Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Τραγικές ελλείψεις και καθυστερήσεις

Την Τρίτη 9/1 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου Αγ. Σάββας αφού οι πληρωμές όλων των ελαστικά εργαζόμενων στο νοσοκομείο (καθαριότητα, φύλαξη, τραπεζοκόμοι, επικουρικοί, κλπ) πάνε για τις 27 Γενάρη, τρεις βδομάδες πίσω από την προβλεπόμενη ημερομηνία. 

“Η απάντηση της διοίκησης ήταν τρομερά δυσάρεστη για την πλειοψηφία των συμβασιούχων εργαζόμενων, όχι μόνο για τον Αγ. Σάββα αλλά παντού, αφού πλέον όλοι οι συμβασιούχοι θα πληρώνονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών ένα μήνα αργότερα από την εργασία τους. Έτσι στα τέλη του Γενάρη θα πληρωθεί ο μήνας που πέρασε και όχι ο μήνας που έρχεται”, τόνισε στην ΕΑ η Κατερίνα Πατρικίου, εργαζόμενη στον Αγ. Σάββα. “Γενικώς η εικόνα που υπάρχει είναι ότι υπάρχει κλίμα καθυστέρησης σε όλα τα νοσοκομεία. Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι πως στέρεψαν εντελώς τα κουτσουρεμένα λεφτά από τους προϋπολογισμούς του 2017 και δεν έχει μείνει τίποτα για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα των συναδέλφων”, ανέφερε η Κ. Πατρικίου υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα για κοινό αγώνα συμβασιούχων και μόνιμων εργαζόμενων ενάντια στις μνημονιακές επιθέσεις.

Λιτότητα   

Και στο Αττικό νοσοκομείο οι προϋπολογισμοί λιτότητας που έχει επιβάλει κυβέρνηση και θεσμοί έφτασαν στο σημείο να μην υπάρχουν φάρμακα για χημειοθεραπείες όπως αναφέρεται σε καταγγελία που εξέδωσε η αντικαπιταλιστική παράταξη Γαλέρα. “Στο νοσοκομείο μας ακυρώνονται εδώ και 15 ημέρες προγραμματισμένες χημειοθεραπείες σε καρκινοπαθείς λόγω έλλειψης ειδικών ΧΜΘ φαρμάκων κατάλληλων για συγκεκριμένες κατηγορίες κακοήθων νοσημάτων”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση. “Οι πολιτικές των ματωμένων πλεονασμάτων οδηγούν σε μεγάλη και συνεχή μείωση των κοινωνικών δαπανών και παραγγελίες με το σταγονόμετρο με τις οποίες δεν βγαίνει η χρονιά”, συνεχίζει.

“Πρόβλημα υπάρχει και με τους νέους φύλακες στο νοσοκομείο αφού πολλοί από αυτούς ΔΕΝ έχουν πληρωθεί ακόμα μετά τις αλλοπρόσαλλες συμφωνίες της διοίκησης του νοσοκομείου με τους διάφορους εργολάβους”, δήλωσε ο Σπύρος Στάικος, εκλεγμένος στο νέο ΔΣ του σωματείου εργαζόμενων στο Αττικό με το αντικαπιταλιστικό σχήμα Γαλέρα. “Άμεσα τις επόμενες μέρες θα έχουμε σύσκεψη με κάποιους από τους φύλακες για να πάμε στον διοικητή και να διαμαρτυρηθούμε τόσο για τις απληρωσιές όσο και για την αδιανόητη, απάνθρωπη κατάσταση που επικρατεί στις χημειοθεραπείες”.