Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
8 Μάρτη: 40.000 στην Ιστικλάλ

Ιστανμπούλ

Πάνω από 40 χιλιάδες διαδήλωσαν στη νυχτερινή πορεία για τη διεθνή ημέρα των γυναικών στους δρόμους της Ιστανμπούλ. Η διαδήλωση γίνεται κάθε χρόνο, με τα τελευταία χρόνια να μαζικοποιείται όλο και περισσότερο. 

Η Τουρκία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ υπάρχει και απαγόρευση των διαδηλώσεων εδώ και δύο χρόνια. Η μέρα των γυναικών βγάζει μαζικά τον κόσμο στους δρόμους, σπάζοντας την απαγόρευση και λειτουργώντας σαν αφετηρία συνολικότερης εναντίωσης: στην κρατική καταστολή, στην απειλή του πολέμου, στις επιθέσεις σε βάρος των Κούρδων. Άλλωστε το προηγούμενο διάστημα, έχουν γίνει και άλλα καλέσματα για φεμινιστικές και lgbt+ πορείες στα οποία το κράτος απαντάει με ωμή καταστολή και η νεολαία με μαχητικότητα και μαζική συμμετοχή.

Τη διαδήλωση της 8 Μάρτη κάλεσαν φεμινιστικές οργανώσεις και, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα, την οργάνωσαν μια σειρά αριστερών, lgbt+, κουρδικών και αναρχικών οργανώσεων. Οι δεκάδες χιλιάδες διαδηλώτριες και διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταξίμ και πλημμύρισαν τη λεωφόρο Ιστικλάλ, βαδίζοντας με παλμό και φωνάζοντας συνθήματα. Το σύνθημα που επικράτησε στη διαδήλωση ήταν «γυναίκες, ζωή, ελευθερία» στα κουρδικά, ενώ μεταξύ άλλων ακούστηκαν και συνθήματα: «Δεν σιωπούμε, δε φοβόμαστε, δεν υπακούμε», «Ταγίπ τρέξε, έρχονται οι γυναίκες», «Θέλουμε τις νύχτες, τους δρόμους και τις πλατείες». Ακούστηκαν αντικυβερνητικά συνθήματα, ενώ διαδηλώτριες έφεραν και πικέτες υπέρ της ειρήνης και άλλες που θύμιζαν τα θύματα σεξιστικής βίας.