Εκπαίδευση και Νεολαία
Σχολές, όχι φιέστες

Μέσα σε κλοιό διαδήλωσης που οργανώθηκε κοντά στον σταθμό μετρό του Ελαιώνα έκανε την εκδήλωσή της η κυβέρνηση για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στις 12/3. Στη διαδήλωση συμμετείχαν ο Σπουδαστικός Σύλλογος της ΣΓΤΚΣ, δεκάδες φοιτητές από ΑΕΙ και ΤΕΙ της Αττικής και αριστερές οργανώσεις. Η πορεία ανακόπηκε από κλούβες των ΜΑΤ μερικά μέτρα από τον σταθμό του μετρό, όπου ήταν το σημείο συνάντησης. Με συνθήματα, πανό και συγκροτημένα μπλοκ οι φοιτήτριες και οι φοιτητές δεν το έβαλαν κάτω και έστειλαν για ακόμα μια φορά το μήνυμα για ανατροπή του νόμου Γαβρόγλου, για δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλες/όλους. 

Τα «εγκαίνια» του ΠΔΑ είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου από τις προκλήσεις της κυβέρνησης στις εργατογειτονιές της Δυτικής Αττικής. Πάνε μόλις 4 μήνες από τη μεγάλη καταστροφή της Μάνδρας όπου θρηνήσαμε 23 νεκρούς. Η κυβέρνηση υπόσχεται ξανά και ξανά «αναβάθμιση» της περιοχής και η εικόνα που έχει για το τι σημαίνει αυτή φαίνεται τόσο από την ίδια την «αναβάθμιση» των ΤΕΙ με κλεισίματα, συγχωνεύσεις και μισούς προϋπολογισμούς, όσο και από τις ενέργειές της στην περιοχή: στις 7 Μαρτίου, ο Τσίπρας εγκαινίασε την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Δυτικής Αττικής σε νέο κτίριο, επισημαίνοντας πως «χάρη στις διπλασιασμένες περιπολίες μειώθηκε η παραβατικότητα». Γιατί το πρόβλημα της Δ.Αττικής είναι, όπως φαίνεται, η «παραβατικότητα» και όχι το έγκλημα της Μάνδρας, τα ακροδεξιά πογκρόμ στο Μενίδι, οι ρατσιστικές επιθέσεις στον Ασπρόπυργο, η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, η υποχρηματοδότηση στα έτσι κι αλλιώς λιγοστά νοσοκομεία, η έλλειψη εξοπλισμού σε απαραίτητες υπηρεσίες κλπ!

Στο 8ο περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Αττικής (17/12/17) όπου συζητιόταν η «παραγωγική ανασυγκρότηση» (κοινώς η στήριξη «επενδυτών» στις σχολές και ευρύτερα στην περιοχή, αυτών που έχουν φέρει την καταστροφή μέχρι σήμερα), τα ΜΑΤ απώθησαν βίαια τους φοιτητές που υπερασπίζονταν τα ιδρύματά τους. Όπως έγινε και αυτή τη βδομάδα, που για να «γιορτάσει» την «αναβάθμιση» ο Τσίπρας χρειάζεται κλούβες.

Το φοιτητικό κίνημα μαζί με τους εργάτες θα συνεχίσει μέχρι τη νίκη.