Διεθνή
Το Μόναχο είπε ΟΧΙ σε ακροδεξιά και ρατσισμό

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την περασμένη Κυριακή στην πλατεία Goetneplatz, στο ιστορικό κέντρο του Μονάχου, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη ρατσιστική, ακροδεξιά ατζέντα του CSU (Χριστιανοκοινωνική Ένωση) -του κόμματος του ομοσπονδιακού υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ και του Μάρκους Ζέντερ, του πρωθυπουργού του κρατιδίου της Βαυαρίας.

Ο Ζέεχοφερ θεωρεί τη σκληρή γραμμή που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη σύνοδο της 28ης Ιουνίου απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες πολύ "λίγη". Στην τελευταία σύνοδο κορυφής των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ που έγινε στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας συμμάχησε ανοιχτά με τον Ματέο Σαλβίνι και τον Χέρμπερτ Κικλ. Ο Σαλβίνι είναι ο φύρερ της φασιστικής Λέγκας της Ιταλίας. Ο Κικλ είναι στέλεχος του κρυπτό-νεοναζιστικού Κόμματος Ελευθερίας της Αυστρίας. Πριν από μερικές εβδομάδες ο Ζέεχοφερ ανάγκασε, κάτω από την απειλή να ρίξει την κυβέρνηση, την Μέρκελ να αποδεχτεί την ρατσιστική του ατζέντα.

Πάνω από 150 διαφορετικές οργανώσεις -αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές πρωτοβουλίες, ΜΚΟ, ανθρωπιστικές συλλογικότητες, εκκλησιαστικές οργανώσεις- είχαν καλέσει στη διαδήλωση της Κυριακής. Η συμμετοχή ήταν, παρά την καταρρακτώδη βροχή, τεράστια: 50 χιλιάδες σύμφωνα με τους διοργανωτές (25 χιλιάδες σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της αστυνομίας) συγκεντρώθηκαν με πανό, πλακάτ και συνθήματα ενάντια στην πολιτική της καλλιέργειας τους μίσους του CSU. 

Κατανυκτική ησυχία 

Ανάμεσα στους ομιλητές της συγκέντρωσης ήταν και Κλάους-Πέτερ Ράις, ο καπετάνιος του Lifeline, ενός πλοίου που έχει ναυλωθεί από μια γερμανική MKO και έχει συμμετάσχει στη διάσωση χιλιάδων προσφύγων στο Μεσόγειο. Πρόσφατα η Ιταλία και η Ισπανία απαγόρευσαν στο Lifeline -που μετέφερε 280 διασωθέντες πρόσφυγες από την Αφρική και την Ασία- να προσδέσει στα λιμάνια τους. Η περιπέτεια έληξε τελικά στα τέλη του Ιούνη όταν η κυβέρνηση της Μάλτας αναγκάστηκε (κάτω από την πίεση των περιστάσεων αφού το Lifeline ήταν ήδη πολλές μέρες στη θάλασσα) να δεχτεί τους πρόσφυγες. Ταυτόχρονα, όμως, ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη σε βάρος του καπετάνιου για την "παράνομη" επιχείρηση διάσωσης των προσφύγων. Στο Μόναχο οι διαδηλωτές άκουσαν με κατανυκτική ησυχία τα όσα είχε να διηγηθεί ο Κλάους-Πέτερ Ράις.

Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν το CSU για την ευθυγράμμιση της πολιτικής του στο θέμα των προσφύγων με το ακροδεξιό AfD. Το AfD πήρε το 12.5% των ψήφων στις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές. Από τις 95 έδρες που κέρδισε οι 14 προήλθαν από τη Βαυαρία. Η πίεση από τις "επιτυχίες" του AfD σπρώχνει το CSU -τον μόνιμο σύμμαχο του CDU στην μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας- προς τα δεξιά. 

Η διαδήλωση της περασμένης Κυριακής ήταν το δεύτερο μεγάλο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο που οργανώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στο Μόναχο ενάντια στην ακροδεξιά στροφή της κυβέρνησης. Η προηγούμενη συγκέντρωση, που έγινε τον Μάη στην πλατεία Odeonplatz είχε συγκεντρώσει περίπου 30 χιλιάδες διαδηλωτές. Τώρα η συμμετοχή ήταν τουλάχιστον  κατά 50% μεγαλύτερη.