Εκπαίδευση και Νεολαία
Εκδήλωση ΣΕΚ στην ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ Αθήνας: "Η πάλη ενάντια στο σεξισμό και την καταπίεση"

Με επιτυχία έγινε η εκδήλωση που οργάνωσε το ΣΕΚ στην κατειλημμένη ΣΓΤΚΣ του ΤΕΙ Αθήνας με θέμα "Η πάλη ενάντια στο σεξισμό και την καταπίεση». Τη συζήτηση παρακολούθησαν 17 άτομα από τη ΣΓΤΚΣ και άλλες σχολές. 

Ξεκινώντας από τις έννοιες της εκμετάλλευσης και της υπεραξίας η εισήγηση της Μαρίας Στύλλου έβαλε τα βασικά σημεία της ανάλυσης σύμφωνα με την οποία η καταπίεση των γυναικών είναι δομικό στοιχείο του καπιταλισμού: ο ρόλος της εργατικής οικογένειας και της απλήρωτης εργασίας των γυναικών μέσα σε αυτή για την αναπαραγωγή της εργατικής τάξης, η ανισότητα στους μισθούς, ο σεξισμός, η μη πρόσβαση στην έκτρωση και την αντισύλληψη κλπ. 

Ακολούθησε συζήτηση στην οποία έγιναν τοποθετήσεις και ερωτήσεις σχετικά με τα σεξιστικά στερεότυπα, αν πρόκειται για έμφυτες αντιλήψεις, με ποιους τρόπους επηρεάζονται και οι άντρες εργάτες από την καταπίεση, πώς ερμηνεύουμε την οργή που εκφράζεται μέσα στο φεμινιστικό κίνημα, οι διαφορές των πρωτόγονων και των ταξικών κοινωνιών όσον αφορά στις θέσεις των φύλων, κ.α. Μέσα από τις ερωτήσεις και τις τοποθετήσεις ήταν φανερό ότι η καταπίεση και η πάλη για να τσακιστεί είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ τις φοιτήτριες και τους φοιτητές, αλλά και ότι η δημόσια συζήτηση είναι τόσο ανοιχτή και σύνθετη που χρειάζεται συνεχή εμβάθυνση και δράση.

Αναδείχθηκε, τέλος, ποια είναι η δύναμη που μπορεί να τσακίσει το σεξισμό: το γυναικείο κίνημα μαζί με το εργατικό και φοιτητικό που με τις μάχες τους μπορούν να ανατρέψουν το σύστημα που παράγει την εκμετάλλευση και την καταπίεση. Συζητήθηκε η συμμετοχή του συλλόγου στη διαδήλωση της 8 Μάρτη, 6μμ στην Κλαυθμώνος, πρόταση που θα μπει στην επόμενη συνέλευση, αλλά και η σύνδεση της 8 Μάρτη με τη διεθνή ημέρα δράσης κατά του ρατσισμού και του φασισμού 17/3.

Βασίλεια Χαρλαύτη
ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ Αθήνας