Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Οι πρόσφυγες έχουν τη δική τους εφημερίδα

«Through refugee eyes» («Μέσα από τα μάτια των προσφύγων») λέγεται η επτασέλιδη εφημερίδα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα έφηβοι πρόσφυγες από τη Μαλακάσα και το Ελληνικό. 

Τα άρθρα, οι φωτογραφίες και τα σκίτσα είναι αποτέλεσμα της δικιάς τους προσωπικής έρευνας. Ο τίτλος επιλέχθηκε μετά από κουβέντα και ψηφοφορία. Οι πρόσφυγες που συντάσσουν την εφημερίδα ανέλαβαν και την κυκλοφορία της μέσα και έξω στο στρατόπεδο, τόσο στην ίδια την κοινότητα όσο και εκτός, σε κοινωνικούς χώρους που επισκέπτονται. 

Αντιστέκονται

Με άρθρα, νέα, γράμματα, ποιήματα, σκίτσα, ακόμη και ανέκδοτα, οι συντάκτες προσπαθούν να επικοινωνήσουν την εμπειρία της προσφυγιάς, την ανασφάλεια της ζωής στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά και το γεγονός ότι ονειρεύονται, αντιστέκονται και διεκδικούν. Στο πρώτο φύλλο η θεματολογία περιλαμβάνει την ιστορία του πολέμου στο Αφγανιστάν, τον απολογισμό της δολοφονικής πολιτικής των κλειστών συνόρων, τη διεθνή ημέρα της Γυναίκας, το φαινόμενο του ρατσισμού (μάλιστα σε αυτό το άρθρο γίνεται λόγος για τη Βίβιαν Μαλόν Τζόουνς, την πρώτη μαύρη φοιτήτρια που γράφτηκε το 1963 στο πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα), εικόνες από την καθημερινότητα στα καμπ κ.α.

Στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, το άρθρο με τίτλο «Ζωές προσφύγων σε αναμονή», αναφέρει: «Μπορείτε να μας βοηθήσετε. Πώς; Κοιτώντας μας με χαρούμενο πρόσωπο και ανοιχτή καρδιά, όχι με προβληματισμό και απόρριψη. Λέγοντας σαλάμ, hello, γεια σου. Λέγοντας ‘δεν είστε μόνοι’. Προστατεύοντάς μας. Αποτελώντας μέρος της φωνής μας. Βοηθώντας να υψώσουμε τη φωνή μας με κάθε τρόπο. Δε θέλουμε να σταθείτε μόνο στο πλευρό μας. Θέλουμε να σταθείτε στο πλευρό όλης της ανθρωπότητας και να υπερασπιστείτε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ελεύθερη μετακίνηση είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα».

Όλα τα κείμενα διαπερνώνται από την δυνατή θέληση για μια καλύτερη ζωή και το αίσθημα ότι οι αγώνες των προσφύγων συνδέονται άρρηκτα με τους αγώνες όλων για δικαιώματα και ελευθερίες και την πάλη για μια δίκαιη κοινωνία. Το ανέκδοτο με το οποίο κλείνει η εφημερίδα με το πικρό του χιούμορ δείχνει την υποκρισία με την οποία αντιμετωπίζονται οι Αφγανοί πρόσφυγες. 

Το επόμενο τεύχος θα περιέχει άρθρα τους σχετικά με το σχολείο: γιατί η ένταξη είναι το ζητούμενο, γιατί τα ίδια τα προσφυγόπουλα ανυπομονούν κτλ. Τα παιδιά που φτιάχνουν και κυκλοφορούν την εφημερίδα προωθούν τα φύλλα της και σε συλλόγους εκπαιδευτικών για να δείξουν ότι τα προσφυγόπουλα έχουν όντως πολλά να προσφέρουν στα δημόσια σχολεία και ότι είναι άριστοι μαθητές!


 

Ετοιμάζονται για την Πρωτομαγιά

Σε κινητοποιήσεις μέσα κι έξω από τα στρατόπεδα καλούν οι πρόσφυγες των στρατοπέδων του Σχιστού, του Ελληνικού και της Μαλακάσας. 

Μετά από συζητήσεις που έγιναν μέσα στα στρατόπεδα για τη σημασία της κινητοποίησης της 18 Μάρτη και της συνέχειας που έχει να δώσει το εργατικό μαζί με το αντιρατσιστικό κίνημα και τους πρόσφυγες στην εργατική Πρωτομαγιά, κυκλοφόρησε τρικάκι στα φαρσί το οποίο καλεί στις κινητοποιήσεις.

ΜΑΛΑΚΑΣΑ
Σάββατο 22/4, 4μμ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Σάββατο 22/4, 7μμ

ΣΧΙΣΤΟ
Κυριακή 23/4, 6μμ