Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Διακήρυξη Ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών: Να ακουστεί δυνατά η φωνή μας στις 17 Μάρτη

6/2, Παρουσίαση της διακήρυξης . Από αριστερά: Β. Κουκαλάνι, Π. Κωνσταντίνου, Ε. Μπέη, Ν. Στραβελάκης

Τη Διακήρυξη Ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών για τη Διεθνή Μέρα Δράσης Κατά του Ρατσισμού και του Φασισμού στις 17 Μάρτη, που ήδη υπογράφουν 78 προσωπικότητες, παρουσίασε η ΚΕΕΡΦΑ σε συνέντευξη τύπου την Τρίτη 6 Φλεβάρη στον πολυχώρο Ρομάντζο. Στο πάνελ της συνέντευξης βρέθηκαν από τους υπογράφοντες τη Διακήρυξη, ο Βασίλης Κουκαλάνι, ηθοποιός, ο Νίκος Στραβελάκης, πανεπιστημιακός και η Εύα Μπέη, ζωγράφος. Την πρωτοβουλία παρουσίασε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, ενημέρωνοντας ταυτόχρονα ότι “οι κινητοποιήσεις στις 17 Μάρτη είναι διεθνείς, στην Ευρώπη σε πάνω από δέκα χώρες, στην Αμερική, στην Αυστραλία και μόλις χτες προστέθηκε και η Σεούλ στην Νότια Κορέα”.

“Ο φασισμός ξανάρχεται στο προσκήνιο με επικίνδυνο τρόπο”, είπε ο Βασίλης Κουκαλάνι, “Είναι η ώρα, με τις εμπειρίες που έχουμε μέχρι σήμερα, καλλιτεχνικές αλλά και πολιτικές και κοινωνικές, να ξαναπάρουμε θέση. Οι καλλιτέχνες έχουν μερίδιο δράσης ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό. Πρόσφυγες πνίγονται στο Αιγαίο, είναι καθηλωμένοι σε κέντρα κράτησης στα νησιά χωρίς μέριμνα και εκτεθειμένοι σε κάθε κίνδυνο. Οι μάρτυρες, οι δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής, το αντιφασιστικό κίνημα έχουν ήδη παίξει ρόλο στη δίκη της ΧΑ, μένει να το κάνουν και οι καλλιτέχνες παίρνοντας ηχηρά θέση ώστε να φτάσουμε στην καταδίκη. Μπορούμε να δώσουμε το παράδειγμα σε όλη την Ευρώπη, ότι μπορεί η ακροδεξιά εδώ να χρησιμοποιήθηκε για να τρομοκρατήσει τον κόσμο, αλλά θα τους στείλουμε στη φυλακή μέσα από τους δρόμους. Θα κυκλοφορήσει το κείμενο για συλλογή περισσότερων υπογραφών και με κορύφωση της 17 Μάρτη, υπάρχουν σκέψεις για κείμενο που θα διαβαστεί στα θέατρα, για πολλές άλλες δράσεις. Καλώ όλους τους καλλιτέχνες να έρθουν και με τη φυσική τους παρουσία στη διαδήλωση της 17 Μάρτη”.

Πολιτική κρίση

“Το κεντρικό στοιχείο της πολιτικής κρίσης στη Γερμανία, εκεί που κατέρρευσε η συμμαχία Χριστιανοδημοκρατών-Πρασίνων-Φιλελευθέρων, ήταν το μεταναστευτικό”, είπε ο Νίκος Στραβελάκης, “Το γεγονός δηλαδή της απαίτησης μιας Ευρώπης-Φρούριο στην οποία η Γερμανία θα αποδέχεται κάθε έτος 20 με 25.000 μετανάστες. Επίσης αυτό είναι το κεντρικό στοιχείο του τρέχοντος προγράμματος που κατέθεσε η φιλοδοξούσα να σχηματιστεί συμμαχία Σοσιαλδημοκρατών-Χριστιανοδημοκρατών αυτή τη φορά, με σαφή περιορισμό στην εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών σε γερμανικό έδαφος. Αυτό υπάρχει γιατί απειλούνται οι Χριστιανοδημοκράτες από την άνοδο μιας ημιφασιστικής ακροδεξιάς οργάνωσης που έχει σα κέντρο της τη φοβία για τους μετανάστες.

Σε αυτό το πλαίσιο βρίσκεται το ειδικό βάρος της καταδίκης των φασιστών στη δίκη της ΧΑ για τη μελετημένη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Η κρίση προσπαθεί να εκθρέψει το φασισμό, τον εθνικισμό, το ρατσισμό και την ξενοφοβία… Ένα ισχυρό κίνημα αλληλεγγύης, ένα ισχυρό αντιφασιστικό κίνημα που θα περιλαμβάνει τη συντριπτική πλειοψηφία της ευρωπαϊκής εργατικής τάξης και του λαού και των αθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, είναι κρίσιμο”.

Λένα Βερδέ


Διακήρυξη Ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών για τη Διεθνή Μέρα Δράσης Κατά του Ρατσισμού και του Φασισμού στις 17 Μάρτη

Eβδομήντα χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Γενεύης, με την κατοχύρωση του ασύλου για τους πρόσφυγες, μετά τις πικρές εμπειρίες του ναζισμού και της βαρβαρότητας του Ολοκαυτώματος απέναντι στους Εβραίους, τους Ρομά, τους ομοφυλόφιλους και τους ανάπηρους, μετά την εμπειρία των καταστροφών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υπονομεύουν βάναυσα τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών υψώνοντας τείχη, ανοίγοντας στρατόπεδα συγκέντρωσης. 

Η Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε υγρό νεκροταφείο χιλιάδων κατατρεγμένων από τους πολέμους, τη φτώχεια, τις δικτατορίες, την περιβαλλοντική καταστροφή. Στα νησιά του Αιγαίου, πρόσφυγες εγκλωβίζονται σε μια νέα εκδοχή τόπων αποκλεισμού και εξορίας, εξαιτίας της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. 

Στη Λιβύη, η συμφωνία με την ΕΕ για την αποτροπή εισόδου των προσφύγων έχει φέρει τη φρίκη των παζαριού δούλων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Λιβύης! 

Οι πολιτικές του ρατσισμού, του σωβινισμού, της ισλαμοφοβίας, του αχαλίνωτου σεξισμού και της έλλειψης σεβασμού στους ανθρώπους με διαφορετικό χρώμα, θρήσκευμα, φύλο, εθνικότητα, σεξουαλικό προσανατολισμό και αναπηρία, έχουν ενισχυθεί με την άνοδο του Τραμπ στις ΗΠΑ, τις συνεχιζόμενες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την όξυνση των ανταγωνισμών στη Μ. Ανατολή, την Ασία, την Αφρική και τα Βαλκάνια. 

Σε αυτές πατάνε τα φαντάσματα του παρελθόντος, η ακροδεξιά και οι ναζί, για να επανέλθουν δηλητηριάζοντας την πολιτική και κοινωνική ζωή, υπονομεύοντας τις δημοκρατικές ελευθερίες όλων. Η είσοδος τους στην κυβέρνηση της Αυστρίας, στη Βουλή της Γερμανίας και στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, είναι μια προειδοποίηση ότι η φασιστική απειλή ανεβαίνει και χρειάζεται επείγουσα αντιμετώπιση.

Η συνεχιζόμενη δίκη της Χρυσής Αυγής για τρίτη χρονιά έχει αναδείξει το εγκληματικό και αποτρόπαιο πρόσωπο του ναζισμού, χάρη στη σθεναρή στάση των μαρτύρων και της πολιτικής αγωγής, 

Οι δολοφονίες του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν, οι δολοφονικές επιθέσεις κατά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, των Αιγυπτίων αλιεργατών, τα πογκρόμ κατά των μεταναστών, οι επιθέσεις κατά της αριστεράς και των κινημάτων, ήταν μια κεντρικά σχεδιασμένη και εκτελεσμένη δράση του ναζιστικού μορφώματος. 

Η Χρυσή Αυγή με το μανδύα του κόμματος έδρασε με ορμητήρια τα γραφεία της ως παραστρατιωτικός μηχανισμός ταγμάτων εφόδου με βάση τα πρότυπα του Χίτλερ.

Η ολοκλήρωση της δίκης των ναζιστών της Χρυσής Αυγής δεν μπορεί παρά να σημάνει το τέλος στην ασυλία που απολάμβανε, την καταδίκη σε παραδειγματική φυλάκιση όλων όσων οργάνωσαν το όργιο φασιστικής και ρατσιστικής βίας στις γειτονιές μας. Δεν μπορεί παρά να σημάνει ότι τα Γραφεία-ορμητήρια των νεοναζί θα κλείσουν παντού. 

Από την Ευρώπη μέχρι τις ΗΠΑ, ένα νέο κίνημα αντίστασης στο φασισμό και το ρατσισμό σηκώνει το ανάστημα του! Είναι η ελπίδα ότι το μαύρο σύννεφο που επιχειρεί να απλώσει η ακροδεξιά θα σαρωθεί από τον ισχυρό άνεμο της αντίστασης, από τον κόσμο της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που διαλαλεί ότι είναι καλοδεχούμενοι, από τον κόσμο που βροντοφωνάζει ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ-να μη ζήσουμε ξανά τα Άουσβιτς και τα Νταχάου!

Χαιρόμαστε διότι στις 17 Μάρτη 2018, τη μέρα διεθνούς κινητοποίησης, έχουμε την ευκαιρία να ακουστεί βροντερά η φωνή μας κατά του φασισμού και του ρατσισμού από την Ευρώπη μέχρι τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. 

Ας δώσουμε όλοι μαζί ενωμένοι την ευκαιρία να νικήσει η ελπίδα και να αφανιστεί το μαύρο του φασισμού! 

Όλοι και όλες στο συλλαλητήριο το Σάββατο 17 Μάρτη, 3μμ, στην Ομόνοια και σε πολλές άλλες πόλεις στην Ελλάδα, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Μέχρι τώρα έχουν υπογράψει:

Ανέστης Αζάς, σκηνοθέτης, Θάνος Αλεξίου, ηθοποιός, Παντελής Αμπατζής, μουσικός, Μανώλης Αφολάνιο-Mc Yinka, μουσικός, Βασίλης Βασιλικός, συγγραφέας, Φαίδρα Βόκαλη, παραγωγός ταινιών, Κωνσταντίνα Βούλγαρη, σκηνοθέτης, Παντελής Βούλγαρης, σκηνοθέτης, Κώστας Βλασόπουλος, πανεπιστημιακός, Ρέα Γαλανάκη, συγγραφέας, Σοφία Γιωργοβασίλη, ηθοποιός-σκηνοθέτης, Αντώνης Γκρίτσης, ηθοποιός, Σπύρος Γραμμένος, τραγουδοποιός, Κώστας Γρηγοριάδης, γελοιογράφος, Ισμήνη Δασκαρόλη, σκηνοθέτης, Βασιλική Διαλυνά, ηθοποιός, Θανάσης Δόβρης, ηθοποιός, Μάρω Δούκα, συγγραφέας, Αντα Διάλα, ιστορικός ΑΣΚΤ, Παντελής Δεντάκης, σκηνοθέτης- ηθοποιός, Ηλέκτρα Ελληνικιώτη, σκηνοθέτης, Aλεξάνδρα Ιωαννίδου, πανεπιστημιακός ΕΚΠΑ, Μάκης Καβουριάρης, πανεπιστημιακός, Λήδα Καζαντζάκη, ιστορικός τέχνης, Μαρία Κανελλοπούλου, ηθοποιός, Μαρία Καρακίτσου, ηθοποιός, Ιωάννα Καρυστιάνη, συγγραφέας, Γιάννα Κατσιαμπούρα, ιστορικός επιστημών ΕΙΕ/ΕΚΠΑ, Δώρα Κομνηνού, ζωγράφος, Περικλής Κοροβέσης, συγγραφέας, Ανδρέας Κουζέλης, συγραφέας-κοινωνιολόγος, Βασίλης Κουκαλάνι, ηθοποιός-σκηνοθέτης, Μαρία Κούρση, συγγραφέας, Δάφνη Κούτρα, σκηνογράφος, Γιάννης Κούτρας, μουσικός, Κώστας Κουτσολέλος, ηθοποιός, Αντρέας Κωνσταντίνου, ηθοποιός, Υακίνθη Λάγιου, μουσικός, Φωτεινή Λαμπρίδη, στιχουργός-δημοσιογράφος, Δημήτρης Λιβιεράτος, ιστορικός, Μιχάλης Λυμπεράτος, πανεπιστημιακός, Βαρδής Μαρινάκης, σκηνοθέτης, Δαυίδ Μαλτέζε, ηθοποιός, Θεανώ Μεταξά, ηθοποιός, Εύα Μπέη, ζωγράφος, Άντζελα Μπρούσκου, σκηνοθέτης, Τατιάνα Μύρκου, χορογράφος-σκηνοθέτης, Δημήτρης Ντάσκας, ηθοποιός, Γιώργος Παλούμπης, σκηνοθέτης, Αργύρης Πανταζάρας, ηθοποιός, Μάκης Παπαδημητράτος, σκηνοθέτης-ηθοποιός, Μάνια Παπαδημητρίου, ηθοποιός, Κώστας Παπακωνσταντίνου, σκηνοθέτης-ηθοποιός, Προκόπης Παπαστράτης, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας, Γιάννος Περλέγκας, ηθοποιός-σκηνοθέτης, Αλεξάνδρα Πολιτάκη, πολιτικός επιστήμονας, Ελένη Πορτάλιου, καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής, Nαταλία Ρασούλη, μουσικός, Αντώνης Ρέλλας, σκηνοθέτης κινηματογραφιστής, Απόστολος Ρίζος, μουσικός, Γιάννης Σακαρίδης, σκηνοθέτης, Ραφίκα Σαουίς, ηθοποιός, Μαρία Σεβαστάκη, εικαστικός, Νίκη Σερέτη, ηθοποιός, Νίκος Στραβελάκης, οικονομολόγος ΕΚΠΑ, Αγγελική Στρατηγοπούλου, συγγραφέας, Δώρα Στυλιανέση, ηθοποιός, Αγγελική Τουμπανάκη, μουσικός, Έλλη Τρίγγου, ηθοποιός, Πηνελόπη Τσιλίκα, ηθοποιός, Πρόδρομος Τσινικόρης, σκηνοθέτης, Ένκε Φεζολλάρι, σκηνοθέτης-ηθοποιός, Fotizontas (Φώτης Κ.), street artist, Δημήτρης Φραγκιόγλου, ηθοποιός – σκηνοθέτης, Λάκης Χαλκιάς, μουσικός, Γιώργος Χουλιάρας, συγγραφέας, ηθοποιός-σκηνοθέτης.