Εργατικό κίνημα
Ξάνθη: Eπίσχεση εργασίας στην GMC

Το 80% των εργατών στη βιομηχανία μετάλλου GMC έχει προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας καθώς βρίσκονται απλήρωτοι για μήνες. Η εργοδοσία δεν διστάζει σε συνεντεύξεις στον τοπικό Τύπο να καταλογίσει ευθύνες στους εργαζόμενους για την κατάσταση και να δηλώσει ευθαρσώς ότι “θα πληρώσω όταν πληρωθώ”. 

Δεν μιλάμε βέβαια για κάποιο μικρομάγαζο αλλά για μια βιομηχανία που έχει ανοικτές δουλειές με το CERN και τη ΔΕΗ (φτιάχνει όλα τα ανταλλακτικά της ΔΕΗ εδώ και δεκαετίες). “Από τη στιγμή που παράγουμε απαιτούμε να αμοιβομαστε και να πληρωνόμαστε στην ώρα μας” απαντάει εργαζόμενος μέσω της Εργατικής Αλληλεγγύης και συνεχίζει: “Όταν εργαζόμαστε θέλουμε να έχουμε τους ίδιους και τις οικογένειες μας ασφαλισμένους στην ώρα τους. Όταν έρχεται η Εφορία, η τράπεζα, η ΔΕΗ δεν ρωτάνε αν είμαστε απλήρωτοι και για πόσο χρονικό διάστημα. Ούτε μας λένε ότι αφού είστε απλήρωτοι δεν σας κόβουμε το ρεύμα, δεν σας κάνουμε κατασχέσεις στα σπίτια, ή στο αυτοκίνητο. Σου κόβουν και το ρεύμα, σου παίρνουν και το σπίτι. 

Δεν δουλεύει κάνεις μας από χόμπι: Όπως το αφεντικό έχει την απαίτηση να παράγουμε και να λειτουργεί η επιχείρηση, έτσι και εμείς από τη πλευρά μας έχουμε την απαίτηση να αμοιβομαστε κανονικά και να πληρωνόμαστε στην ώρα μας για να μπορούμε να ζούμε αξιοπρεπώς και να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας προς εμάς στις οικογένειές μας αλλά και προς τρίτους. Όπως η εργασία, οι εργαζόμενοι και η αμοιβή τους είναι ιερή, έτσι και το δικαίωμα στην απεργία είναι ιερό.”