Διεθνή
Ισραήλ: Όχι «κοινό άξονα» με το κράτος-απαρτχάιντ

Το Ισραήλ ήταν πάντα, από την ίδρυσή του 70 χρόνια πριν, ένα κράτος - απαρτχάιντ. Οι Άραβες, που αποτελούν το 20% περίπου του πληθυσμού της χώρας, ήταν πάντα πολίτες “δεύτερης κατηγορίας”. Οι Παλαιστίνιοι που ζουν στην -κατεχόμενη από τον πόλεμο του 1967- Δυτική Όχθη δεν έχουν ουσιαστικά κανένα δικαίωμα: συλλαμβάνονται από την αστυνομία και κλείνονται στις φυλακές χωρίς καμιά δικαιολογία και δολοφονούνται από τον ισραηλινό στρατό ή τις συμμορίες των “Εβραίων Εποίκων” (που συνεχίζουν παρά τις καταδικαστικές αποφάσεις του ΟΗΕ και των άλλων Διεθνών Οργανισμών να τους κλέβουν τη γη) χωρίς καμιά συνέπεια. 

Στη Λωρίδα της Γάζας -από όπου ο ισραηλινός στρατός αποχώρησε τυπικά το 2005- δυο σχεδόν εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν ουσιαστικά φυλακισμένοι, αποκλεισμένοι από “ξηράς, θαλάσσης και αέρος” από τον υπόλοιπο κόσμο. Οι επιθέσεις, οι βομβαρδισμοί και οι σφαγές από τον ισραηλινό στρατό δεν έχουν σταματημό.

Από την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ είναι όμως και τυπικά πλέον ένα ρατσιστικό κράτος. Σύμφωνα με το νέο νόμο που ψήφισε την Πέμπτη το Κνέσετ (κοινοβούλιο), το Ισραήλ είναι “η (αποκλειστική) εθνική πατρίδα του Εβραϊκού λαού”, το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης περιορίζεται μόνο στους Εβραίους και η εβραϊκή γλώσσα αναγνωρίζεται πλέον σαν η μόνη επίσημη γλώσσα του κράτους. Πρωτεύουσα του Ισραήλ είναι σύμφωνα με το νέο νόμο η “ενιαία” (δηλαδή ολόκληρη η) Ιερουσαλήμ. “Το κράτος”, λέει ένα από τα πιο προκλητικά άρθρα του νέου νόμου, “θεωρεί την ανάπτυξη εβραϊκών οικισμών σαν μια εθνική αξία και θα δράσει για να ενθαρρύνει και να  προωθήσει την εγκαθίδρυση και διατήρησή τους”. Όπως γράφει το ρεπορτάζ της εφημερίδας Haaretz: 

Αμέσως μετά την ψήφισή του Άραβες βουλευτές έσκισαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας τα αντίγραφα του νόμου, πράξη για την οποία αποβλήθηκαν από την αίθουσα της ολομέλειας. Ο Αϊμάν Οντέχ, ο επικεφαλής της “Κοινής Λίστας”, εξέδωσε μια ανακοίνωση με την οποία έλεγε ότι το Ισραήλ “δηλώνει ότι δεν μας θέλει εδώ” και ότι “πέρασε ένα νόμο Εβραϊκής ανωτερότητας και μας είπε ότι θα είμαστε πάντα πολίτες δεύτερης κατηγορίας”.

Ο νέος νόμος πέρασε με τις ψήφους του κόμματος κυβερνητικού συνασπισμού -μιας συμμαχίας ανάμεσα στο “κεντροδεξιό” Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, του “κεντρώου” Κουλάνου, του ακροδεξιού Γισραέλ Μπειτένιου και τεσσάρων ρατσιστικών υπέρ-ορθοδόξων Σιωνιστικών κομμάτων. Η αντιπολίτευση -όχι μόνο η “Κοινή Λίστα” αλλά και το “Εργατικό Κόμμα” και τα περισσότερα από τα μικρά κόμματα- καταψήφισε το νέο νόμο. Το Εργατικό Κόμμα, που τυπικά υποστηρίζει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους, έχει κυβερνήσει πολλές φορές στο παρελθόν το Ισραήλ – χωρίς αυτό να καταλήξει ποτέ σε κάποια ουσιαστικά διαφορετική αντιμετώπιση απέναντι στους Παλαιστίνιους. Το Εργατικό Κόμμα είναι, όπως και το Λικούντ, ένα σιωνιστικό, εθνικιστικό, κόμμα. Το “όχι” στο νόμο-απαρτχάιντ της περασμένης Πέμπτης αντανακλά κύρια τους φόβους του ότι αυτή η κίνηση θα γυρίσει μπούμερανγκ για το ίδιο το κράτος του Ισραήλ παρά κάποιο γνήσιο ενδιαφέρον για τη δημοκρατία και τα δικαιώματα των Παλαιστινίων. 

Το Ισραήλ είναι ο σημαντικότερος σύμμαχος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Το 2016 ο Μπαράκ Ομπάμα ενέκρινε ένα νέο δεκαετές πρόγραμμα στρατιωτικής βοήθειας ύψους 38 δις δολαρίων προς το Ισραήλ. Ο ΟΗΕ έχει καταδικάσει πολλές φορές το Ισραήλ για την συνεχιζόμενη κατοχή της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας (ο ΟΗΕ τη θεωρεί κατεχόμενη παρά την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού) -αλλά καμιά από αυτές τις αποφάσεις δεν είχε κάποιο πρακτικό αποτέλεσμα αφού όλες οι προτάσεις για “κυρώσεις” σκοντάφτουν συστηματικά στο βέτο των ΗΠΑ.

Η ακροδεξιά, επιθετική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ έχει δώσει νέο “αέρα” στην επιθετικότητα του Ισραήλ. Ο Τραμπ ήταν αυτός που έδωσε το πράσινο φως για να γίνει η “ενιαία Ιερουσαλήμ” η νέα πρωτεύουσα του Ισραήλ με την απόφασή του να μεταφέρει την Αμερικανική Πρεσβεία από το Τέλαβιβ εκεί. Από το Μάιο, την 70η επέτειο της “Νάκμπα” (Καταστροφή), όπως ονομάζουν οι Παλαιστίνιοι την ημέρα της ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ, πάνω από 130 Παλαιστίνιοι έχουν δολοφονηθεί από τον ισραηλινό στρατό.