Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Μια ακόμη προσφυγική οικογένεια ξεκληρίστηκε στον Έβρο

Ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Βίτσας, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μαζί με τον υφυπουργό Γιάννη Μπαλάφα, μίλησε για την σκλήρυνση της πολιτικής ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό δηλώνοντας ότι «αυτό που, οι παλιότεροι θα θυμούνται, στη δεκαετία του ’90 ονομάζαμε “Ευρώπη Φρούριο”, σήμερα το μετονομάζουν σε προστασία των συνόρων».

Καλές οι δηλώσεις που θυμίζουν τα παλιά, αλλά μόλις το προηγούμενο σαββατοκύριακο στον Έβρο μια ολόκληρη οικογένεια προσφύγων τουρκικής υπηκοότητας ξεκληρίστηκε προσπαθώντας να περάσει τα σύνορα. Τα νεκρά σώματα της μητέρας και του ενός παιδιού βρέθηκαν, ενώ των άλλων δύο ακόμη αναζητούνται. Σώθηκε μόνο ο πατέρας, Μουράτ Ακτσαμπάι. 

Το ίδιο Σαββατοκύριακο δύο ακόμη μετανάστες σκοτώθηκαν όταν παρασύρθηκαν από αμαξοστοιχία του ΟΣΕ στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, στο ύψος της Άνθειας. Σχεδόν μισή ώρα μετά και σε μια απόσταση περίπου δέκα χιλιομέτρων, η ίδια αμαξοστοιχία παρέσυρε και χτύπησε και τρίτο άτομο στη διασταύρωση του Λουτρού του Δήμου Αλεξανδρούπολης, το οποίο υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση και νοσηλεύεται στην εντατική.

Πέντε νεκροί ο τραγικός απολογισμός σε δύο μόνο μέρες σε ένα έγκλημα διαρκείας που συνεχίζεται ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες, στο ποτάμι, τις σιδηροδρομικές γραμμές και την Εγνατία οδό, τους άξονες που ακολουθούν οι πρόσφυγες που μπαίνουν από τον Έβρο.

Η μόνη απάντηση σε αυτήν τη βαρβαρότητα είναι το άνοιγμα των συνόρων, η παραχώρηση ασύλου και η νομιμοποίηση σε πρόσφυγες και μετανάστες. Να κλείσουν όλα τα στρατόπεδα προσφύγων και μεταναστών και να ακυρωθούν όλες οι ρατσιστικές συμφωνίες της ΕΕ. Αυτό είναι το μήνυμα που θα στείλουμε μαζικά στο μεγάλο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο-συναυλία στις 15 Σεπτέμβρη στο Σύνταγμα.