Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Όχι στα εθνικιστικά συλλαλητήρια: Εξορμήσεις για να πούμε STOP

Περιστέρι

Νέα Ιωνία

 

Ο αριθμός των 140.000 που έδωσε η ΕΛ.ΑΣ για το εθνικιστικό συλλαλητήριο του Συντάγματος είναι μια φουσκωμένη εκτίμηση. Τα πλάνα που η ίδια η αστυνομία προβάλει μέσω ελικοπτέρου δείχνουν ότι ο κόσμος που κατέφθασε από διάφορα σημεία της χώρας, το μόνο που πέτυχε τελικά ήταν να γεμίσει την πλατεία Συντάγματος και λίγα μέτρα από τους γύρω δρόμους. 

Μεγαλύτερη συγκριτικά από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του Σαμαρά τον Γενάρη του 2015 και το «Μένουμε Ευρώπη» τον Ιούλη του 2015, αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί  με τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια και τις πανεργατικές απεργίες της 5ης Μάη του 2010, του Ιούλη και του Οκτώβρη του 2011, και ακόμη περισσότερο της 12ης Φλεβάρη του 2012  -όταν, παρά την άγρια καταστολή και τα χημικά, ο κόσμος είχε πλημμυρίσει το Σύνταγμα, την Πανεπιστημίου, τη Σταδίου, την Ομόνοια, την Ερμού, την Μητροπόλεως, το Μοναστηράκι, τη Φιλελλήνων, την Αμαλίας. 

Ψέματα

Αυτό δεν αλλάζει με ψέματα. Τα ίδια ΜΜΕ, πρωτοστατούντος του ΣΚΑΙ, που τώρα κάνουν λόγο για «πάνω από 1 εκατομμύριο κόσμο», ήταν αυτά που το 2015 προέβλεπαν σίγουρη επικράτηση του «Ναι» στο δημοψήφισμα χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ούτε φυσικά, με τις διαμαρτυρίες των εκπροσώπων των μπάτσων που τα έδωσαν όλα για την διευκόλυνση της λαοσύναξης.  Είναι εξοργιστική η δήλωση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Γερακαράκου (που συνήθως κάνουν ό, τι μπορούν να διαλύσουν τα εργατικά συλλαλητήρια) ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ακυρώνει τον αγώνα χιλιάδων αστυνομικών που από το πρωί εργάζονται για να μπορεί ο Λαός να εκφραστεί με ασφάλεια. Μας έχουν προκαλέσει θυμό οι ανακοινώσεις ότι δεν είχε κόσμο το συλλαλητήριο. Όταν η αστυνομία διασφαλίζει ένα εκατομμύριο κόσμου, γιατί δεν μπορεί να βγάλει ένα σωστό δελτίο Τύπου;» 

Ωραίος για κατήχηση ο πολλαπλασιασμός των άρτων και των ιχθύων, αλλά όσα «σωστά δελτία τύπου» και να βγάλουν οι μπάτσοι, όσο δηλητήριο και αν χύσουν οι πορτοσαλταδόροι της δημοσιογραφίας, όσες ενορίες και αν κατεβάσουν στο δρόμο οι επί της γης εκπρόσωποι της θείας βούλησης, τα γεγονότα παραμένουν πεισματάρικα:

Μπορούσε με ευκολία να το δει δια ζώσης κανείς την Κυριακή το πρωί και το μεσημέρι σε όλους τους δήμους και τις συνοικίες του λεκανοπεδίου, που συνέχισαν στον δικό τους ρυθμό, πιο κοντά στις απόκριες παρά στις εθνικιστικές εξάρσεις. Το ίδιο ισχύει για την συμμετοχή από την υπόλοιπη χώρα για την οποία οι διοργανωτές έκαναν λόγο για 2.500 πούλμαν αλλά τελικά αποδείχθηκαν 280.   

Μπορούσε να το διαπιστώσει και τις προηγούμενες μέρες, σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας, όπου οργανώθηκαν εξορμήσεις σε πάνω από πενήντα σημεία στις γειτονιές αλλά και σχεδόν εκατό εργατικούς χώρους. Παρά τις επί μέρους διαφωνίες, το ΟΧΙ στα εθνικιστικά συλλαλητήρια έκφραζε ένα μεγάλο κομμάτι κόσμου. Στους τοίχους κυριαρχούσαν οι αφίσες και τα συνθήματα ενάντια στον εθνικισμό και τον πόλεμο. 

Στις πλατείες και στους σταθμούς του ΜΕΤΡΟ υπήρχαν τα συνεργεία του ΣΕΚ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλων συλλογικοτήτων, που εξέφραζαν το ΟΧΙ στις εθνικιστικές “λαοσυνάξεις”. Με εξαίρεση τον χώρο το συλλαλητηρίου όπου οι φασίστες είχαν την κάλυψη της αστυνομίας, δεν τόλμησαν να βγουν πουθενά ανοιχτά και στις ελάχιστες απόπειρές τους να εμφανιστούν, απομονώθηκαν. Στον Πειραιά και στο Νέο Ηράκλειο η απόπειρα να λερώσουν τους τοίχους και τις αφίσες με σβάστικες και φασιστικά σύμβολα απαντήθηκε άμεσα από τα συνεργεία της ΚΕΕΡΦΑ. Στη Νέα Ιωνία την παραμονή του συλλαλητηρίου γινόταν αντιφασιστική διαδήλωση ενάντια στη βεβήλωση του μνημείου του Μπλόκου της Καλογρέζας. Στο Μαρούσι η απόπειρα των φασιστών να τρομοκρατήσουν συνεργείο του ΣΕΚ που έκανε αφισοκόλληση δεν πέρασε. Τις αφίσες τις κατέβασε ο δήμαρχος Πατούλης, αλλά αυτό δεν σταμάτησε την εξόρμηση στο σταθμό του ΗΣΑΠ τις επόμενες μέρες.    

Σύνταγμα

«Στις 31 Γενάρη στον σταθμό του Συντάγματος μοιράσαμε μαζικά την προκήρυξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μαζέψαμε δεκάδες υπογραφές και δώσαμε 12 φύλλα της Εργατικής Αλληλεγγύης» μας λέει η Φύλλια Πολίτη. «Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που μιλήσαμε συμφωνούσε μαζί μας ότι πρέπει να αντισταθούμε στον εθνικισμό που καλλιεργεί η δεξιά και η ακροδεξιά. Το Σάββατο παραμονή του συλλαλητηρίου έγινε εξόρμηση στην πλατεία Κυψέλης. Το κλίμα ήταν πιο πολωμένο και υπήρξαν αντιπαραθέσεις, οι οποίες όμως έγιναν πόλος έλξης. Η ξεκάθαρη θέση μας αλλά και η απόφασή μας να την παλέψουμε ανοιχτά μέσα στον κόσμο είχε σαν αποτέλεσμα να κυριαρχεί η αριστερά στις γειτονιές όλη την βδομάδα, να δίνει αυτοπεποίθηση στον κόσμο της υπόλοιπης αριστεράς ότι δεν είναι μειοψηφία αλλά και να μην αφήσει κόσμο δικό μας, εργαζόμενους που έδωσαν την μάχη ενάντια στα μνημόνια, να μπερδευτεί». 

«Το Σάββατο, το πρωί κάναμε εξόρμηση στην πλατεία Ελευθερίας, στον Κορυδαλλό. Η συντριπτική πλειοψηφία έπαιρνε την προκήρυξη και δήλωνε ανησυχία για το γεγονός ότι ο εθνικισμός ευνοεί το φασισμό. Δεν έλειψαν βέβαια και συζητήσεις με κάποιους που έλεγαν ότι σκέφτονται να πάνε. Δώσαμε τη μάχη εξηγώντας ότι οι εργάτες δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν. Κάποιοι άφησαν τηλέφωνο για την εκδήλωση που οργανώνουμε για τα εκατό χρόνια του ΣΕΚΕ» μας λέει η Κατερίνα Θωίδου.

«Η προσπάθεια της ΝΔ να ενισχύσει το συλλαλητήριο φάνηκε απο την απόπειρά τους να περάσουν ψήφισμα στο δημοτικό συμβούλιο στον Πειραιά το οποίο δεν τέθηκε ποτέ σε συζήτηση γιατί δεν κατάφερε να μαζέψει παρά μονάχα τις ψήφους των συμβούλων της ΝΔ» μας λέει ο Μιχάλης Πέππας. «Κόντρα στην τρομοκρατία που οι νεοναζί επιχείρησαν να σπείρουν γράφοντας νύχτα ακόμη και σβάστικες πάνω στις αφισες του ΣΕΚ, το Σαββάτο το πρωί 15 σύντροφοι από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΕΚ και την ΚΕΕΡΦΑ έκαναν  εξόρμηση στον πεζόδρομο στη Σωτήρος».

«Στο  Μετρο Φιξ δόθηκαν σε λιγότερο απο 2 ώρες πάνω από 500 προκηρύξεις και 7 φύλλα της Εργατικής Αλληλεγγύης. Στα Πετράλωνα σε μία ώρα δόθηκαν 4 εφημερίδες και πάνω απο 300 προκηρύξεις, ενώ το ίδιο απόγευμα δόθηκαν άλλες 5 εφημερίδες και 300 προκηρύξεις στην εξόρμηση που οργάνωσε η τοπική ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Οι λιγοστοί που “ενοχλήθηκαν" ήταν δεξιοί της γειτονιάς γνωστοί ναινέκοι του δημοψηφίσματος του 2015. Στο δημοτικό ραδιόφωνο της Αθήνας, τον 9.84, η εικόνα ήταν ακόμα καλύτερη. Στους 30 εργαζόμενους που ήταν στην βάρδια, δόθηκαν 8 εφημερίδες και 1 περιοδικό Σοσιαλισμός από τα Κάτω. Συνολικά το κλίμα στον σταθμό ήταν ότι πρόκειται για ένα εθνικιστικό συλλαλητήριο και ανάλογες απαντήσεις έδιναν οι εργαζόμενοι στα τηλέφωνα ακροδεξιών που έκαναν “παράπονα”. Ίδια εικόνα υπήρξε στην εξόρμηση στον λόφο της Ακρόπολης και στην περιφέρεια Αττικής» μας λέει ο Γιάννης Μαραβελάκης.

«Την προηγούμενη βδομάδα στο Περιστέρι βγάλαμε άμεσα συνεργεία αφισοκολλήσεων, ενώ οργανώσαμε μεγάλη περιφερειακή εξόρμηση στο μετρό του Αγίου Αντωνίου την Τετάρτη 31/1» τόνισε στην εργατική αλληλεγγύη ο Κώστας Λάππας. «Η πλειοψηφία σταμάταγε, δήλωνε ανοικτά ότι δεν ήταν με τα  συλλαλητήρια. Με αυτήν την έμπνευση οργανώσαμε το απόγευμα της ίδιας μέρας συζήτηση με θέμα “το Μακεδονικό και η Αριστερά”. Δεκαοκτώ άτομα παρακολούθησαν συνολικά την συζήτηση, ενδεικτικό για την ανάγκη που υπάρχει για ξεκαθάρισμα στα επιχειρήματα. Η συζήτηση άνοιξε πάνω και στο πολύτιμο βιβλίο που κυκλοφορεί από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο με τίτλο ΄H κρίση στα Βαλκάνια, το Μακεδονικό και η εργατική τάξη΄. Συνεχίζουμε με τη μεγάλη διεθνή μέρα δράσης  στις 17 Μάρτη».

Η ίδια μάχη δόθηκε και στα σχολεία. Όπως αναφέρει η ΚΕΕΡΦΑ σε ανακοίνωση που μοιράστηκε στο Περιστέρι: «με απύθμενο θράσος, καθηγητής του 10ου Λυκείου Περιστερίου έκανε κήρυγμα υπέρ της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Αντί μάλιστα να απομονωθεί από την διεύθυνση το σχολείου πραγματοποιήθηκε απόπειρα συγκάλυψης και αποσιώπησης του γεγονότος. Η συγκάλυψη του γεγονότος καθώς και το κλίμα που διαμόρφωσε ο διευθυντής του 7ου λυκείου Περιστερίου παρότρυνε τους μαθητές να προχωρήσουν σε κατάληψη στο σχολείο με αίτημα την παραίτηση των προέδρων των Συλλόγων Γονέων που αντέδρασαν σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση. Το Περιστέρι ξέρει τι σημαίνει προσφυγιά και αντίσταση στους ναζί. Ο κόσμος έχει δώσει πολύ μεγάλες μάχες. Από τους μαθητές του 2ου ΓΕΛ και του 3ου ΕΠΑΛ Περιστερίου που έκαναν κατάληψη με αίτημα ανοιχτά σχολεία για τους πρόσφυγες ως τους γονείς και τους μαθητές του 13ου και 33ου δημοτικού που αγκάλιασαν και υποδέχτηκαν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία της πόλης μας. Έξω οι φασίστες από τα σχολεία μας». 

Παντού

Η καμπάνια ενάντια στα εθνικιστικά συλλαλητήρια συνεχίστηκε σε όλες τις πόλεις. «Την βδομάδα που μας πέρασε συνεργεία της Εργατικής Αλληλεγγύης εξόρμησαν σε μια σειρά από εργατικούς χώρους. Από τα νοσοκομεία της πόλης που δίνουν τη μάχη για χρηματοδότηση, μέχρι την ΕΥΑΘ των αγώνων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και την ΕΡΤ3, η πλειοψηφία των εργαζομένων συμφωνούσε ότι τα συλλαλητήρια αυτά που οργανώνονται από την ακροδεξιά είναι επικίνδυνα για δύο λόγους» μας μεταφέρει ο Σάββας Κοννέ από τη Θεσσαλονίκη. «Πρώτον διότι ανοίγουν την πόρτα στην εγκληματική οργάνωση των νεοναζί της Χρυσής Αυγής να ξαναβγεί στους δρόμους και δεύτερον διότι αποπροσανατολίζουν τον κόσμο από τα πραγματικά, ουσιώδη προβλήματα  που δημιουργούν τα μνημόνια και τα «πολυνομοσχέδια», όπως χαρακτηριστικά μας είπε εργαζόμενος στην ΕΥΑΘ. Ακόμη και εργαζόμενοι οι οποίοι είχαν κατέβει στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, είτε ήταν προβληματισμένοι, αγόρασαν την εφημερίδα και στο τέλος της συζήτησης κατέληγαν στο ότι οι εργαζόμενοι και ο απλός κόσμος στις δυο χώρες δεν έχει να χωρίσει τίποτα μεταξύ του».

«Προσπαθούν να παίξουν το χαρτί του εθνικισμού για να στρέψουν τις αναζητήσεις του κόσμου προς τα ακροδεξιά. "Η αριστερά σε ξεπούλησε, και τώρα ξεπουλάει και την πατρίδα σου", μας λένε» μας λέει ο Γιάννης Σούμπασης. «Η εικόνα από το Βόλο είναι ότι η πλειοψηφία του κόσμου δεν τσιμπάει σε αυτό το παραμύθι. Το καλύτερο παράδειγμα ήρθε από τις εξορμήσεις με την Εργατική Αλληλεγγύη στις πλατείες που έγιναν κέντρο για όλο τον κόσμο γύρω μας, αλλά και την μαζική αφισοκόλληση κόντρα στα εθνικιστικά συλλαλητήρια» τόνισε.