Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
17 Μάρτη - Διεθνής Μέρα Δράσης: Διαδηλώνουμε σε όλες τις πόλεις

Γιάννενα

Περιφέρεια, 12μεσ

Συμμετέχουμε στη διαδήλωση στις 17 Μάρτη για όλα τα γεγονότα που συμβαίνουν στην Ελλάδα και διεθνώς. Γιατί η δίκη των νεοναζί της Χρυσής Αυγής θέλουμε επιτέλους να ολοκληρωθεί και φυσικά να οδηγηθούν οι δολοφόνοι στη φυλακή. Γιατί είμαστε το επίκεντρο της προσφυγικής κρίσης και οι πρόσφυγες κρατούνται ακόμα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης που έχουν δημιουργηθεί στα νησιά και άλλα μέρη. Γιατί υπάρχει άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συμμετοχή φασιστικού κόμματος στην κυβέρνησης της Αυστρίας.

Όλα αυτά μας έχουν κινητοποιήσει, είναι ευαίσθητα θέματα που πιστεύω ο καθένας θα πρέπει να παίρνει θέση και να βοηθά σε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό. Βοηθώντας στην οργάνωση της διαδήλωσης στα Γιάννενα, είδα πολλούς που όταν άκουγαν τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντικό εκείνη τη μέρα να διαδηλώσουμε όλοι μαζί, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 

Θεοδώρα Γιαννοπούλου
μέλος Συλλόγου Εστιακών Δουρούτης


Θεσσαλονίκη

Άγαλμα Βενιζέλου, 12 μεσ

Στις 17 Μάρτη η Θεσσαλονίκη των διεθνιστικών αγώνων θα δώσει μαζική απάντηση στα εθνικιστικά συλλαλητήρια και τις προκλήσεις της ακροδεξιάς και των φασιστών. Ήδη χιλιάδες αγωνιστές, απέναντι στον εμπρησμό της κατάληψης Libertatia από τους νεοναζί, έχουν δείξει έμπρακτα στο δρόμο ότι δεν τρομοκρατούμαστε από τις ναζιστικές επιθέσεις. Και ήδη μια σειρά οργανώσεις καλούμε σε ανοιχτή εκδήλωση για το Μακεδονικό στις 16 Μάρτη, στις 6.30μμ, στο ΕΚΘ.

Παράλληλα η ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης εδώ και δυο μήνες έχει δώσει τη μάχη σε χώρους δουλειάς και γειτονιές για το διεθνές ραντεβού στις 17 Μάρτη. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η απαίτηση για καταδίκη της ΧΑ βρίσκει την αποδοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζόμενων και της νεολαίας. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι μέσω αυτής της καμπάνιας κερδίσαμε την αθώωση των δύο συντρόφων μας, του Μπάμπη Κουρουνδή και του Σπύρου Μαρκέτου, για τη φιλοξενία Σομαλής προσφυγοπούλας το 2013, κάνοντας σαφές ότι η αστυνομία δεν μπορεί να στήνει σκευωρίες ενάντια στους αντιρατσιστές που υπερασπίζονται τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Τις τελευταίες μέρες μαζικοποιούμε τη διαδήλωση με κόσμο του αγώνα, της ΕΥΑΘ, των δήμων, των νοσοκομείων, των σχολείων και όλων των εργατικών χώρων που δίνουν μάχες ενάντια στις μνημονιακές επιθέσεις, αλλά και φοιτητικών σύλλογων, φορέων και συλλογικοτήτων. Στις 17 Μάρτη, μαζί με τα αδελφια μας σε όλο τον κόσμο θα στείλουμε το μήνυμα ότι καμιά γενιά δε θα ζήσει ξανά τη φρίκη του ναζισμού.

Κώστας Τορπουζίδης 
ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης

Χανιά

Πλατεία Αγοράς, 12μεσ

Πήραμε απόφαση να συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο της 17 Μάρτη γιατί είναι παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού. Είμαστε ενάντια στο ρατσισμό, ενάντια στους πολέμους και όσα γίνονται σε όλο τον κόσμο. Είναι η πρώτη φορά που κατεβαίνουμε σε συλλαλητήριο καθώς είμαστε καινούργια κοινότητα, έξι μήνες έχουμε δημιουργηθεί. Αποφασίσαμε να φτιάξουμε την κοινότητα, για να είμαστε οργανωμένοι, να βοηθάμε ο ένας τον άλλο. Να είμαστε οργανωμένοι είναι ωραίο πράγμα.

Πρόσφατα, μαζί με το Σύλλογο Καθηγητών και το Σύλλογο Δασκάλων που μας υποστήριξαν, ανοίξαμε το αλβανικό σχολείο. Είχαμε υποστήριξη από την ελληνική κοινωνία, την ημέρα εκείνη ήταν πολύς κόσμος, ήταν όλοι οι τοπικοί σύλλογοι εδώ στα Χανιά, είμαστε πολύ ευγνώμονες γι' αυτό. 

Θα συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους για τα σχολεία, είναι σημαντικό να μορφωθούν όλα τα παιδιά, να μάθουν τη μητρική τους γλώσσα, να μάθουν αλήθειες και όχι ψέματα. Το ίδιο για όλα τα θέματα και προβλήματα. Πρόσφατα ήρθαμε σε επαφή και με τους οικοδόμους και συζητήσαμε για όλα αυτά που μας δένουν. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι, είναι για το συμφέρον όλων.

Afrim Avdiaj 
πρόεδρος Κοινότητας Αλβανών Μεταναστών Χανιά

Πάτρα

Πλατεία Γεωργίου, 12μεσ

Πήραμε απόφαση σαν Σωματείο να συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο κατά του ρατσισμού και του φασισμού γιατί θεωρούμε ότι οφείλουμε να πούμε ένα όχι στη ξενοφοβία και τη μισαλλοδοξία. Ο ελληνικός λαός παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και με αφορμή τα τελευταία δύο χρόνια με την μεταναστευτική κρίση δείχνει το σεβασμό του στα ανθρώπινα ιδεώδη. Οι Έλληνες δεν υπήρξαν και δε θα γίνουν ποτέ ρατσιστές.

Γνωρίζουμε καλά όμως ότι ο φυλετικός ρατσισμός, η προκατάληψη και το μίσος ενάντια σε άλλους λαούς, θρησκείες και διαφορετικά χρώματα χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται πάντα για τον ίδιο λόγο: να εκμεταλλεύονται την απόγνωση που γεννά η κρίση. Να στρέψουν τους πολίτες ενάντια σε άλλους ανθρώπους για να προστατέψουν τους πραγματικά υπεύθυνους. Στη χώρα μας χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες αντιμετωπίζουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, χωρίς δικαιώματα. Είναι και τα πρώτα σήματα των ρατσιστικών δολοφονικών επιθέσεων από ναζιστικές εθνικιστικές οργανώσεις, όπως είναι η Χρυσή Αυγή και της κρατικής καταστολής αλλά και των κυκλωμάτων που εκμεταλλεύονται την απελπισία τους.

Σε τέτοιους λοιπόν καιρούς κοινωνικής κρίσης η δική μας απάντηση απέναντι στη μισαλλοδοξία και τις ρατσιστικές διακρίσεις, απέναντι στο φασιστικό “Μόνο για Έλληνες”, πρέπει να είναι “Όπου υπάρχουν άνθρωποι”. Γιατί ο πραγματικός στόχος δεν είναι κάποιοι ξένοι, είμαστε όλοι εμείς. Κι αν δεν απαντήσουμε σήμερα σε όλα αυτά τα ρατσιστικά φαινόμενα, αύριο δε θα έχουμε δικαίωμα να μιλάμε.

Παναγιώτης Σουλελές 
μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πάτρας με την παράταξη του ΠΑΜΕ, εκπρόσωπος εργαζομένων στο ΔΣ του Νοσοκομείου 

Ξάνθη

Κεντρική Πλατεία, 12μεσ

Σαν ΕΛΜΕ Ξάνθης θεωρούμε ότι ο εκπαιδευτικός πρέπει να είναι πάρα πολύ ευαισθητοποιημένος σε θέματα διακρίσεων οποιουδήποτε τύπου. Και επίσης πρέπει να είναι και αντιρατσιστής και αντιφασίστας.

Η ΕΛΜΕ Ξάνθης συμμετέχει σχεδόν πάντα ομόφωνα σε όλα τα αντιρατσιστικά, αντιφασιστικά, αντισεξιστικά φεστιβάλ και πορείες γιατί θεωρούμε ότι είναι υποχρέωσή μας σαν εκπαιδευτικοί να συμμετέχουμε και με αυτό τον τρόπο περνάμε και ένα μήνυμα στα παιδιά μας. Το ίδιο έγινε και με τις 17 Μάρτη φέτος, εδώ και δύο μήνες το ΔΣ αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή μας σε αυτή την πορεία. Όχι μόνο συμμετέχουμε αλλά και διοργανώνουμε. Γενικά οι εκπαιδευτικοί του Συλλόγου μας είναι πολύ ευαισθητοποιημένοι, με συνεχή δράση πάνω σε θέματα αποδοχής.

Μαρία Λουκοπούλου 
πρόεδρος ΕΛΜΕ Ξάνθης

Ηράκλειο

Πλ. Ελευθερίας, 12μεσ

Στο Ηράκλειο δεν υπάρχουν συχνές επιθέσεις σε πρόσφυγες και μετανάστες. Βέβαια δε λείπουν ρατσιστές μέσα σε χώρους δουλείας ή γειτονιές αλλά αποτελούν μειοψηφία. Επίσης υπάρχουν μετανάστες εργάτες τους οποίους εκμεταλεύονται μεγαλοαγρότες στα χωράφια, καθώς δεν έχουν ακόμη χαρτιά. Όταν όμως πέρσι δέχτηκαν επιθέσεις σπίτια μεταναστών, τα αντανακλαστικά του κόσμου ήταν άμεσα (διαδηλώσεις/κινητοποιήσεις). Συνολικά η κοινωνία είναι αντιφασιστική και αντιρατσιστική. Ένα πολύ σημαντικό κρατούμενο είναι ότι τα παιδιά των μεταναστών πηγαίνουν στο σχολείο κανονικά. Επίσης, στη διαδήλωση για το Αφρίν, η στήριξη των ντόπιων ήταν μεγάλη. Απέναντι σε μια οικονομική κατάσταση που μπορεί να στρέψει τον κόσμο προς τις αντιδραστικές ιδέες και να φέρει ντόπιους απέναντι σε μετανάστες, πρέπει να δείξουμε ποιός είναι ο πραγματικός εχθρός. Όλοι και όλες, πρόσφυγες, μετανάστες, ντόπιοι κατεβαίνουμε στις 17 Μάρτη να διαδηλώσουμε ενάντια στο ρατσισμό και τον φασισμό, να δοθούν χαρτιά σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Καντίρ
Κούρδος πρόσφυγας

Βόλος

Πλ. Ελευθερίας, 6μμ

Η 17 Μάρτη είναι μια πολύ σωστή πρωτοβουλία για να τσακίσουμε το φασισμό και μια προσπάθεια να εξαφανίσουμε τους χρυσαυγίτες δολοφόνους και την αρνητική τους επιρροή. Παλεύουμε για ανοιχτά σχολεία για όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες, τρανς και ομοφυλόφιλους. Έτσι θα εξαλείψουμε τον ρατσισμό και τα παράγωγά του.
 
Ο καθένας μπορεί να βοηθήσει οργανωτικά και οικονομικά για αυτή την πρωτοβουλία ξεκινώντας από το μικρότερο, να συμμετέχει στα συλλαλητήρια. Μέχρι στιγμής οργανώνουμε την συμμετοχή από τα σχολεία. Με εξορμήσεις, αφίσα και αυτοκόλλητα. Χρειάζεται να βρούμε κι άλλους οργανωτές και η εφημερίδα Εργατική Αλληλεγγύη παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό. Βάζει τα πράγματα όπως ακριβώς είναι. Χρειάζεται άπλωμα και οργάνωση!
 
Αλέξανδρος Τοπαλίδης 
μαθητής, 8ο Λύκειο Βόλου

Μυτιλήνη

Μόρια, 12μεσ

“Το Σάββατο, 17 Μάρτη στις 12 το μεσημέρι διαδηλώνουμε έξω από τη Μόρια, στο πλαίσιο της διεθνούς κινητοποίησης, και σας καλούμε να ενώσουμε τις φωνές μας”, αναφέρει ανάμεσά σε άλλα ο Συντονισμός Λέσβου, “Για να κλείσει τώρα το στρατόπεδο της Μόριας. Για να σταματήσουν όλες οι απελάσεις. Για να ανοίξουν τα σύνορα στους πρόσφυγες του πολέμου και της φτώχειας. Για να φιλοξενηθούν αξιοπρεπώς οι πρόσφυγες μέσα στον οικιστικό ιστό. Για ίσα δικαιώματα και αξιοπρέπεια για όλες-ους. Για ισότιμη και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση. Για να σταματήσει ο πόλεμος. Για την κατάργηση της συμφωνίας της ντροπής ΕΕ – Τουρκίας. Ενάντια στον ρατσισμό και στο φασισμό, στις πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ που γεννούν την φτώχεια και την εξαθλίωση”.


 

• Συγκεντρώσεις στις 17 Μάρτη θα γίνουν επίσης στη Λαμία στην πλατεία Πάρκου, 12μεσ, στην Πρέβεζα στην κεντρική αγορά Θεοφάνειος, 11.30πμ και στα Τρίκαλα, στην πλατεία Ρήγα, 12μεσ.