Διεθνή
Απεργία στο κάτεργο της Άμαζον

Ο Τζεφ Μπέζος είναι σήμερα o πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Η περιουσία του ξεπερνάει τα 140 δισεκατομμύρια δολάρια. Το μυστικό της επιτυχίας του: η σκληρή δουλειά. Των άλλων εννοείται – η μόνη δουλειά που αποδίδει στον καπιταλισμό.

Ο Μπέζος είναι το αφεντικό της Amazon, μιας αμερικανικής εταιρείας που ξεκίνησε σαν on-line βιβλιοπωλείο και μετατράπηκε στη μεγαλύτερη πολυεθνική αυτοκρατορία του εμπορίου παγκόσμια. 

Για τους εργαζόμενους η Amazon είναι ένα κάτεργο. Οι καταγγελίες πρώην εργαζομένων είναι καταπέλτης: ένα αυτοματοποιημένο σύστημα παρακολουθεί την “απόδοση” τους σε κάθε τους βήμα. Πάνω από 1,5 λεπτό “διάλειμμα” για την τουαλέτα; Καταγράφεται στο ιστορικό σου. Καταναλώνεις περισσότερο χρόνο από τους συναδέλφους σου (δηλαδή βρίσκεσαι κάτω από το μέσο όρο...) ανά πελάτη στο τηλεφωνικό κέντρο; Καταγράφεται στο ιστορικό σου. Οι λιγότερο “παραγωγικοί” εργαζόμενοι απολύονται -με ένα μέηλ, αυτοματοποιημένα.

Την περασμένη εβδομάδα οι εργαζόμενοι στην Amazon της Ισπανίας κατέβηκαν σε απεργία. Οι ημερομηνίες ήταν από πριν επιλεγμένες: 16, 17 και 18 Ιούλη, οι μέρες της δικτυακής “μαύρης Παρασκευής” της εταιρίας. Οι εργαζόμενοι στη Γερμανία και την Πολωνία κατέβηκαν και αυτοί σε απεργιακές δράσεις σε συμπαράσταση με τους συναδέλφους τους στην Ισπανία. Παρά τις “μεγάλες προσφορές” και τις “γενναίες εκπτώσεις”, τίποτα δεν έφυγε αυτές τις τρεις μέρες από τις κεντρικές αποθήκες της Amazon στην Ισπανία.

Η εταιρία απάντησε στις καταγγελίες των απεργών με ένα δημοσίευμα στις εφημερίδες όπου παρουσιάζει τον εαυτό της σαν ένα από τους καλύτερους εργοδότες στον κόσμο. Οι αποδοχές των εργαζομένων ξεπερνούν τα 12 ευρώ την ώρα. Με μια μικρή λεπτομέρεια: το ποσό αυτό αφορά το μόνιμο προσωπικό που έχει κλείσει ήδη δυο χρόνια στην εταιρία. Δηλαδή πρακτικά κανέναν...