Εργατικό κίνημα
Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών: Απεργία 15/3

Απεργία σε όλα τα μεγάλα θέατρα έχει προκηρύξει το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) την Πέμπτη 15 Μάρτη διεκδικώντας την υπογραφή  Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις για όλους τους ηθοποιούς. Την ημέρα της απεργίας τα μέλη του ΣΕΗ έχουν δώσει ραντεβού στις 7μμ στον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου στο κέντρο της Αθήνας για να οργανώσουν τις περιφρουρήσεις ώστε να μην λειτουργήσει κανένα κεντρικό θέατρο.

“Η πραγματικότητα είναι πως στον κλάδο μας, ειδικά σε μεγάλα θέατρα που εργάζεται πολύς κόσμος, επικρατεί μια εργασιακή ζούγκλα. Το κάθε αφεντικό πληρώνει ό,τι θέλει, όποτε θέλει και χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Είναι τρομερό σε θέατρα όπως το Παλλάς ή το Ακροπόλ με χιλιάδες εισιτήρια ανά σαιζόν να υπάρχει απλήρωτος κόσμος. Πλέον έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουν καταργηθεί στην ουσία οι μισθολογικές αμοιβές για τις πρόβες, λες και οι πρόβες δεν είναι χρόνος εργασίας”, ανέφερε στην ΕΑ ο Αλέξανδρος Μαρτζούκος εκλεγμένος στο ΔΣ του ΣΕΗ με την Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών (ΑΣΗ) την παράταξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στους ηθοποιούς.

Η ΑΣΗ έχει πάρει απόφαση συμμετοχής και στο μεγάλο αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στις 17 Μάρτη. “Ως καλλιτέχνες δεν μπορούμε παρά να παλεύουμε για έναν κόσμο καλύτερο, χωρίς ρατσισμό, χωρίς φασισμό, χωρίς πόλεμο και φτώχεια”, τόνισε εκ μέρους της ΑΣΗ η ηθοποιός Μαρία Δρακοπούλου κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου που έδωσαν οι εκπρόσωποι των φορέων που οργανώνουν την συγκέντρωση της 17 Μάρτη.