Εργατικό κίνημα
15ο Συνέδριο ΠΟΕΔΗΝ: Να μη μείνουμε στα λόγια

Το 15ο Συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 14, 15 και 16 Φλεβάρη, στο ξενοδοχείο Νοβοτέλ στην Αθήνα. Η συζήτηση θα πρέπει να περιστραφεί γύρω από τα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στα νοσοκομεία. Τα ζητήματα των προσλήψεων, της υποχρηματοδότησης και των ιδιωτικοποιήσεων. Όλες οι μάχες που έχουμε δώσει τα τελευταία χρόνια έχουν αυτά στο κέντρο τους. Είτε μιλάμε για τα Καραβάνια της Υγείας, είτε για τις μάχες των επικουρικών, είτε για τις μάχες των συμβασιούχων, από παντού έρχεται το μήνυμα ότι τα νοσοκομεία δεν μπορούν να δουλέψουν άλλο με τόσο μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και τόσο μικρή χρηματοδότηση. 

30.000 εργαζόμενοι λείπουν αυτή τη στιγμή από το Ε.Σ.Υ κι αυτός είναι αριθμός που προκύπτει από τα δικά τους οργανογράμματα. Γιατί αν μιλήσουμε για τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού τότε τα κενά που πρέπει να καλυφθούν είναι πολλαπλάσια. 

Το μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων είναι επίσης ανοιχτό. Γιατί αυτό είναι οι εργολάβοι στα νοσοκομεία, οι διάφορες “δωρεές”, το φάρμακο στα χέρια των ιδιωτών κλπ. Η στροφή στους ιδιώτες είναι στρατηγική επιλογή των κυβερνήσεων όλα τα τελευταία χρόνια κι αυτό σημαίνει περαιτέρω υποβάθμιση της Υγείας. 

Και μαζί με τα πάγια αιτήματα του υγειονομικού κινήματος να παλέψουμε τις νέες περικοπές που φέρνει η κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή με το νέο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε μπαίνει στο στόχαστρο το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Αν αρχίσουν οι εξαιρέσεις και οι περικοπές στο ανθυγιεινό θα σημαίνει οικονομικό τσάκισμα για πολλούς συναδέλφους. Κι ο καθένας καταλαβαίνει αν είναι ανθυγιεινή η δουλειά σε ένα νοσοκομείο.    

Πάμε λοιπόν σε ένα συνέδριο έχοντας σημαντικά ζητήματα να παλέψουμε αλλά και πλούσιες εμπειρίες. Οι υγειονομικοί είμαστε στην πρώτη γραμμή των αγώνων. Είμαστε ένας κλάδος με τις συχνότερες κινητοποιήσεις και έχουμε καταγράψει αρκετές επιτυχίες στις διεκδικήσεις μας. 

Στο συνέδριο δεν πρέπει να μείνουμε στα λόγια αλλά να δώσουμε συνέχεια. 

Θέλουμε να βγούμε από το συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ με ένα αγωνιστικό απεργιακό πρόγραμμα που να έχει αυτές τις διεκδικήσεις. 

Ταυτόχρονα θέλουμε η ΠΟΕΔΗΝ να ανοίξει της πόρτες της στους συμβασιούχους και σε όλους τους ελαστικά εργαζόμενους που δουλεύουν στα νοσοκομεία. Δουλεύουμε μαζί, είναι κόσμος απαραίτητος στα νοσοκομεία, παλεύουμε για τη μονιμοποίησή του και γινόμαστε πιο δυνατοί αν είμαστε μαζί οργανωμένοι στα σωματεία.

Θέλουμε η ΠΟΕΔΗΝ να κάνει ένα ακόμα βήμα στήριξης της μάχης ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες, αποφασίζοντας τη συμμετοχή της στη διεθνή μέρα δράσης και τις διαδηλώσεις στις 17 Μάρτη. Και διεκδικούμε την ενίσχυση του αγωνιστικού ρεύματος μέσα στην ομοσπονδία. Η πλούσια αυτή κινηματική δράση δεν θα υπήρχε αν δεν έπαιρνε πρωτοβουλίες το Συντονιστικό των Νοσοκομείων με τους αντικαπιταλιστές υγειονομικούς στο κέντρο του. Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στην Αγωνιστική Πρωτοβουλία για την Ανατροπή και θα παλέψουμε προκειμένου το νέα όργανα της ΠΟΕΔΗΝ που θα εκλεγούν από το συνέδριο να έχουν περισσότερους αγωνιστές κι αγωνίστριες της αντικαπιταλιστικής αριστεράς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αγώνων.

Αργυρή Ερωτοκρίτου
ΓΝΑ Γεννηματάς