Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Καλλιθέα: Δεν περνάει ο φασισμός

Καλλιθέα, 17/7

Ομάδα νεοναζί επιτέθηκε στην αντιφασιστική εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ στην Πλατεία Κύπρου, την Τρίτη 17/7. Την ώρα που ξεκινούσε να μιλάει ο Γιάννης Σηφακάκης από την ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, 7-8 άτομα με μαύρα ρούχα, κράνη, καδρόνια πλησίασαν φωνάζοντας βρισιές και φασιστικά συνθήματα. “Προδότες θα σας γαμήσουμε”, ήταν η κραυγή σύνθημα για την έναρξη της επίθεσης. Αμέσως άρχισαν να σπάνε τα τραπεζάκια ενώ μου επιτέθηκαν με γροθιές χτυπώντας στο κεφάλι.

Αμέσως μετά ο κόσμος της εκδήλωσης, πάνω από 35 άτομα, απώθησε τους νεοναζί φωνάζοντας αντιφασιστικά συνθήματα και καλώντας τον κόσμο της γειτονιάς να απομονώσει τέτοιες πρακτικές.

Στην Καλλιθέα οι φασίστες έχουν αποθρασυνθεί. Είναι η δεύτερη φορά σε μικρό χρονικό διάστημα – η προηγούμενη φορά ήταν στις 25 Μάρτη 2018- που πραγματοποιείται φασιστική επίθεση εναντίον μελών της ΚΕΕΡΦΑ. Είναι μια συνολικότερη προσπάθεια από τους υπόδικους νεοναζί να τρομοκρατήσουν τη γειτονιά κάνοντας επιθέσεις σε αντιφασίστες. 

Οι ευθύνες της αστυνομίας είναι για ακόμα μία φορά εγκληματικές. Ενώ γνώριζε ότι πλησιάζει φασιστική ομάδα, δεν προέβη σε καμία απολύτως ενέργεια για να αποτρέψει το συμβάν. Ούτε την προηγούμενη φορά είχε προχωρήσει σε συλλήψεις ούτε τώρα.

Μεγάλη μερίδα ευθύνης για την αποθράσυνση των φασιστών έχει και η δεξιά δημοτική αρχή που τους νομιμοποιεί όπως έκανε παλιότερα καλώντας τους στις παρελάσεις και τους επιτρέπει να σπέρνουν το ρατσιστικό και φασιστικό τους δηλητήριο στη γειτονιά μας.

Μετά την επίθεση η εκδήλωσή μας συνεχίστηκε αφού πολύς κόσμος στην γειτονιά ήρθε και στάθηκε δίπλα μας για συμπαράσταση παίρνοντας θέση απέναντι στην φασιστική επίθεση. 

Ο πανεπιστημιακός Νίκος Στραβελάκης που πήρε το λόγο αμέσως μετά την επίθεση τόνισε πως τέτοιου είδους τραμπουκισμοί δεν μας λυγίζουν και δεν μας πτοούν. Στον ίδιο τόνο η Μαρινίκη Κολιαράκη από την Κίνηση Πολιτών Μεσοποταμία ανέφερε πως και στο Μοσχάτο έχουν αντιμετωπίσει φασιστικές προκλήσεις και τόνισε πως η Μεσοποταμία είναι ένας ανοιχτός χώρος με θέληση για κοινή δράση σε όλα τα ζητήματα του φασισμού και του ρατσισμού. Σημαντική ήταν η παρέμβαση μιας αλβανίδας εργαζόμενης σε ΜΚΟ που περιέγραψε τις άθλιες συνθήκες ζωής των προσφύγων και τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας.

Την επόμενη μέρα της θρασύδειλης επίθεσης αποφασίσαμε να καλέσουμε σε νέα μεγάλη αντιφασιστική εξόρμηση στην περιοχή για την Παρασκευή 20/7. Δεκάδες σύντροφοι από την ΚΕΕΡΦΑ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τον Αντιφασιστικό Συντονισμό ξαναβρεθήκαμε στην πλατεία Κύπρου μοιράζοντας υλικό και φωνάζοντας αντιφασιστικά συνθήματα. Για μια ακόμα φορά οι φασίστες εμφανίστηκαν προκαλώντας κάτω από τη μύτη της αστυνομίας. Μετα από καταγγελίες οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν -για τα μάτια του κόσμου- να φορέσουν χειροπέδες σε έναν από τους φασίστες. Ωστόσο λίγη ώρα μετά τον άφησαν ελεύθερο αφού ποτέ δεν καταγράφηκε ούτε καν προσαγωγή και ο φασίστας δεν έφτασε ποτέ στο αστυνομικό  τμήμα. 

Δεν θα υποκύψουμε στον εκφοβισμό και τον τραμπουκισμό των φασιστικών ομάδων που προσπαθούν να πατήσουν πόδι εδώ και καιρό στην Καλλιθέα. Οργανώνουμε τη μεγάλη διαδήλωση στις 15 Σεπτέμβρη.

Ιλιρίντα Μουσαράι
ΚΕΕΡΦΑ Καλλιθέας