Εργατικό κίνημα
Συνταξιούχοι Εθνικής: Όλοι στη συγκέντρωση στις 26 Ιούλη

Την Πέμπτη 26 Ιουλίου στις 10πμ οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας δίνουν ραντεβού στο Σύνταγμα για μια μεγάλη συγκέντρωση μέσα κι έξω από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια, όπου θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας. Σε πανκινητοποίηση καλεί ο Σύλλογος Συνταξιούχων Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΣΣΕΤΕ) τα μέλη του. Απλήρωτοι από τον Νοέμβρη αλλά αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τον Λογαριασμό Επικούρησης (ΛΕΠΕΤΕ) με κάθε τρόπο.

H Χρυσή Μπαλέ, συνταξιούχος ΕΤΕ δήλωσε στην ΕΑ: «Εμείς οι υπάλληλοι της Εθνικής Τράπεζας υπήρξαμε ένας ιδιαίτερος κλάδος εργαζομένων, σχετικά αυτάρκης και εσωστρεφής, αγωνιστικός βέβαια, αλλά μέσα σε πλαίσια καθορισμένα από ένα είδος ελιτίστικης άποψης για τον κόσμο της εργασίας! Οι αυταπάτες μας διαλύθηκαν απότομα τα τελευταία χρόνια! Εργαζόμενοι, ενοικιαζόμενοι και συνταξιούχοι, διαπιστώσαμε ότι ελάχιστα διαφέρουμε από οποιονδήποτε άλλο εργαζόμενο ή συνταξιούχο σε τούτο τον τόπο και τα όποια προνόμια κερδίσαμε με τα χρόνια, ήταν πανεύκολο να κονιορτοποιηθούν. Δικαιώματα κερδισμένα από την αρχή της συλλογικής μας δράσης, καταπατήθηκαν βάναυσα! Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα, η εν μια νυκτί, κατάργηση του ΛΕΠΕΤΕ, του ειδικού, έντοκου λογαριασμού μας, δημιουργημένου το 1949, με διμερή συμφωνία ανάμεσα σε μας και την Τράπεζα, με εγγυημένους πόρους τις εισφορές μας και καθορισμένους από τότε, με κανονισμό και εγγυητή την ίδια την Τράπεζα! Η τράπεζα, καταπατώντας, καθε έννοια πίστης και για να κρύψει την βέβαιη κακοδιαχείριση της , αρνείται από το Δεκέμβριο του 2017 να μας καταβάλει το ποσό επικούρησης που οφείλει στον καθένα μας, που καταβαλλόταν κανονικά από την στιγμή της αφυπηρέτησής μας και που αποτελεί μετεργασιακή παροχή, αναγνωρισμένη και από πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις. Αγωνιζόμαστε σκληρά δικαστικά, συνδικαλιστικά, πολιτικά και κοινωνικά να επανακτήσουμε το δικαίωμά μας στην επικούρηση, η καταπάτηση του οποίου, στερεί το μισό περίπου εισόδημα 16.500 οικογενειών!». 

Η Ιωάννα Παυλοπούλου, συνταξιούχος ΕΤΕ και μέλος του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια συνεχίζει: «Κι όμως, αυτός ο ιδιαίτερος κλάδος, ήταν αυτός που με τους αγώνες του, έβαλε τα θεμέλια του εργατικού κινήματος στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, κερδίζοντας προνόμια που επεκτάθηκαν σε όλους τους εργασιακούς χώρους, όπως η πενθήμερη εργασία αλλά και το οκτάωρο. 

Την εποχή που όλα γύρω μας καταλύονται λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων και της επικράτησης των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, όλα θα καταρρεύσουν αν δεν αγωνιστούμε ξανά. Είναι επιτακτικό να θυμηθούμε όλους εκείνους τους τρόπους που μετατρέπουν σε νικηφόρους τους εργατικούς αγώνες και αυτό είναι τα μέτωπα που πρέπει το επόμενο διάστημα να οργανώσουμε: Mε τους εν ενεργεία συναδέλφους μας, που προσπαθούν να υπογράψουν συλλογική σύμβαση την ίδια ώρα που το ΔΝΤ μιλάει για ατομικές συμβάσεις και μειώσεις προσωπικού στον κλάδο και με τους συνταξιούχους των άλλων τραπεζών αλλά και όλων των άλλων κλάδων, που θα δουν το εισόδημά τους από τον Δεκέμβρη του 2019 να μειώνεται εξ αιτίας της εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου αλλά και την εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου.

Κι αν η 26 Ιούλη θα μας βρει στο Σύνταγμα, είμαστε την ίδια ώρα οργισμένοι και με τη στάση της κυβέρνησης που αντί να επιλέξει τη σύγκρουση με βάση το ΟΧΙ που διατυπώθηκε 3 χρόνια πριν, υπέγραψε μνημόνια για να βγούμε τάχα από αυτά - στην πραγματικότητα όλοι φτωχοποιημένοι. Ο Σεπτέμβρης θα μας βρει στη Θεσσαλονίκη στη ΔΕΘ να ενώνουμε τη φωνή μας με όλο το εργατικό κίνημα σε ένα ποτάμι οργής απέναντι στις καταστροφικές, για όλους εμάς πολιτικές επιλογές, με την πεποίθηση ότι η δύναμη μας έτσι μπορεί να φέρει την ανατροπή και τη δικαίωση όλων μας».