Εκπαίδευση και Νεολαία
Κατάληψη ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ Αθήνας: «Ενωμένοι, με καταλήψεις και διαδηλώσεις»

Δυναμική διαδήλωση πραγματοποίησε η κατάληψη της ΣΓΤΚΣ του ΤΕΙ Αθήνας στις 14/2. Με κύρια συνθήματα «Κοινός αγώνας σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, αυτό το νομοσχέδιο θα ανατραπεί!» και «Κλείνουνε τα τμήματα διαλύουν τις σχολές, χαρίζουν την Εκπαίδευση στους επενδυτές» η πορεία ξεκίνησε από τα Προπύλαια και βάδισε προς τη Βουλή. 

Προηγήθηκε μικροφωνική στην οποία διαβάστηκαν οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης της ΣΓΤΚΣ, το κείμενο των σπουδαστών/τριών για το τι σημαίνει ΠΔΑ, και ανταπόκριση από τους αγώνες που ανοίγουν στην Καλών Τεχνών στα Γιάννενα, ενώ μοιράστηκε στον κόσμο το ενημερωτικό υλικό που έχει βγάλει η κατάληψη. Το υλικό δείχνει τη σχέση του ν/σ που πάει για ψήφιση με όλες τις προηγούμενες απόπειρες ιδιωτικοποίησης της Παιδείας (νόμος Πλαίσιο, σχέδιο Αθηνά, νόμος Γαβρόγλου) και τον τόνο έδωσαν οι δεκάδες πικέτες με την αφίσα που έχει βγάλει η κατειλημμένη σχολή ενάντια στο ΠΔΑ.

«42 τμήματα συγχωνεύονται και γίνονται 26. Είναι απαράδεκτο γιατί χάνονται ειδικότητες και ενώνονται τμήματα των οποίων τα μαθήματα δεν έχουν σχέση. Ταυτόχρονα μας κόβουν σιγά σιγά τη σίτιση, την ασφάλιση και τις εστίες. Είναι και το ζήτημα της χρηματοδότησης των νέων σχολών, της μείωσης των εισακτέων. Το ψήφισμα της ΣΓΤΚΣ έχει στηριχθεί από την Καλών Τεχνών στα Ιωάννινα, έχει σταλεί στην Κρήτη, την Χαλκίδα και αλλού. Επίσης 166 πανεπιστημιακοί έχουν πει όχι στις συγχωνεύσεις», είπε στην ΕΑ η Μαρία, φοιτήτρια της ΣΓΤΚΣ, ενώ η Ευαγγελία τόνισε: «Σήμερα ήρθαν φοιτητές και φοιτήτριες, ακόμη και απόφοιτοι, από διάφορες σχολές του ΤΕΙ και άλλων ιδρυμάτων. Θέλουν να ενωθούν μαζί μας ενάντια στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους. Βλέπουμε ότι πανελλαδικά πάνε να περάσουν συγχωνεύσεις και έχουμε ξεσηκωμούς. Συνεχίζουμε δυναμικά με συνελεύσεις, καταλήψεις, πορείες, αφισοκολλήσεις, βγαίνουμε στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, βγαίνουμε παντού και φωνάζουμε για τα δικαιώματά μας».