Γράμματα και σχόλια
Η ακροδεξιά και ο Πούτιν

Την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στη χώρα σε άλλους δύο Ρώσους πολίτες, αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση τις προηγούμενες μέρες. Η αιτία ήταν, όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, οι “απόπειρες αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών” εκ μέρους των Ρώσων διπλωματών στη Θράκη προκειμένου να τορπιλιστεί η συμφωνία των Πρεσπών για το Μακεδονικό.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή: “Στην Αλεξανδρούπολη εκτυλίχθηκε σύμφωνα με τους Financial Times ένα από τα περιστατικά παρέμβασης των Ρώσων διπλωματών που οδήγησε το ελληνικό ΥΠΕΞ στην απόφαση απέλασής τους... Οι δύο διπλωμάτες, σημειώνουν οι FT, κατηγορήθηκαν για συνεργασία με επιχειρηματίες προκειμένου να δωροδοκήσουν τοπικούς κρατικούς αξιωματούχους, Ορθόδοξους μητροπολίτες, μέλη πολιτιστικών ενώσεων και ακροδεξιών οργανώσεων στη βόρεια Ελλάδα προκειμένου να αντιταχθούν στη συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό. Οι Ρώσοι ήθελαν να διαλύσουν τις διαπραγματεύσεις και γι' αυτό αναβάθμισαν τη συνηθισμένη ανάμειξή τους στη Μακεδονία και τη Θράκη δηλώνει ανώτερος Έλληνας διπλωμάτης στην εφημερίδα”. Η απάντηση της Ρωσίας ήταν πως πρόκειται για αβάσιμες κατηγορίες, ανακοινώνοντας ότι από τη μεριά της θα προχωρήσει και η ίδια σε απελάσεις Ελλήνων διπλωματών. Ακολούθησε η ματαίωση της προγραμματισμένης για το Σεπτέμβρη επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη χώρα μας.

Παρεμβάσεις

Με αφορμή αυτές τις εξελίξεις, η κυβέρνηση Τσίπρα βρίσκει την ευκαιρία να υποστηρίξει ότι οι εθνικιστικές αντιδράσεις για το Μακεδονικό είναι αποτέλεσμα τέτοιου είδους παρεμβάσεων. Λίγο πολύ, δηλαδή, αφήνει να εννοηθεί, ότι οι εκκλησιαστικοί, ακροδεξιοί και φασιστικοί κύκλοι που προσπαθούν σήμερα να σηκώσουν κεφάλι “τα παίρνουν από τον Πούτιν”. Αυτή η φιλολογία θυμίζει την προπαγάνδα που ακολούθησε τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ ότι πίσω από την εκλογή του ρατσιστή και ακροδεξιού Τραμπ βρίσκεται η Ρωσία και ο Πούτιν. Μέχρι και σήμερα, οι Δημοκρατικοί δεν έχουν σταματήσει να εξηγούν την ήττα της λαομίσητης Κλίντον με αυτούς τους όρους και να συντηρούν αυτά τα σενάρια.

Το πραγματικό όμως πρόβλημα δεν είναι αν οι οργανωτές των εθνικιστικών συλλαλητηρίων “τα παίρνουν” ή όχι από τον Πούτιν. Η εκκλησία, η ακροδεξιά και οι φασίστες στην Ελλάδα δεν περίμεναν την χρηματοδότηση από τη Ρωσία για να βγουν μπροστά για το Μακεδονικό, ούτε το κίνητρό τους είναι να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του Πούτιν στην περιοχή. Έχουν άλλες πολύ πιο άμεσες πηγές ως κομμάτια της δεξιάς πολυκατοικίας, και άλλους στόχους, με βασικό να γυρίσουν το κλίμα προς τα δεξιά. Και βέβαια αυτό που τους τρέφει δεν είναι άλλο από τους συμβιβασμούς της κυβέρνησης Τσίπρα σε όλα τα μέτωπα: από την επιθετική της πολιτική, για λογαριασμό της ελληνικής άρχουσας τάξης στη Μακεδονία και τα Βαλκάνια μέχρι την πλήρη εφαρμογή των μνημονίων και των ρατσιστικών πολιτικών της Ευρώπης-Φρούριο. Μόνο η μάχη ενάντια σε όλες τις επιθέσεις, μνημονιακές, ρατσιστικές και υπόκλισης στα “εθνικά συμφέροντα”, μπορεί να τσακίσει την ακροδεξιά και τους φασίστες.