Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Με επιτυχία έκλεισε ο κύκλος εκδηλώσεων της ΚΕΕΡΦΑ

Αιγάλεω, 19/7

Την εβδομάδα που μας πέρασε ολοκληρώθηκε ο κύκλος των εκδηλώσεων και συσκέψεων της.

ΚΕΕΡΦΑ με το διπλό τίτλο “Στη φυλακή οι ναζί της ΧΑ – Ανοιχτά σύνορα για τους πρόσφυγες” και βασικό σκοπό τον συντονισμό του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος μπροστά στο μεγάλο ραντεβού της 15ης Σεπτέμβρη, στα 5 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. 

Στις πάνω από 30 εκδηλώσεις και συσκέψεις που οργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ μέσα στον Ιούλη στις γειτονιές της Αθήνας αλλά και στην Κρήτη (Ηράκλειο – Χανιά), στην Πάτρα και στην Θεσσαλονίκη συμμετείχαν πάνω από 1.200  αγωνιστές/στριες από όλο το φάσμα του κινήματος και της αριστεράς.

“Ένα νέο κίνημα απέναντι στην ακροδεξιά στροφή της ΕΕ και της Αμερικής του Τραμπ γεννιέται διεθνώς και τα πρώτα σημάδια του τα είδαμε στις τεράστιες διαδηλώσεις ενάντια στην επίσκεψη του Τραμπ στην Βρετανία αλλά και στις μεγάλες αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές κινητοποιήσες στην Γερμανία, την Αυστρία, την Ιταλία” ανέφερε ο δικηγόρος Δημήτρης Ζώτος στην εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ στους Αμπελόκηπους στην πλατεία μπροστά στο Μετρό Πανόρμου, την Πέμπτη 19/7.  Πάνω από 35 άτομα συμμετείχαν στην εκδήλωση στην οποία μεταξύ άλλων ο Κώστας Μανταίος πρόεδρος του Συλλόγου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών ’67-’74 (ΣΦΕΑ) θύμισε την περίοδο της χούντας και υπογράμμισε πως δεν πρέπει να επιτρέψουμε ξανά στους επίδοξους πραξικοπηματίες να κάνουν τις απειλές τους πραγματικότητα. Στην πολύ καλή συζήτηση που ακολούθησε εργαζόμενη από ΜΚΟ περιέγραψε τις άθλιες συνθήκες ζωής που συνάντησε κατά την επίσκεψή της στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Λέσβου.

Πετυχημένη ήταν και η εκδήλωση στο Αιγάλεω στις 19/7. Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο δημοτικός σύμβουλος Αιγάλεω και αντιπρόεδρος του συλλόγου δασκάλων της περιοχής Παντελής Βαϊνάς που αναφέρθηκε στην νέα συμφωνία της ΕΕ τονίζοντας πως είναι αναγκαίο όλοι μαζί να δώσουμε τη μάχη για να σπάσουμε το μαύρο μέτωπο που συγκροτείται ενάντια στους πρόσφυγες. Από την μεριά της η Αιμιλία Κουνάδη μίλησε για την εμπειρία της ως εργαζόμενη στο καμπ του Ελαιώνα, ενώ υπογράμμισε πως δεν πρέπει να επιτρέψουμε την δημιουργία νέων στρατοπέδων είτε μέσα είτε έξω από τα σύνορα της ΕΕ. Στην παρέμβασή της, η Στέλλα Τραγά, πρόεδρος του συλλόγου δασκάλων Αιγάλεω μίλησε για τις πρωτοβουλίες και τις μάχες που έδωσαν οι εκπαιδευτικοί για να υποδεχτούν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία και να τα βάλουν ακόμα και σε πρωινές τάξεις μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά.

 Στην Αγ. Παρασκευή ιδιαίτερα σημαντική ήταν η τοποθέτηση του Βασίλη Συλαϊδή από το ΔΣ των εργαζόμενων στην Intracom και μέλους του ΔΣ του ΕΚΑ ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα τα σωματεία αλλά οι ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στις 15/9. Στον ίδιο τόνο η Μάγια Σταυροπούλου μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων Περικλής αναφέρθηκε στην σημασία της συμμετοχής των εκπαιδευτικών στις δράσεις του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος. Στην εκδήλωση της Αγ. Παρασκευής βρέθηκε και ο δήμαρχος της περιοχής Γιάννης Σταθόπουλος μαζί με τρεις δημοτικούς συμβούλους, που όλοι μαζί δεσμεύτηκαν πως θα περάσουν ψήφισμα στήριξης της 15/9 στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο του Σεπτέμβρη με την έναρξη της νέας σαιζόν.

Στο Μαρούσι στις 19/7, ο Βασίλης Μπούρας πρόεδρος της Ένωσης Γονέων της περιοχής θύμισε πως ο Σύλλογος Γονέων του Μαρουσιού είχε πάρει απόφαση που καλοσώριζε τα προσφυγόπουλα στα σχολεία, σε σύγκρουση με το δεξιό δήμαρχο Πατούλη που μίλαγε για “καθαρό Μαρούσι” τονίζοντας ότι η Ένωση Γονέων της περιοχής θα συμμετέχει στις 15/9. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Δημήτρης Πολυχρονιάδης πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων στο Μαρούσι στάθηκε στη σημασία των πρωτοβουλιών της ΚΕΕΡΦΑ, τόσο για τη δίκη της ΧΑ όσο και στο πλευρό των προσφύγων. Η Ναταλία Ρασούλη στην ομιλία της εξήγησε πως είναι ανάγκη οι καλλιτέχνες να αντιδρούν στα κοινωνικά φαινόμενα που εξελίσσονται γύρω τους και να παίρνουν μέρος σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες με αιχμηρά αιτήματα, όπως η 15/9. Σημαντική ήταν η παρέμβαση του Λευτέρη Μαγιάκη δημοτικού σύμβουλου με την παράταξη της ΛΑΕ που τόνισε πως από την μεριά του θα μεταφέρει το ψήφισμα για συμμετοχή στις 15/9 στο δημοτικό συμβούλιο. 

Συμμετοχή

Πολύ πετυχημένη και με την παρουσία σχεδόν 60 ατόμων ήταν η εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ στην πλατεία Κυψέλης, σε μια από τις πιο πολυπολιτισμικές γειτονιές της Αθήνας. Τον λόγο ανάμεσα σε άλλους πήρε ο πρόεδρος της Γ ΕΛΜΕ Αθήνας Μπάμπης Κόκλας, εκπρόσωπος της Ανοιχτής Πόλης, εργαζόμενος στην ΜΚΟ Αρσις ενώ μεγάλη ήταν η συμμετοχή μεταναστών και ντόπιων που πήραν το λόγο σε μια πλούσια σε συζήτηση εκδήλωση. 

Την Τρίτη 17/7 πραγματοποιήθηκε τελικά η εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ στο Ελληνικό. Η εκδήλωση με ομιλητές τον Πέτρο Σαπουντζάκη από το Πολύχρωμο Σχολείο και τον συγγραφέα Λέανδρο Μπόλαρη είχε αναβληθεί την προηγούμενη βδομάδα μετά την αυτοκτονία του 15χρονου που άφησε σημείωμα στο οποίο αναφερόταν στο μπούλινγκ που δεχόταν στο σχολείο. Στη συζήτηση που πήρε μέρος η εκπαιδευτικός Νάνσυ Πετριτσοπούλου αλλά και ο Χρίστος Κορτζίδης από την παράταξη Δημοτική Συνεργασία έγινε εκτενής αναφορά σε ζητήματα του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος αλλά και στην σημασία της αντισεξιστικής, αντιρατσιστικής και αντιφασιστικής δράσης στα σχολεία.

Μεγάλη ήταν και εκδήλωση στην πλατεία Λαού στο Κερατσίνι στις 19/7 με τη συμμετοχή πάνω από 25 αγωνιστών/στριών. Σημαντική ήταν η παρουσία μελών της Αιγυπτιακής Κοινότητας της περιοχής με τον Μαχμούντ Αμπουχαμέντ να αναλύει τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή και τους λόγους που αναγκάζουν χιλιάδες ανθρώπους να φύγουν από τα σπίτια τους. Ο Τάσος Καραντής από την Πρωτοβουλία Αντιφασιστών Σαλαμίνας μίλησε διεξοδικά για τις εμπειρίες του αντιφασιστικού αγώνα που δίνουν στο νησί τους και τόνισε τις ευθύνες της πλειοψηφούσας δημοτική; παράταξης που κάνει πλάτες στη ΧΑ. Το λόγο στην εκδήλωση στο Κερατσίνι πήρε και ο Γιάννης Λειβαδάρος από το σωματείο εργαζόμενων στο Δήμο Κερατσινίου ο οποίος τόνισε πως είναι αναγκαίο όλα τα σωματεία των εργαζόμενων να συμμετέχουν ακόμα πιο ενεργά τόσο στις 15 Σεπτέμβρη όσο και συνολικότερα στη μάχη ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό.

Σημαντική συζήτηση έγινε και στην εκδήλωση στα Εξάρχεια με τον Ταχίρ Αλιζαντά από την Αφγανική κοινότητα να εξηγεί το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν αφού σύμφωνα με την ΕΕ δεν δικαιούνται άσυλο με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν παντού τον φόβο της απέλασης σε μια χώρα που ο πόλεμος συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες. Σημαντική ήταν και η παρέμβαση της Αλεξίας Τσούμη από την φεμινιστική ομάδα Μωβ που έκανε ειδική αναφορά στις γυναίκες πρόσφυγες και στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα διάφορα στρατόπεδα σε άθλιες συνθήκες ζωής και με το φόβο της κακοποίησης και για αυτές και για τα παιδιά τους. 

Παρέμβαση στην εκδήλωση έκανε και ο Ανδρέας Ζανιάς από το ΔΣ της  Β' ΕΛΜΕ Αθήνας υποστηρίζοντας ότι “μπορεί να έχουμε πολιτικές διαφορές και διαφωνίες, όμως όλοι μαζί παλεύουμε και πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε το ρατσισμό μέσα στα σχολεία μας”.  

Πάνω από 35 άτομα βρέθηκαν στην εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ στο παρκάκι της Γ. Ολυμπίου στο Κουκάκι στις 19/7. Η Βέρα Σιατέρλη από την φεμινιστική ομάδα Μωβ μίλησε για τους πρόσφυγες, εστιάζοντας στα προβλήματα των γυναικών προσφύγων, και έκανε αναλυτική αναφορά στην νέα ρατσιστική συμφωνία ενάντια στους πρόσφυγες που προωθεί η ΕΕ. Από την μεριά του ο Κώστας Βαγγελίδης από την Ανοιχτή Πόλη αφού στάθηκε στις εξελίξεις στη δίκη της ΧΑ τόνισε πως πρωτοβουλίες σαν της ΚΕΕΡΦΑ για τις 15/9 είναι πολύ σημαντικές τονίζοντας πως θα συμμετέχουν στην κινητοποίηση. Σημαντική ήταν η ομιλία της Αργυρής Ερωτοκρίτου γιατρίνας στο νοσοκομείο Γενηματάς που έκανε την αναγκαία σύνδεση ανάμεσα στις μάχες που δίνουν οι υγειονομικοί μέσα στα νοσοκομεία για δημόσια δωρεάν υγεία, τις συνολικότερες μάχες του εργατικού κινήματος, με τις σημαντικές αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές μάχες.

Κυψέλη, 18/7


Μας καλούν στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 15 Σεπτέμβρη:

ΠΟΕΔΗΝ, ΠΟΣΠΕΡΤ, ΕΙΝΑΠ, ΠΣΕΠ Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού ΥΠΠΟ, Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών Δήμου Αθήνας, Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος “Η Ενότητα”, Αφγανική Κοινότητα Μεταναστών και Προσφύγων, Κοινότητα Ενωμένων Αφγανών Ελλάδος, Κοινότητα Μπανγκλαντές στην Ελλάδα, Οργάνωση Ενωμένων Γυναικών Αφρικής, Άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, Πρωτοβουλία για το κλείσιμο των γραφείων των νεοναζί, ΚΕΕΡΦΑ Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή.

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) με απόφασή της δηλώνει: “Συμμετέχουμε στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο-συναυλία το Σάββατο 15 Σεπτέμβρη με πορεία από την Ομόνοια στις 5μμ και συναυλία στο Σύνταγμα στις 7μμ. Συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις για τα πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στις 18 Σεπτέμβρη στο Κερατσίνι.”

Στο συλλαλητήριο-συναυλία μεταξύ των μουσικών και των καλλιτεχνών που θα πάρουν μέρος στη μεγάλη αντιφασιστική συναυλία είναι οι: Δημήτρης Πουλικάκος, Βασίλης Σπυρόπουλος, Αγγελική Τουμπανάκη, Ναταλία Ρασούλη, Mc Yinka, Γιουσουρούμ, Τζερόμ Kαλούτα, Illegal operation, Υακίνθη Λάγιου, κ.ά.