Εργατικό κίνημα
Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, τώρα!

8/11, Από το Καραβάνι της Υγείας στην Νάουσα

Εβδομάδα απεργιακής δράσης στα νοσοκομεία είναι αυτή που ξεκινάει την Πέμπτη 23/11 και κορυφώνεται την Τετάρτη 29/11.

Στις 29 Νοέμβρη οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι, οι επικουρικοί και οι μόνιμοι συνάδελφοί τους, ξεσηκώνονται διεκδικώντας το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, με συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στη 1:30μμ. 

Πάνω από 3.000 εργαζόμενοι μέσω Προγράμματος ΟΑΕΔ απολύονται στις αρχές του 2018 τη στιγμή που υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες κενά προσωπικού, ενώ χιλιάδες άλλοι επικουρικοί και συμβασιούχοι παραμένουν και αυτοί στον αέρα. Τουλάχιστον 500 επικουρικοί γιατροί είναι απλήρωτοι τον Οκτώβρη και κινδυνεύουν με απόλυση.

Την τελευταία μέρα του Οκτώβρη, δεκάδες συμβασιούχοι και μόνιμοι εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συντονιστικού των Νοσοκομείων για ανοιχτή συνέλευση με στόχο την οργάνωση της μάχης για παραμονή όλων στη δουλειά με πλήρη δικαιώματα. Η συμμετοχή στην πορεία του Πολυτεχνείου και η οργάνωση κινητοποίησης στις 29 Νοέμβρη ήταν τα πρώτα δύο κινηματικά βήματα που αποφασίστηκαν στο δρόμο για τη συγκρότηση ενός μεγάλου κινήματος συμβασιούχων και μόνιμων εργαζόμενων, που θα διεκδικήσει μόνιμη και σταθερή εργασία. 

Νέα συνέλευση θα πραγματοποιηθεί μετά τη συγκέντρωση της 29/11 στις 4μμ, στο ΕΚΑ για να οργανωθούν τα επόμενα βήματα.

Στο πλαίσιο αυτής της απόφασης έγιναν δεκάδες συσκέψεις συμβασιούχων στα νοσοκομεία αρκετές φορές μαζί με τους συλλόγους εργαζομένων. Μια σειρά σωματεία νοσοκομείων όπως στο Γεννηματά, τον Αγ. Σάββα, το Αγλ. Κυριακού, το Αττικό, το Γενικό Κρατικό Νίκαιας έχουν αποφασίσει δίωρη στάση εργασίας στις 29/11 και συγκέντρωση στη 1.30μμ στο υπουργείο Υγείας. Η προσπάθεια για διεύρυνση των απεργιακών αποφάσεων σε όσο το δυνατόν περισσότερα νοσοκομεία συνεχίζεται. 

“Μαζευτήκαμε συμβασιούχοι εργαζόμενοι από το Γενικό Κρατικό της Νίκαιας” μεταφέρει στην Ε.Α η Κατερίνα. “Συζητήσαμε για τη δράση του Συντονιστικού Νοσοκομείων και τις αποφάσεις της συνέλευσης που έγινε στις 31 Οκτώβρη. Συζητήσαμε την ανάγκη να οργανωθεί η μάχη μόνιμων και συμβασιούχων από τα κάτω, μαζί με τα πρωτοβάθμια σωματεία και να μπει πίεση στην ΠΟΕΔΗΝ για απεργιακή κλιμάκωση. Μοιραστήκαμε αφίσες και προκηρύξεις οι οποίες κολλήθηκαν σε όλο το νοσοκομείο και διεκδικήσαμε από το Δ.Σ να βγαλει σταση εργασίας στις 29/11, όπως κι έγινε”. Μαζική ήταν η σύσκεψη που έγινε στις 20/11 στο ΓΝΑ Γεννηματάς.

Συσκέψεις προγραμματίζονται αυτή την εβδομάδα και σε άλλα σημεία της χώρας. Στη Θεσσαλονίκη σύσκεψη συμβασιούχων και μονίμων θα πραγματοποιηθεί στις 22/11, στις 7μμ, στο κτίριο της ΕΔΟΘ. Στην Πάτρα θα συνεδριάσουν την επόμενη μέρα, 23/11, στις 7μμ, στο Εργατικό Κέντρο. 

Οι πρωτοβουλίες δράσης που οργανώνονται από τα κάτω σε κάθε νοσοκομείο ανάγκασαν την ΠΟΕΔΗΝ να προκηρύξει παναττική στάση εργασίας στις 23/11 (11πμ-3μμ) και συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας με αίτημα τη μονιμοποίηση του προσωπικού με ελαστικές μορφές απασχόλησης και την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων. Για τα νοσοκομεία της περιφέρειας έχει κηρύξει 24ωρη απεργία, ενώ με στάση εργασίας συμμετέχει και η ομοσπονδία των γιατρών, η ΟΕΝΓΕ.

Προσλήψεις

“Στο πλαίσιο της κινητοποίησης που έχει εξαγγείλει για τις 23/11 η ΠΟΕΔΗΝ για τους εργαζόμενους με ελαστικές μορφές εργασίας, διοργανώνουμε σύσκεψη με τους συμβασιούχους του ΟΑΕΔ και τους επικουρικούς εργαζόμενους του νοσοκομείου μας στις 22/11 στις 2.30 το μεσημέρι, προκειμένου να συζητηθεί και να αποφασιστεί η μορφή κινητοποίησης που θα ακολουθηθεί την ημέρα της απεργίας” δήλωσε στην Ε.Α η Κατ. Αγγέλη, εργαζόμενη στο νοσοκομείο του Ρίου στην Πάτρα και μέλος του αντικαπιταλιστικού δικτύου “Νυστέρι”. “Ταυτόχρονα την ημέρα της απεργίας το απόγευμα στις 7μμ, καλούμε όλους τους εργαζόμενους με ελαστικές μορφές εργασίας σε όλο το δημόσιο τομέα, τους αναπληρωτές καθηγητές, μέλη Δ.Σ Σωματείων και συνδικαλιστές, σε σύσκεψη στο Ε.Κ της Πάτρας προκειμένου να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε την οργάνωση κοινού αγώνα, διεκδικώντας την άμεση μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων και την κάλυψη όλων των κενών θέσεων με προσλήψεις μόνιμου χαρακτήρα σε νοσοκομεία, σχολεία κι ευρύτερο δημόσιο τομέα”. 

“Έχουμε τη δύναμη να διεκδικήσουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά” λέει η νέα προκήρυξη του Συντονιστικού των Νοσοκομείων που καλεί στις κινητοποιήσεις. 

“Χρειάζεται κλιμάκωση και συντονισμός με στόχο ένα κίνημα που θα βάλει την πίεση στα συνδικάτα, τις ομοσπονδίες, την ΠΟΕΔΗΝ και την ΑΔΕΔΥ για απεργιακή απάντηση, με αίτημα την μονιμοποίηση όλων όσων ήδη εργάζονται με οποιαδήποτε σύμβαση και τις μαζικές προσλήψεις που είναι αναγκαίες για να καλυφθούν όλες οι κοινωνικές ανάγκες”.