Εργατικό κίνημα
Απλώνεται το κύμα της απεργίας

21/11/17, Απεργία στο Μετρό της Αθήνας

Με όλες του τις δυνάμεις μπαίνει στην οργάνωση της απεργίας την Παρασκευή 12 Γενάρη ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια καλώντας σε μεγάλη απεργιακή προσυγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα στις 12 το μεσημέρι, ενώ συγκεντρώσεις καλούνται σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας.

Η απεργία από τα κάτω που ανακοινώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 8/1 οργανώνεται ενωτικά από όλες τις δυνάμεις της αριστεράς στα σωματεία. Ο ξεσηκωμός ενάντια στον αντι-απεργιακό νόμο και σε όλα τα προαπαιτούμενα έχει βαρέσει συναγερμό σε δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία αλλά και δευτεροβάθμια όργανα που παρά την κωλυσιεργία της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας μπαίνουν μπροστά να οργανώσουν την αντίσταση στις αντεργατικές μεθοδεύσεις κυβέρνησης και θεσμών. 

Την ώρα που η ΕΑ πήγαινε στο τυπογραφείο στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ γινόταν συζήτηση για την μεταφορά της αποφασισμένης στάσης εργασίας (την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου όπως ήταν η απόφαση που πάρθηκε στην τελευταία συνεδρίασή της) για την Παρασκευή 12/1. 

Ακόμη όμως και αν η ΓΣΕΕ αρνείται και η ΑΔΕΔΥ διστάζει να καλέσει σε πανεργατικό ξεσηκωμό, ήδη μπροστά στη μάχη μπαίνουν συνδικάτα και ομοσπονδίες, όπως οι νοσοκομειακοί γιατροί με την απόφαση της ΕΙΝΑΠ για 24ωρη απεργία την Παρασκευή 12/1 (ενώ απόφαση αναμένεται να βγάλει και η ΟΕΝΓΕ) και οι ναυτεργάτες με την κήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής απεργίας την Παρασκευή 12/1 σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και μάλιστα με προοπτική κλιμάκωσης, όπως αποφάσισε ομόφωνα και η διοίκηση της ΠΝΟ μετά από αίτημα που κατέθεσε η ΠΕΝΕΝ. 

Σε 24ωρη απεργία την Παρασκευή 12/1 προσανατολίζεται και το Σωματείο των Εργαζόμενων στο Μετρό (ΣΕΛΜΑ). “Στο ΔΣ της Δευτέρας 8/1 αποφασίσαμε να κάνουμε 24ωρη απεργία την ημέρα ψήφισης των προαπαιτούμενων. Ωστόσο την Τρίτη 9/1 καλέσαμε νέο ΔΣ για να μεταφέρουμε την 24ωρη απεργία την Παρασκευή 12/1. Είναι αναγκαίο όλοι μαζί οι εργαζόμενοι να δώσουμε κοινά την απάντηση. Δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε η κυβέρνηση θα στείλει το ν/σ προς ψήφιση. Από τη μεριά μας έχουμε προτείνει και δεύτερη 24ωρη την Δευτέρα 15/1 ενάντια στις νέες μνημονιακές επιθέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ”, ανέφερε στην ΕΑ ο πρόεδρος του ΣΕΛΜΑ, Σπύρος Ρεβύθης.

Σε απεργιακή κατεύθυνση κινούνται και τα σωματεία των νοσοκομείων όπως του Αγ. Σάββα που καλεί σε στάση εργασίας (7πμ-3μμ), και του Γεννηματάς που επίσης συμμετέχει με στάση εργασίας (12μεσ.-3μμ). Σε συμμετοχή στην συγκέντρωση καλεί και το σωματείο του Αττικού νοσοκομείου ενώ αποφάσεις συμμετοχής αναμένονται από πλειάδα σωματείων όπως αυτά του Αγλ. Κυριακού και του Ερυθρού. Συμμετοχή στην απεργία και στις κατά τόπους συγκεντρώσεις θα έχουν και νοσοκομεία της επαρχίας όπως το ΠΑΓΝΗ στο Ηράκλειο της Κρήτης και το Πανεπιστημιακό του Ρίου στην Πάτρα.

Σε συμμετοχή στην απεργία καλεί ήδη το Σωματείο Εκτάκτων του ΥΠ.ΠΟ που μεταξύ άλλων αναφέρει πως “όσο και αν ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι υπάρχει «φως στο τούνελ» για το λαό, η πραγματικότητα τη διαψεύδει. Η προώθηση της αντεργατικής πολιτικής πάει αγκαλιά με την ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής. Επιχειρούν να βάλουν με κάθε τρόπο στο γύψο τις κινητοποιήσεις και τους αγώνες της εργατικής τάξης, να υψώσουν εμπόδια και περιορισμούς στην άσκηση του απεργιακού δικαιώματος και στη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων, να βάλουν χέρι στη δράση των σωματείων”.
Ανάμεσα σε άλλα ήδη καλούν σε απεργία  η Ομοσπονδία Οικοδόμων, η Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Γάλα – Τρόφιμα – Ποτά, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο, η Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Κλωστοϋφαντουργία – Ιματισμό και Δέρμα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου – Χάρτου. Εργατικά Κέντρα όπως του Πειραιά, της Λαμίας , της Νάουσας, της Άρτας, του Αγρινίου, της Ζακύνθου, της Φωκίδας, της Κεφαλονιάς – Ιθάκης, της Λάρισας και του Λαυρίου και δεκάδες ακόμα σωματεία.
Απόφαση για συμμετοχή στην απεργία και πρόγραμμα εξορμήσεων ενημέρωσης στους εργαζόμενους έχει βγάλει και ο Σύλλογος Εργαζόμενων πρ. ΥΠΑΝ, ενώ μέχρι το βράδυ της Τρίτης 9/1 αναμένονταν αποφάσεις από σειρά σωματείων και συλλόγων τόσο στην δημόσια διοίκηση, όσο και σε άλλα κομμάτια του δημόσιου τομέα όπως στους δήμους και στην εκπαίδευση. Σε 24ωρη απεργία ανακοίνωσε πως θα μετατρέψει την στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ, όποτε αυτή και αν γίνει, η ΟΛΜΕ.
Αντίστοιχα, απεργιακά καλέσματα για την Παρασκευή 12/1 αναμένονται τις επόμενες μέρες και ώρες από σειρά εργατικών κέντρων, νομαρχιακών τμημάτων της ΑΔΕΔΥ αλλά και πρωτοβάθμιων σωματείων του ιδιωτικού τομέα σε όλη τη χώρα, ενώ και συνταξιουχικές οργανώσεις, με πρώτο παράδειγμα τους Συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας, ετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στην μεγάλη Πανεργατική κινητοποίηση της Παρασκευής 12/1 με συγκέντρωση στην Αθήνα στην πλ. Κλαυθμώνος στις 12 το μεσημέρι.