό απεργιακό μέτωπο που δεν θα έχει προηγούμενο.

• Χρειάζεται να ξεκινήσουμε από τώρα και να οργανώσουμε αυτή την μάχη.

• Ζητάμε από την ΑΔΕΔΥ  να πάρει άμεσα απόφαση για απεργία σε όλο το δημόσιο όπως την εξουσιοδότησε το Γενικό Συμβούλιό τους.

• Και ταυτόχρονα διεκδικούμε από την ΓΣΕΕ και όλα τα Εργατικά Κέντρα να βρεθούν στην πρώτη γραμμή και να συντονίσουν αυτή την μάχη με την ΑΔΕΔΥ και όλο το δημόσιο.

Δεν περιμένουμε όμως με σταυρωμένα χέρια τις αποφάσεις τους. Ξεκινάμε από τώρα την προσπάθεια να βγούνε αποφάσεις για απεργία μέσα σε κλάδους και σωματεία που μέχρι τώρα έχουν παίξει ρόλο στις μάχες ενάντιας στα Μνημόνια. Σχολεία, Δήμοι, Νοσοκομεία, ΔΕΗ, Νερό, Λιμάνια, Τράπεζες όλοι μαζί να φράξουμε το δρόμο στην Συμφωνία.