Η Αριστερά
100 χρόνια από την Ρώσικη Επανάσταση: Εκδήλωση στην Άρτα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15/11 η εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την Ρώσικη Επανάσταση, με ομιλητή τον Λέανδρο Μπόλαρη, στην αίθουσα του επιμελητηρίου της Άρτας. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ και η Κ.Ο Ανασύνταξη. Περίπου 60 άτομα συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Ο Λ. Μπόλαρης ανέλυσε την πορεία της εργατικής τάξης και των μπολσεβίκων στον “Κόκκινο Οκτώβρη” και τις κατακτήσεις της εργατικής εξουσίας. Επέμεινε, κόντρα στις απόψεις που παρουσιάζουν τον Οκτώβρη σαν “πραξικόπημα” των μπολσεβίκων, ότι ήταν το “μεγαλύτερο δημοκρατικό γεγονός στην ιστορία”. Δεν ήταν μια “ιδιαιτερότητα” μιας περασμένης εποχής, αντίθετα, η επανάσταση είναι επίκαιρη και αυτή την στρατηγική χρειάζεται η Αριστερά σήμερα. Στην παρέμβασή της η Β. Αμπελογιάννη από την ΛΑΕ επισήμανε ανάμεσα σε άλλα ότι αυτή η συζήτηση δεν έχει μόνο “ακαδημαϊκό” χαρακτήρα, αφορά και το παρόν και τις εμπειρίες του κινήματος και της Αριστεράς στην Ελλάδα. . Ο Σ. Μαλάμος από την Κ.Ο Ανασύνταξη παρουσίασε τις θέσεις της οργάνωσής του για τον Οκτώβρη και την κοινωνία που διαμορφώθηκε στην Ρωσία τα επόμενα χρόνια. 

Ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις που άνοιξαν την συζήτηση στο πότε και γιατί ηττήθηκε η επανάσταση, τι κράτος ήταν η Σοβιετική Ένωση, αν ο Σταλινισμός ήταν “φυσική” εξέλιξη της επανάστασης ή αντεπανάσταση. Επίσης συζητήθηκαν και οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων σε όλο τον κόσμο καθώς και πως πρέπει να οργανώσει η Αριστερά τις μάχες που έρχονται άμεσα ώστε το κίνημα να νικάει.

Στην εκδήλωση είχε σημαντική παρουσία το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο. Πωλήθηκαν αντίτυπα του “Η Μόσχα του Λένιν” και “Έτος Ένα της Ρώσικης Επανάστασης”, αλλά και το “Κρατικός Καπιταλισμός στην Ρωσία” που προκάλεσε και έντονη συζήτηση. Η επιτυχία της εκδήλωσης βοήθησε και στην αυξημένη συμμετοχή στην πορεία του Πολυτεχνείου που είχε περισσότερο κόσμο από άλλες χρονιές.