Εκπαίδευση και Νεολαία
ΤΕΙ Αθήνας: Κοινός αγώνας φοιτητών-καθηγητών

Μαζικά τα φοιτητικά μπλοκ στην πορεία του Πολυτεχνείου, 17/11

Η Γενική Συνέλευση της ΣΓΤΚΣ την Τρίτη 14/11 είχε ως κεντρικό θέμα την έλλειψη εκτάκτων καθηγητών, εξαιτίας της οποίας πολλοί φοιτητές δεν κάνουν πάνω από ένα μάθημα τη βδομάδα μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου. Η κρίση του ΤΕΙ Αθήνας, των αποθεματικών του και της αδυναμίας του να απαιτήσει λεφτά από το Υπουργείο, πρώτη φορά φτάνει στο σημείο να ξεσκεπάζεται πλήρως, κι αυτό από την άλλη, έχει σημάνει τον ξεσηκωμό δεκάδων φοιτητών κυρίως στη ΣΓΤΚΣ και τη ΣΕΥΠ. 

Η Γ.Σ. της ΣΓΤΚΣ που καλέστηκε και από φοιτητές χωρίς πολιτική ταυτότητα που πήραν τη μάχη στα χέρια τους την προηγούμενη εβδομάδα, κατέληξε με συμμετοχή 200 ατόμων εκ των οποίων η πλειοψηφία στήριξε το πλαίσιο που κατέβασαν οι φοιτητές του Τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών. Τα αιτήματα είναι η άμεση πρόσληψη του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού, η μονιμοποίηση των αναγκαίων εκτάκτων για να λυθούν τα χρόνια προβλήματα, η παράταση του ακαδημαϊκού έτους κι εξαμήνου για την ολοκληρωμένη αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών και η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την απρόσκοπτη λειτουργία όλων των εργαστηρίων. 

Η απόφαση ήταν για κατάληψη επ’ αόριστον με κινητοποίηση στην Πρύτανη, στο Υπουργείο Παιδείας και νέα Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 22/11. Η κινητοποίηση στην Πρύτανη Βενετίκου μας χάρισε τη συνειδητοποίηση πως «ποτέ δεν δίνονταν χρήματα στην Παιδεία» όπως είπε η ίδια. Πως οι αποφάσεις για τα πανεπιστήμια παίρνονται «το καλοκαίρι που δεν γίνονται διαμαρτυρίες». Πως δεν δεσμεύεται για το αν θα προσληφθούν όλοι οι έκτακτοι επειδή στη συνεννόηση με το Υπουργείο «καλό μαγείρεμα ποτέ δεν βγαίνει» εφόσον άλλωστε «δεν υπάρχει φράγκο, όχι για το ΤΕΙ, ούτε για τη χώρα γενικά». Μαζί άνοιξε το θέμα των συγχωνεύσεων που έρχονται με το όνομα «Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής» και ειπώθηκε πως «το Υπουργείο υποσχέθηκε προίκα για το ΠΔΑ».

Καταλήψεις

Αυτό που κρατήσαμε από τη συνάντηση είναι πως οι συμβιβασμοί της Πρυτανείας δεν θα οδηγήσουν πουθενά και πως οι δικές μας καταλήψεις ταρακουνάνε την κυβέρνηση αφού λάβαμε, όπως ενημέρωσε η πρύτανις, «παράπονο από το Μαξίμου επειδή δεν λειτουργούμε». 

Η δύναμη της τελευταίας Γ.Σ. ήταν ότι συμμετείχαν και καθηγητές. Αυτοί μας ανακοίνωσαν τις αποφάσεις του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΤΕΙ Αθήνας και του Συλλόγου των Εκτάκτων: 24ωρη αναστολή της λειτουργίας του Ιδρύματος την Πέμπτη 16/11 με διαμαρτυρία και διεκδίκηση των κοινών αιτημάτων μας στο Υπουργείο, μαζική παράσταση στη Σύγκλητο τη Δευτέρα 20/11, διήμερη αναστολή λειτουργίας του ιδρύματος 21 και 22/11, εκ νέου κοινή συνεδρίαση των ΔΣ των Συλλόγων εκπαιδευτικών στις 23/11 και δημοσιοποίηση των κινητοποιήσεων στον ημερήσιο τύπο. 

ΣΕΚ στις σχολές

Οι φοιτητές του ΣΕΚ στο ΤΕΙ και όλο το σχήμα ΕΑΑΚ «Γραφίδα» διεκδικούμε ένα κοινό πολιτικοποιημένο πλαίσιο που θα κατεβάσει ενωτικά πια το συντονιστικό της κατάληψης της ΣΓΤΚΣ. Προσπαθούμε να σπάσουμε την αντίληψη πως είναι αδυναμία το να ανοίγουμε τη μάχη για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στην Παιδεία γενικά, για δωρεάν σίτιση, στέγαση, μεταφορές, ασφάλιση, για να μην εφαρμοστεί ο νόμος Γαβρόγλου. Το χθεσινό συντονιστικό έκλεισε με την έμπνευση από την κατάληψη συμφοιτητών μας της ΣΕΥΠ που συμμετείχαν στην πορεία του Πολυτεχνείου με δικό τους πανό. Η έμπνευση από παλιότερες καταλήψεις αλλά και από τις κινητοποιήσεις των φοιτητών στην Καταλονία που μπλοκάρουν λεωφόρους, έδωσε σε όλους τροφή για σκέψη για το πώς θα κάνουμε αντιμαθήματα και σεμινάρια μέσα στην κατάληψη για να καλέσουμε περισσότερο κόσμο, να γνωστοποιηθούν τα αιτήματά μας μέχρι και να μπλοκάρουμε τη λεωφόρο Αθηνών-Καβάλας.