Εργατικό κίνημα
Συνταξιούχοι Εθνικής: Νέα συγκέντρωση 10 Γενάρη

Νέα κινητοποίηση την Τετάρτη 10/1, στις 10πμ, έξω από το κεντρικό κατάστημα της Εθνικής στην Αιόλου καλεί ο Σύλλογος Συνταξιούχων Εθνικής την ώρα που συνεδριάζει η διαχειριστική Επιτροπή του ΛΕΠΕΤΕ. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη κινητοποίηση της νέας χρόνιας που δίνει το στίγμα της αγωνιστικής συνέχειας απέναντι στις μεθοδεύσεις της διοίκησης που από την 1/12/17 έκοψε και επίσημα την χρηματοδότηση των επικουρικών παροχών. Την ίδια μέρα (Τετάρτη 10/1) στις 4μμ στα γραφεία του ΣΣΕΤΕ (Δραγατσανίου 8, 6ος όροφος) η Ανοιχτή Επιτροπή Συνταξιούχων και Εργαζόμενων ΕΤΕ καλεί σε μεγάλη ανοιχτή σύσκεψη ενημέρωσης και περαιτέρω οργάνωσης του αγώνα. Σημαντική αναμένεται να είναι και η κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο της Κρήτης την Πέμπτη 11/1 στο Εργατικό Κέντρο (Λ. Δημοκρατίας 10). 

Η Εργατική Αλληλεγγύη μίλησε με τον Βασίλη Πανάκια από την Ομάδα - Ενότητα και Δράσεις για το ΛΕΠΕΤΕ και το ΤΥΠΕΤ. 

“Ο ΛΕΠΕΤΕ είναι ένας λογαριασμός εγγυημένων επικουρικών παροχών που έχει στηριχτεί στις πολύ μεγάλες εισφορές των χιλιάδων τραπεζοϋπαλλήλων από το 1949 μέχρι σήμερα. Ακριβώς γιατί οι προηγούμενες διοικήσεις της τράπεζας μετέτρεψαν τον ΛΕΠΕΤΕ σε λογαριασμό εγγυημένων παροχών, η μονομερής κατάργησή του, εκτός από αντιδεοντολογική και ανήθικη, είναι και παράνομη.

Και ενώ η κυβέρνηση θα έπρεπε να παρέμβει, να επιβάλει το νόμο και να επαναφέρει το καθεστώς της νομιμότητας όπως είναι και ο ρόλος της, απέναντι σε μια τόσο ξεδιάντροπη παρανομία, έρχεται δυστυχώς να συνεπικουρήσει στην απόφαση Φραγκιαδάκη νίπτοντας τα χέρια της. 

Η διοίκηση της τράπεζας αφήνει να διακινείται σενάριο πιστωτικού κινδύνου από την ύπαρξη του ΛΕΠΕΤΕ. Εμείς οι εργαζόμενοι γνωρίζουμε ότι είναι ψευδές πως ο ΛΕΠΕΤΕ θα δημιουργήσει πιστωτικό κίνδυνο για την τράπεζα. 

Σήμερα με την περικοπή των επικουρικών παροχών εκβιάζουν στην ουσία τους συνταξιούχους είτε να πάρουν ένα πολύ μειωμένο ΛΕΠΕΤΕ είτε να ενταχθούν με το ζόρι στο ΕΤΕΑΕΠ. Ωστόσο ακόμα και με τις δικές τους αναλογιστικές μελέτες σε βάθος χρόνου το ΕΤΕΑΕΠ αποδεικνύεται θνησιγενές. Εξάλλου η απόφαση του ΣΣΕΤΕ, του συλλογικού οργάνου των συνταξιούχων, είναι ξεκάθαρη: ο ΛΕΠΕΤΕ είναι αδιαπραγμάτευτος. Δυστυχώς βλέπουμε κομμάτια της συνδικαλιστικής ηγεσίας, είτε του ΣΣΕΤΕ, είτε του ΣΥΕΤΕ να πηγαίνουν προς συμβιβασμό. 

Επίσης γνωρίζουμε πως κυβέρνηση και Φραγκιαδάκης θα έχουν εξίσου μεγάλο πρόβλημα αφού θα πρέπει με την ένταξή μας να χρηματοδοτήσουν τον ΕΤΕΑΕΠ από τη στιγμή που δεν έχουμε εισφέρει ποτέ στο νέο ταμείο. Αυτό προϋποθέτει από την τράπεζα τόσα χρήματα όσα θα έπρεπε να δώσει για τα επόμενα 30 χρόνια για να καλύψει τον ΛΕΠΕΤΕ. Από τη μεριά μας πιέζουμε ώστε να μην δεχθούμε κανένα συμβιβασμό. 

Είναι προφανές πως θέλουν να ξαλαφρώσουν τους τραπεζίτες από το κόστος των επικουρικών παροχών μας, φορτώνοντάς το στην κοινωνία. Με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να μας φέρουν απέναντι στην υπόλοιπη κοινωνία. Αυτός είναι και ο λόγος που χρειάζεται να ξεκινήσουμε μια μεγάλη κινητοποίηση ενημέρωσης. Από την μία προς ολόκληρη την κοινωνία και από την άλλη προς τους εν ενεργεία συναδέλφους.

Τέτοιου είδους κινητοποίηση πρέπει να συμπεριλάβει όλη την χώρα και πρέπει να έχει αιφνιδιαστικές και ακτιβίστικες ενέργειες. Καταλαβαίνουμε πως η οργάνωση αυτή έχει δυσκολίες γιατί εμείς που θέλουμε να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω -και είμαστε εκατοντάδες σε όλη την Ελλάδα- δεν έχουμε πρόσβαση στις λίστες με τον κόσμο πανελλαδικά, και ο ΣΣΕΤΕ που έχει αυτή τη δύναμη δεν την χρησιμοποιεί.

Αυτός είναι και ο λόγος που συσκέψεις όπως αυτή που καλεί η Ανοιχτή Επιτροπή την Τετάρτη 10/1 είναι πολύ σημαντικές: πρέπει να βρούμε τους τρόπους  για να δημιουργήσουμε σε κάθε δήμο της χώρας, αφού υπάρχουν παντού καταστήματα της τράπεζας, ανοιχτές επιτροπές ενημέρωσης και αγώνα. Θα πρέπει να πηγαίνουμε παντού να ενημερώνουμε την κοινωνία και να μιλάμε με τους εν ενεργεία. Να κάνουμε αποκλεισμούς καταστημάτων με περιφερειακές δράσεις. Χρειάζεται να οργανώσουμε το δίκτυό μας και να πιέσουμε το σύλλογο να κινηθεί αγωνιστικά. Δεν διαχωρίζουμε τους εαυτούς μας από το σύλλογο αντιθέτως θέλουμε να γίνουμε μοχλός πίεσης που να αναγκάσει το σύλλογο να κινηθεί προς αγωνιστική κατεύθυνση και όχι στην κατεύθυνση των συμβιβασμών”.