Εργατικό κίνημα
Ειδική Αγωγή: Οι εκπαιδευτικοί οργανώνονται

Απεργιακή διαδήλωση εκπαιδευτικών στην Αθήνα, 5/4

Μαζικές ήταν και στα Χανιά οι κινητοποιήσεις ενάντια στη νέα επίθεση του υπουργείου Παιδείας στην εκπαίδευση με αιχμή την Ειδική Αγωγή. 

Την Παρασκευή 31/3 έγινε στάση εργασίας και συγκέντρωση στη διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Επιτόπου αποφασίστηκε γενική συνέλευση για τη Δευτέρα που να αφορά στα ζητήματα της νέας επίθεσης αλλά και την οργάνωση των κινητοποιήσεων που είχαν αναγγελθεί για τις 4 και 5/4.

Στο κάλεσμα για Γ.Σ ανταποκρίθηκαν μαζικά αναπληρωτές, όχι μόνο της ειδικής αγωγής αλλά ευρύτερα. Η συζήτηση ήταν πλούσια και αιχμηρή, αναλύοντας κάθε πτυχή της επίθεσης Γαβρόγλου και συνδέοντάς τη με τις υπόλοιπες μνημονιακές επιθέσεις εν όψει, εκείνες τις μέρες, του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης. Το πιο σημαντικό όμως είναι οτι η Γ.Σ. δεν έμεινε στη συζήτηση αλλά έβαλε βήμα βήμα το πως θα οργανωθούν οι στάσεις εργασίας της επόμενης και μεθεπόμενης μέρας. 

Το πρώτο ήταν ότι ο σύλλογος εκπαιδευτικών θα κήρυσσε ο ίδιος μια στάση εργασίας ακόμα την Τετάρτη για να επεκτείνει την ήδη υπάρχουσα ουσιαστικά σε 24ωρη απεργία. Το δεύτερο ήταν να φτιαχτούν πανό, ένα για τη συγκέντρωση και ένα ακόμα για την αντιπροσωπεία των συναδέλφων που θα ανέβαιναν στην Αθήνα.

Το τρίτο και τεράστιας σημασίας ήταν να οργανωθούν απεργιακές φρουρές στις 5/4. Η ανταπόκριση των συναδέλφων ήταν εντυπωσιακή. Δεκάδες ήρθαν στα γραφεία του συλλόγου την παραμονή της απεργίας να βοηθήσουν με τα πανό και το επόμενο πρωί στις 7.30 έξω από το 4ο-8ο δημοτικό. 

Εκεί έγινε παρέμβαση σε συναδέλφους και γονείς καλώντας τους μεν να απεργήσουν και τους δε να στηρίξουν και να απλώσουν το μήνυμα της απεργίας. Μέχρι την ώρα της συγκέντρωσης έγινε παρέμβαση σε δύο ακόμη σχολεία. Το εντυπωσιακό είναι ότι αυτή η “κινητή απεργιακή φρουρά” τράβηξε συναδέλφους, αναπληρωτές και μόνιμους, να απεργήσουν και να κατέβουν στη συγκέντρωση στις 12μ στη πλατεία Αγοράς.

Διαδήλωση 

Εκεί μαζεύτηκαν δεκάδες συνάδελφοι και από τη πρωτοβάθμια αλλά και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ο κόσμος μπήκε πίσω από τα πανό του συλλόγου δασκάλων και της ΕΛΜΕ και έγινε διαδήλωση στο κέντρο της πόλης που κατέληξε στα γραφεία των δύο διευθύνσεων.

Ήμασταν περίπου εκατό, όμως διαδηλώσαμε με αέρα χιλιάδων. Νέα συνθήματα έβγαιναν συνέχεια και τα φωνάζαν όλοι! 

“Όσο κι αν το θέλεις Γαβρόγλου δε μπορείς, τους εκπαιδευτικούς μπροστά σου θα τους βρεις”, “Η ειδική αγωγή δεν είναι συντεχνία, παλεύει για δημόσια και δωρεάν παιδεία”, “Και σήμερα και αύριο και όσο χρειαστεί, στηρίζουμε όλοι την ειδική αγωγή”, “Κάτω τα χέρια απ’ το βασικό πτυχίο, αυτή η τροπολογία θα μείνει στο ψυγείο”, “Μόνιμη δουλειά στους αναπληρωτές, κάτω τα μνημόνια και οι περικοπές”. 

Όταν φτάσαμε στα γραφεία των δύο διευθύνσεων έγινε συμβολική κατάληψη, και χρειάστηκε όλοι να αφήσουν τις δουλειές τους και να κατέβουν κάτω. Ήταν μια πολύ πετυχημένη, οργανωμένη εξ ολοκλήρου από τα κάτω απεργία και αυτή ήταν η δύναμή της. Άπλωσε το μήνυμα του αγώνα μαζικά στους συναδέλφους και οργάνωσε τον αγώνα ως αδιαμφισβήτητη ενωτική δύναμη που ένωσε τους πάντες. Μόνιμους και αναπληρωτές, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, την εκπαιδευτική αριστερά που έδωσε το παρών με όλες τις αποχρώσεις της πέρα από το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η απεργία είναι παρακαταθήκη για αυτές που έρχονται και παράδειγμα για το πως μπορούμε να τις οργανώνουμε. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε να συνεχίσουμε και αυτό θα κάνουμε.