Η Αριστερά
Πανελλαδικό Συμβούλιο του ΣΕΚ: Δυνατή επαναστατική αριστερά, κορμός της αριστερής εναλλακτικής

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9 Απρίλη το Πανελλαδικό Συμβούλιο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθήνας. Στη διαδικασία πήραν μέρος αντιπρόσωποι, σύντροφοι και συντρόφισσες, εκλεγμένοι από τους τοπικούς πυρήνες σε όλη τη χώρα, σε μια πλούσια συζήτηση με πάνω από τριάντα τοποθετήσεις.

Τη συζήτηση, εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΕΚ, άνοιξε ο Πάνος Γκαργκάνας. Η εισήγησή του ξεκίνησε με τη διεθνή εικόνα της κρίσης της άρχουσας τάξης και της αντίστασης του κινήματος: «Τα γεγονότα που έχουν μεσολαβήσει από τη Συνδιάσκεψή μας πριν ενάμιση μήνα είναι πολύ πυκνά και επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις που κάναμε τότε: της αποσταθεροποίησης του συστήματος διεθνώς και στην Ελλάδα, των αντιστάσεων και εδώ και σε πολλές χώρες στο εξωτερικό, των δυνατοτήτων για το ρόλο της επαναστατικής αριστεράς και του κόμματός μας συγκεκριμένα. Η πιο μεγάλη πρωτοβουλία ήταν η αντιρατσιστική-αντιφασιστική μέρα δράσης στις 18 Μάρτη που πήρε διεθνείς διαστάσεις και κατάφερε να αναδείξει την αντίσταση σε όλη τη ρατσιστική πολιτική της Ευρώπης Φρούριο και της κυβέρνησης Τσίπρα-Μουζάλα. Αυτή είναι η αφετηρία για να δούμε τα επόμενα βήματα».

Αφού έκανε μια αναλυτική παρουσίαση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η προεδρία Τραμπ λόγω τόσο των διαιρέσεων μέσα στην ίδια την άρχουσα τάξη όσο και του κινήματος που ξέσπασε μετά την εκλογή του, εξήγησε: «Οι απόπειρες στα κέντρα του καπιταλισμού να σταθεροποιήσουν την κατάσταση μετά τη μακρόχρονη κρίση που έχει προηγηθεί, αντιμετωπίζει χιλιάδες προβλήματα και δυσκολίες. Κομμάτι αυτών είναι η επίθεση στη Συρία. Είναι μια προσπάθεια επίδειξης πυγμής, ότι ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός επιστρέφει στην περιοχή που θεωρούσε τσιφλίκι του και είχε αναγκαστεί προσωρινά να αποσυρθεί μετά τις αποτυχίες των επεμβάσεων στο Ιράκ, τη Λιβύη, τη Συρία. Δεν είναι δεδομένο ότι θα οδηγήσει σε σταθεροποίηση στην Μέση Ανατολή, κάθε άλλο. Αυτή η επίθεση θα οξύνει τους ανταγωνισμούς στην περιοχή. Άρα το πρώτο κρατούμενο είναι η κλιμάκωση του πολέμου και η ένταση των ανταγωνισμών στη γειτονιά μας».

Στη συνέχεια, και αφού στάθηκε στην κρίση των παραδοσιακών κομμάτων αλλά και της ακροδεξιάς στις χώρες της ΕΕ, μίλησε για την Ελλάδα. «Εδώ μόλις έκλεισαν τη συμφωνία στη Μάλτα, μια συμφωνία πολύ χειρότερη από όσα υπόσχονταν οι κυβερνητικές εξαγγελίες ότι η οικονομία ανακάμπτει και δε θα υπάρξουν νέα μέτρα παρά μόνο αν υπάρξει ρύθμιση του χρέους. Τώρα ετοιμάζουν να φέρουν νέα βάρβαρα μέτρα στη βουλή και όσο για το χρέος δεν υπάρχει τίποτα. Προφανώς αυτό είναι αποσταθεροποιητικό. Η κυβέρνηση έλπιζε στην ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά διαψεύστηκε. Ο ελληνικός καπιταλισμός δεν είναι έξω από τη διεθνή κρίση. Πουθενά δεν έχει υπάρξει σταθερή ανάκαμψη και η Ελλάδα δεν είναι εξαίρεση. Αυτή είναι η τραγωδία του ΣΥΡΙΖΑ, η προσήλωσή του στη στήριξη του ελληνικού καπιταλισμού και της άρχουσας τάξης του.

Τα προβλήματα της κυβέρνησης απλώνονται στη διαχείριση των προσφύγων με τα ρατσιστικά μέτρα και πολύ χειρότερα στην εμπλοκή της στον πόλεμο. Ο 6ος στόλος που βομβάρδισε τη Συρία εξυπηρετείται από τη Σούδα. Βγαίνει η κυβέρνηση και ο Κοτζιάς και περηφανεύονται για τις καλές σχέσεις τους με τον Τραμπ, ακριβώς την ώρα που ρίχνει πυραύλους στη Συρία».

Η εισήγηση έκλεισε με τη σημασία που έχει το τετραήμερο του Μαρξισμού: «Και εδώ οι αντιστάσεις δεν ακολουθούν την πορεία που ονειρεύονται κυβέρνηση και άρχουσα τάξη. Μπορεί ο Παπαχελάς να ευχαριστεί την κυβέρνηση γιατί δήθεν πλέον δεν υπάρχει κάθε μέρα και μια διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας, αλλά μόνο η τελευταία βδομάδα διαψεύδει αυτή την “κανονικότητα”. Αυτό δε σημαίνει ότι τους έχουμε πάρει φαλάγγι. Η οργή υπάρχει και εμφανίζεται, αλλά δεν ξεπερνά από μόνη της τα μπερδέματα, δε σημαίνει ότι πολιτικά ο κόσμος βρίσκει τους τρόπους για το πώς θα εκφράσει την αντίθεσή του και σε ποια κατεύθυνση. Αυτά απαιτούν πολιτικές πρωτοβουλίες.

Αναγνώριση

Η 18Μ -μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από μας, αγκάλιασε όλα τα κομμάτια της αριστεράς, βρήκε ανταπόκριση από τον κόσμο και μεταφράστηκε και οργανωτικά σε επιτυχία της κινητοποίησης- είναι επιβεβαίωση για το ρόλο που μπορούμε να παίξουμε σε αυτές τις συνθήκες. Όμως, την αναγνώριση που έχουμε κερδίσει στο αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα, πρέπει να την κατακτήσουμε και στην πάλη ενάντια στα μνημόνια. Αυτό είναι πολύ μεγάλη παραγγελιά. Να κινηθούμε ως η πολιτική δύναμη που εντοπίζει που πρέπει να υπάρξει μια πρωτοβουλία, την απευθύνει ενωτικά σε όλη την αριστερά και την εργατική τάξη και ταυτόχρονα προσφέρει τον οργανωτικό σκελετό στην υλοποίησή της.

Αυτό απαιτεί ισχυρή επαναστατική αριστερά και εδώ λογοδοτεί ο Μαρξισμός. Γιατί εκεί και το πολιτικό ξεκαθάρισμα μπορούμε να πετύχουμε και να συσπειρώσουμε κόσμο, να τον κερδίσουμε, να τον οργανώσουμε. Αυτός είναι κεντρικός στόχος το επόμενο διάστημα. Οι εξορμήσεις για το Μαρξισμό, σε σχολές, εργατικούς χώρους, πλατείες, θέλουμε να φτάσουν σε όλα τα κομμάτια που φτάσαμε στις 18Μ.

Ξεκινάμε από αύριο, με εξορμήσεις με την Εργατική Αλληλεγγύη ενάντια στη νέα συμφωνία, για να πιάσουμε τον παλμό της αντίστασης. Ακολουθεί μετά το Πάσχα, η 27 Απρίλη, η αντιφασιστική κινητοποίηση στο Εφετείο, που μετά και το χτεσινό συλλαλητήριο ενάντια στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, αναβαθμίζεται. Συνεχίζουμε με τις εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από τη χούντα αξιοποιώντας την ταινία του Κώστα Χρονόπουλου “Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών”. Στη συνέχεια, έρχεται η Πρωτομαγιά και μαζί η πίεση στην ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ για πανεργατική απεργία, να μην περιμένουν πότε θα πάνε τα μέτρα στη βουλή. Έτσι θα καταφέρουμε το τρίμηνο που ακολουθεί να σημαδευτεί από ένα μεγάλο γεγονός, το Μαρξισμό 2017».


Δίνουμε συνέχεια στην επιτυχία της 18Μ

Η συνέχεια μετά την επιτυχία της αντιρατσιστικής-αντιφασιστικής μέρας δράσης στις 18 Μάρτη βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης.

«Είμαι πρόσφυγας από το Σχιστό, μέλος του ΣΕΚ στο Κερατσίνι», είπε ο Ορφέας, «Για τις 18 Μάρτη ήμουν πολύ φοβισμένος να πω στους ανθρώπους να παλέψουν για τα δικαιώματά τους γιατί είμαστε ένα κλειστό καμπ κάτω από τον έλεγχο του στρατού και της αστυνομίας. Με τη βοήθεια της ΚΕΕΡΦΑ το έκανα. Βγήκαμε για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, ενάντια στο ρατσισμό. Όλοι όσοι ήρθαν ήταν ενάντια στο ρατσισμό και τη Χρυσή Αυγή. Θα το συνεχίσουμε γιατί είμαστε άνθρωποι, είναι δικαίωμά μας να ζούμε στις γειτονιές μαζί με όλους. Να κλείσουν τα κλειστά καμπ και να ανοίξουμε τις πόλεις, για το δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην υγεία.

Έχουμε δικαίωμα να ζούμε στις πόλεις γιατί από πόλεις ερχόμαστε. Δεν ήμασταν και στο παρελθόν κλεισμένοι σε κλειστά στρατόπεδα κάτω από τον έλεγχο του στρατού και της αστυνομίας που δεν ενδιαφέρονταν για κανέναν μας, δεν ήμασταν και στο παρελθόν συνηθισμένοι να περιμένουμε ώρες στην ουρά για φαγητό. Στις 23 Απρίλη με τη στήριξη της ΚΕΕΡΦΑ οργανώνουμε διαδήλωση μπροστά στο καμπ. Θα προετοιμαστούμε για τη μεγαλύτερη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς. Πρέπει να σταματήσουμε το σύστημα με το σκάιπ και να ανοίξουν γραφεία για αιτήσεις ασύλου. Αν δεν υπάρχει χώρος για γραφεία, να κλείσουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής και να ανοίξουν για τους πρόσφυγες. Εύχομαι τα καλύτερα για αυτή την όμορφη επανάσταση».

«Το προηγούμενο διάστημα η παρουσία μας σφραγίστηκε από τον αέρα της ενιαιομετωπικής δράσης, τη σύνδεσή μας με τους αγώνες των ναυτεργατών και την προσπάθεια να οργανώσουμε τη σύγκρουση με το πιο βρόμικο και σκληρό κομμάτι της Χρυσής Αυγής πετυχαίνοντας την απομόνωσή του», είπε η Μαρία Α. από τον Πειραιά, «Η 18Μ και σα γεγονός αλλά κυρίως ως πορεία προς την κινητοποίηση ήταν μια διεργασία που κυριολεκτικά απογείωσε το δυναμικό μας. Η σύνδεση με τους πρόσφυγες του Σχιστού ήταν απόδειξη ότι αυτός ο κόσμος είναι δύναμη. Η συμμετοχή τους στις 18Μ είναι μια τεράστια παρακαταθήκη, η ίδια η ομάδα των προσφύγων από μέσα μας έδωσε μαθήματα οργάνωσης. Πριν μια βδομάδα οργανώσαμε εκδήλωση και βιντεοπροβολή για τις 18Μ μαζί με τους πρόσφυγες που υπόσχονται ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή την Πρωτομαγιά».

«Βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή στο κέντρο της πρωτοβουλίας για το αντιφασιστικό συλλαλητήριο το Σάββατο 8/4 ενάντια στα γραφεία της Χρυσής Αυγής κι αυτό το πετύχαμε λόγω της 18Μ και της παρέμβασής μας στη γειτονιά για την επιτυχία της», είπε ο Κώστας Κ., από τους Αμπελόκηπους «Η παρέμβασή μας στην πλατεία κάθε βδομάδα είναι ρίζωμα,  η οικογένεια του Α. Λάζαρη μας ήξερε ήδη από την εξόρμησή μας στη Λαϊκή. Καλέσαμε αμέσως σύσκεψη, εμπλέξαμε όλες τις δυνάμεις της αριστεράς που συμμετέχουν στο Σύλλογο Άνω Αμπελοκήπων, όλα τα συνδικάτα της γειτονιάς και όλοι μαζί βγήκαμε σε μεγάλη εξόρμηση με αφίσες και προκηρύξεις για την προετοιμασία της διαδήλωσης. Το κλίμα είναι πρόσφορο παντού. Η τελευταία γενική συνέλευση στον Άγιο Σάββα ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων και άνοιξε όλα τα ζητήματα, από τα μνημόνια μέχρι τους φασίστες. Ο Μαρξισμός είναι η απαραίτητη κουβέντα με όλο αυτό τον κόσμο».

Πολιτική σχέση

«Η επιτυχία της 18Μ στο ΤΕΙ Αθήνας είναι δεδομένη», είπε η Βασίλεια Χ., «Κερδίσαμε τη συμμετοχή τμημάτων στην πορεία, με καθημερινή παρουσία στη σχολή κερδίσαμε κόσμο στην οργάνωσή της και στο κόμμα. Πλέον μπορούμε να κάνουμε πυρήνες στη σχολή, να συσπειρώνουμε περισσότερο κόσμο γύρω μας. Η σχέση μας με τους φοιτητές έχει γίνει πιο πολιτική αλλά και με καθηγητές που μας ζητούν συνεργασία όπως για την πληρωμή των εκτάκτων καθηγητών. Θα δώσουμε τη μάχη των φοιτητικών εκλογών για να ενισχυθεί η αντικαπιταλιστική αριστερά στα πανεπιστήμια».

«Η 18Μ ήταν οξυγόνο για τον πυρήνα μου, για να συνεχίσουμε τις μάχες», είπε ο Γιώργος Τ., από το Ζωγράφου, «Είναι κρατούμενο για το πως οργανώνουμε το Μαρξισμό. Συζητάμε, δρούμε και μετράμε τα αποτελέσματα. Μαζικά κόσμος απογοητεύεται από το ΣΥΡΙΖΑ και μπορούμε να τον κερδίσουμε. Ανοίξαμε παρέμβαση στο Πολυτεχνείο και διδαχτήκαμε από αυτό, από τον κόσμο που συναντήσαμε. Χρειάζεται να απλωθούμε σε νέους χώρους πέρα από τις στάνταρ εξορμήσεις μας. Να είμαστε ανοιχτοί. Το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδί είναι μια μάχη που θα ανοίξει το επόμενο διάστημα και θα χρειαστεί να την καθορίσουμε όντας καλύτερα οργανωμένοι και προετοιμασμένοι».


Απεργιακό κίνημα

Πολλές τοποθετήσεις στάθηκαν στις απεργιακές μάχες και την κλιμάκωσή τους.

«Στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ την Παρασκευή, η διαφορά με το προηγούμενο που είχε γίνει το Φλεβάρη ήταν μεγάλη», είπε ο Χρίστος Α., «Τότε η πρότασή μας για απεργία στις 21 Φλεβάρη ενάντια στην αξιολόγηση ήταν μειοψηφική σε όλη την αριστερά. ακόμα και μέσα στις Παρεμβάσεις. Τώρα, καταλήξαμε σε απόφαση για 24ωρη απεργία με εξουσιοδότηση στην Εκτελεστική για την ημερομηνία. Παίζει τεράστιο ρόλο αυτή τη στιγμή η οργάνωση μαζικών εξορμήσεων στους χώρους ενάντια στη νέα συμφωνία, όπως και των κλαδικών μαχών, ως πίεση για να οριστεί η ημερομηνία. Ένα βήμα θα είναι η συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ στις 27 Απρίλη στο Εφετείο με τρίωρη στάση εργασίας και  σε αυτό συμφωνεί όλη η Αριστερά».

«Στη στάση εργασίας και τη συγκέντρωση των αναπληρωτών ειδικής αγωγής στις 31 Μάρτη, πήραμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε σε έκτακτη γενική συνέλευση», είπε ο Στέλιος Γ. από τα Χανιά, «Η συνέλευση ήταν μαζικότατη και εκεί, πάλι με δική μας πρωτοβουλία, ανοίξαμε δύο ζητήματα, ένα της οργάνωσής της επόμενης απεργιακής κινητοποίησης και δύο, της συμμετοχής όλων των εκπαιδευτικών οργανώνοντας απεργιακές φρουρές. Την επόμενη μέρα μαζευτήκαμε στο σύλλογο δασκάλων, πέρασαν πάνω από τριάντα άτομα για να φτιάξουμε τρία πανό, ένα για την αντιπροσωπεία που θα ερχόταν στην Αθήνα και δύο για τα Χανιά. Κάναμε τρεις απεργιακές φρουρές για να μιλήσουμε με γονείς και συναδέλφους. Στην ίδια τη διαδήλωση, που ήταν δυναμική, πολλοί έλεγαν ότι κατέβηκαν λόγω της παρουσίας το πρωί στα σχολεία. Στην οργάνωση των μαχών μπορείς να κερδίζεις τον κόσμο».

«Πριν δυο βδομάδες έγιναν οι εκλογές στο νοσοκομείο του Ρίο», είπε η Τόνια Λ., από την Πάτρα, «Ήταν ένα εξαιρετικό άνοιγμα στο χώρο με παρέμβαση συντρόφων από μέσα αλλά και με συνεργείο από έξω. Ήταν το πρώτο κατέβασμα και καταφέραμε να εκλεγούν δύο αντιπρόσωποι σε ΠΟΕΔΗΝ και ΑΔΕΔΥ. Ο κύριος όγκος της διαδήλωσης στις 18Μ ήταν φοιτητές και χρειάζεται να ενταθεί η προσπάθεια να αποκτήσουμε σχέση μαζί τους. Στις 31 Μάρτη έγινε μαζική πορεία στην πόλη ενάντια στην ομοφοβία με πολύ νέο κόσμο που συζητούσε για όλα. Είναι ρεαλιστικό να κατεβάσουμε ένα πούλμαν από την Πάτρα στο Μαρξισμό».


Σε όλα τα μέτωπα

Στην παρέμβαση της επαναστατικής αριστεράς σε όλα τα μέτωπα επικεντρώθηκαν πολλές τοποθετήσεις.

«Σε λιγότερο από ένα μήνα είχαμε να οργανώσουμε τις 18Μ, την εκδήλωση για τη Ρώσικη Επανάσταση και Συνδιάσκεψη ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης», είπε η Φύλλια Π., «Η 18Μ ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων με συμμετοχή προσφύγων, με πανό μαθητών και φοιτητών, επιβεβαιώνοντας το ρόλο της ΚΕΕΡΦΑ. Η εκδήλωση για Ρώσικη Επανάσταση συγκέντρωσε νεολαία και κόσμο από τις 18Μ. Δώσαμε τη μάχη να καθορίσουμε τη συζήτηση στη Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης για να μην υποτιμά τις μάχες. Έχουμε μπροστά μας ανοιχτούς αγώνες όπως στο λιμάνι, το νερό, τη ΔΕΗ και ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια μπορεί να παίξει ρόλο. Θα χρειαστεί να οργανώσουμε την Πρωτομαγιά σαν πανεργατική απεργία αλλά και εκδηλώσεις στις σχολές. Πέρσι ο Μαρξισμός μας άνοιξε παρέμβαση στις σχολές, φέτος μπορεί να γίνει το ίδιο σε όλους τους χώρους και όλες τις μάχες».

«Οι παρεμβάσεις στις σχολές είτε με τη μορφή των ανακοινώσεων στα μαθήματα είτε με τη μορφή των εξορμήσεων, έχουν δημιουργήσει ένα μεγάλο κύκλο φοιτητών που δουλεύουμε μαζί»¨, είπε η Κωνσταντίνα Χ., από το Βόλο, «Στις 18Μ καταφέραμε μια μεγάλη πορεία, συνδεθήκαμε με χώρους του νοσοκομείου, με την ΕΛΜΕ, με πρόφυγες, με μαθητές και μπορέσαμε να κερδίσουμε νέα μέλη. Η εφημερίδα παίζει μεγάλο ρόλο. Οι φοιτητές στο τμήμα μου, της ειδικής αγωγής, βγήκαν ξαφνικά στο δρόμο, θέλουν να δώσουν τη μάχη ενάντια στη νέα τροπολογία του υπουργείου. Όταν προτείναμε κατάληψη είδαμε ότι κανείς πριν δεν είχε εξηγήσει τη σημασία της. Η παρουσία μας και η πολιτική συζήτηση που ανοίγουμε κερδίζει ολοένα και περισσότερο κόσμο της πρωτοπορίας στις ιδέες μας».

Παρέμβαση

«Είμαστε ένας μικρός πυρήνας αλλά δυνατός στην πόλη», είπε ο Αντέμ, από την Ξάνθη, «Στις 18Μ συμμετείχε αρκετός κόσμος. Στο σχολείο μου κάναμε παρέμβαση τέσσερις φορές πριν την πορεία γιατί υπάρχουν δύο μελη της Χρυσής Αυγής και θέλουμε να τους απομονώσουμε. Όπως και σε ένα άλλο σχολείο όπου υπάρχουν επίσης μέλη της Χρυσής Αυγής και δεν αφήνουν τους Πομάκους και τους μουσουλμάνους να μιλούν στη γλώσσα τους και τους επιτίθονται. Θα προσπαθήσουμε με την ΕΛΜΕ Ξάνθης να το σταματήσουμε». 

«Ατμομηχανή μας είναι η αισιοδοξία μας, μαζέματα σαν τα σημερινά μας δίνουν κουράγιο για να παλεύουμε στη μακρινή Ξάνθη», συμπλήρωσε η Βάσω, «Είχαμε την εμπειρία από την πορεία τον Νοέμβρη ενάντια στα γραφεία της Χρυσής Αυγής και το επαναλάβαμε για τις 18Μ. Κινηθήκαμε ανοιχτά με νέες εξορμήσεις σε χώρους, σε συνδικάτα, σε σχολεία. Το μαθητικό κίνημα θα είναι μπροστά το επόμενο διάστημα και πρέπει να το προσέξουμε».


Μαρξισμός 2017, ένας σταθμός

Για το ρόλο του φεστιβάλ «Μαρξισμός» μίλησαν μια σειρά σύντροφοι και συντρόφισσες.

«Το 2001, μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, δώσαμε τη μάχη ενάντια στον πόλεμο στο Αφγανιστάν και το Ιράκ καθορίζοντας όλη την αριστερά που υπέκυπτε στο ότι η επέμβαση ήταν δικαιολογημένη», είπε η Μαρία Στύλλου, «Και καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε έναν από τους πιο μεγάλους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, καταφέραμε να γίνει το αντιπολεμικό κίνημα η νέα υπερδύναμη. Δε θα το πετυχαίναμε αν στη Φλωρεντία το 2002 δε μιλάγαμε για τη ρώσικη επανάσταση και καταχειροκροτούμασταν. Αν ταυτόχρονα με τη δράση, δεν οργανώναμε τεράστιες πολιτικές συζητήσεις και Μαρξισμούς που δεν περιορίζονταν στον πόλεμο αλλά απλώνονταν ενάντια στον καπιταλισμό. Έτσι διαμορφώθηκε τότε το κίνημα και η νέα αντικαπιταλιστική αριστερά.

Ο ρόλος μας δεν είναι απλά να οργανώνουμε τις μάχες, είναι να κερδίζουμε στην επαναστατική οργάνωση και προοπτική. Ιδιαίτερα σήμερα, με την κρίση όχι μόνο την οικονομική και την πολιτική των παραδοσιακών κομμάτων αλλά και των ρεφορμιστικών ιδεών που δεν υπήρχε τότε. Το ακροατήριό μας έχει μεγαλώσει πολύ. Αν θέλουμε να αναδείξουμε τα 100 χρόνια από τη Ρώσικη Επανάσταση και τα 50 χρόνια από τη χούντα στο φετινό Μαρξισμό, είναι γιατί η επαναστατική αριστερά τότε καθόρισε τις εξελίξεις προς τη μεριά της. Αυτό τον τεράστιο ιστορικό ρόλο παίζει ο Μαρξισμός».

«Η 18Μ έδειξε τις δυνατότητες της επαναστατικής αριστεράς αλλά της ανοίγει και πολλαπλάσια καθήκοντα», είπε η Αλεξάνδρα Μ., «Ήδη η συνέχεια στα Βόρεια Αθήνας ήταν οι υποδοχές των προσφυγόπουλων της Μαλακάσας στα σχολεία και οι νέες πρωτοβουλίες για να ανοίξουν οι πόλεις. Έχει τεράστια σημασία αυτή τη στιγμή να ανοίξουμε τη συζήτηση της επαναστατικής προοπτικής κι αυτό σημαίνει Μαρξισμός. Αύριο οργανώνουμε βιντεοπροβολή για τις 18Μ στη Μαλακάσα μαζί με τους πρόσφυγες, την επιτροπή αλληλεγγύης και εκπαιδευτικούς. Θα συζητήσουμε για την Πρωτομαγιά και τη συμμετοχή των προσφύγων αλλά ταυτόχρονα θα συζητήσουμε πώς θα παρακολουθήσουν το Μαρξισμό. Θα χρειαστεί να οργανώσουμε εκδηλώσεις για το Μαρξισμό στους χώρους δουλειάς, να αξιοποιήσουμε τις συζητήσεις στους πυρήνες μας και όλες τις μάχες μέχρι τότε. Για να βγούμε πιο δυνατοί και πολιτικά και οργανωτικά».

«Η αίγλη της ΚΕΕΡΦΑ μετά τις 18Μ και το χτεσινό συλλαλητήριο ενάντια στα γραφεία της Χρυσής Αυγής είναι τεράστια και μπορούμε να την αξιοποιήσουμε», είπε η Λίλιαν Μ. από το Περιστέρι, «Να δούμε το Μαρξισμό φέτος με διαφορετικό τρόπο, ότι όλα μας τα μέλη, όλος ο κόσμος που παλεύουμε μαζί, όχι μόνο θα έρθουν αλλά θα τον οργανώσουν οι ίδιοι στο χώρο και τον περίγυρό τους. Οι εξορμήσεις στις γειτονιές να έχουν στο κέντρο το Μαρξισμό».

«Όλοι οι πυρήνες είναι πιο δυνατοί μετά τις 18Μ», είπε η Λουίζα Γ., «Στα Γιάννενα, οι φοιτητές έρχονταν μετά τις 18Μ και συζητούσαν για τη συνέχεια, για τη Ρώσικη Επανάσταση, για την προοπτική και το Μαρξισμό. Στην απεργιακή κινητοποίηση των δασκάλων υπήρχε επίσης ανταπόκριση. Το να κλείσουμε ένα λεωφορείο από τα Γιάννενα για το Μαρξισμό είναι ένα στοίχημα που πρέπει να βάλουμε. Έτσι θα κατέβει κόσμος οργανωμένα. Έχουμε μπροστά μας το Καραβάνι για την Υγεία σε ένα χώρο που έχουμε χρόνια παρέμβαση με εξορμήσεις στα νοσοκομεία. Θα έχει συμμετοχή αλλά πρέπει να το πάρουμε πάνω μας και για να πετύχει και για να συσπειρώσει και άλλους εργατικούς χώρους».

«Η οργάνωση του Μαρξισμού έχει γίνει υπόθεση όλων των μελών αλλά και κόσμου που συνεργαζόμαστε στις μάχες και γι’ αυτό πιστεύουμε ότι η συμμετοχή από το Ηράκλειο φέτος θα είναι πολύ μεγαλύτερη από πέρσι», είπε ο Μύρων Μ. «Για τρεις λόγους. Πρώτον, στις σχολές έχουμε σταθερή παρέμβαση κάθε βδομάδα και επιπλέον για τις 18Μ οργανώσαμε μεγάλες εκδηλώσεις όπως στην Ιατρική και το Φυσικό. Δεύτερον, οι εξορμήσεις στην πόλη είναι καλύτερα οργανωμένες και σε αυτό έχουν βοηθήσει οι νέοι σύντροφοι. Τρίτον, η διακίνηση του περιοδικού έχει αυξηθεί και αυτό ανοίγει την πολιτική συζήτηση. Στην εκδήλωση για τη Ρώσικη Επανάσταση ήρθε κόσμος από τις μάχες του προηγούμενου διαστήματος».