Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
STOP στους κυνηγούς μεταναστών

«Φιγούρες με καμουφλάζ και μάσκες του σκι συγκεντρώνονται σε ένα αλιευτικό καταφύγιο. Πολλοί είναι οπλισμένοι με μακριά μαχαίρια, ξιφολόγχες και μπαλτάδες. Οι 35 άντρες και γυναίκες βρίσκονται σε κυνήγι στη Στράτζα, μια δασώδη οροσειρά στα σύνορα της Βουλγαρίας με την Τουρκία. Οι μετανάστες που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρώπη είναι η λεία τους.

Τα σήματα στις ασυνήθιστες στολές τους -ένα οικόσημο που φέρει το κεφάλι ενός λύκου που γρυλίζει πλασιωμένο από κείμενο στα κυριλλικά- τους ανακηρύσσουν μέλη του βουλγαρικού Εθνικού Κινήματος Σίπκα, συντομογραφικά “ΒΜΟ Shipka”. Τα μέλη της παραστρατιωτικής οργάνωσης είναι στοιχισμένοι καθώς ο ηγέτης τους, Βλαντιμίρ Ρούσεφ, τους μιλάει. Πρώην συνταγματάρχης που λέει ότι πολέμησε στην Τσετσενία ως εθελοντής πλάι στους Ρώσους, ο Ρούσεφ δηλώνει την υποστήριξη σε έναν άνδρα που θαυμάζει: τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ».

Το ρεπορτάζ του ΝΒC είναι ανατριχιαστικό. Μια παραστρατιωτική φασιστική οργάνωση, οπλισμένη, δρα ανενόχλητη στα σύνορα Βουλγαρίας-Τουρκίας κυνηγώντας μετανάστες και πρόσφυγες. Και όπως λέει ανάμεσα σε πολλά ακόμα το ρεπορτάζ, ο ιστότοπος της φασιστικής οργάνωσης είναι γεμάτος από μικρά βίντεο γεμάτα με πολυβόλα όπλα, στρατιωτικές εκπαιδεύσεις και δηλώσεις για την ανάγκη υπεράσπισης της Ευρώπης από το Ισλάμ.

Ερωτηματικά

Εκεί οδηγούν οι ρατσιστικές πολιτικές της Ευρώπης-Φρούριο. Ανυπεράσπιστοι μετανάστες και πρόσφυγες να γίνονται λεία ακροδεξιών και φασιστικών συμμοριών στα σύνορα. Κι όλα αυτά σε απόσταση αναπνοής από τον Έβρο. Δεν έχει περάσει ούτε μήνας καλά καλά από τότε που τρεις γυναίκες, μία μητέρα με τις δύο κόρες της, βρέθηκαν άγρια δολοφονημένες στην περιοχή του Έβρου. Το έγκλημα δεν έχει ακόμα εξιχνιαστεί, οι δράστες είναι άγνωστοι. Πόσα ερωτηματικά δημιουργεί η αποκάλυψη του NBC, για το αν τέτοιες παραστρατιωτικές ομάδες υπάρχουν και δρουν και στην ελληνική πλευρά των συνόρων; 

Πριν λίγες μέρες ένα από τα πρωτοπαλίκαρα της Χρυσής Αυγής και πρώην πυρηνάρχης της στη Δράμα, ο Παναγιώτης Μπαντέμης καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό σε δέκα χρόνια κάθειρξης για οργανωμένη επίθεση σε βάρος δύο γυναικών από τη Βόρεια Ήπειρο στο Μεταξουργείο το 2011. Παρότι και πρωτόδικα είχε οδηγηθεί στη φυλακή, είχε καταφέρει να εξασφαλίσει την αναστολή της ποινής του μέχρι το πρόσφατο Εφετείο. 

Πού ανέπτυσσε δράση ο Μπαντέμης το ενδιάμεσο αυτό διάστημα εκτός φυλακής; Στο Τάγμα Εθνοφυλακής Δράμας, φιλοτεχνώντας για τον εαυτό του το προφίλ του εθνοφύλακα που έφτανε να φωτογραφίζεται περήφανα ντυμένος με παραλλαγή και καμουφλάζ με τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο. Έτσι ξέπλενε την εγκληματική δράση ο Μπαντέμης, επίσημα μέσω του ελληνικού στρατού και με τη δυνατότητα που του έδινε φυσικά όλο το εθνικιστικό κλίμα που προσπάθησαν να στήσουν οι Μακεδονομάχοι και όλη η επίσημη ρατσιστική υστερία των τελευταίων χρόνων που φουσκώνει τα πανιά της ακροδεξιάς.

Στην επέτειο της 28ης Οκτώβρη ο δήμαρχος του Ελληνικού Αργυρούπολης κάλεσε επίσημα ομάδα ένστολων ακροδεξιών με την ονομασία «Ο.Δ.Ε.Υ.Ω. - Ομάδα Δυναμικών Εξορμήσεων Υψίστης Ωφελείας», να ανοίξει την μαθητική παρέλαση. Η συγκεκριμένη ομάδα έχει ξεκάθαρα ακροδεξιά έως παραστρατιωτικά στοιχεία και έχει πρωτοστατήσει σε εκδηλώσεις μίσους, όπως οι απειλές κατά της ανέγερσης μουσουλμανικού τεμένους στον Βοτανικό. Κι όμως αυτή η ομάδα που θα μπορούσε άνετα να μιμείται, αν δεν το κάνει ήδη, τη δράση των Βούλγαρων ομοϊδατών της, παρέλασε περήφανα την 28η Οκτώβρη με επίσημη κάλυψη!