Ιδέες
Η “Πάλη για την Απελευθέρωση των Γυναικών” στους χώρους δουλειάς

Νοσοκομείο Γεννηματάς, 1 Νοέμβρη

Εργαζόμενες και εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων, γιατροί, νοσηλευτές/τριες, τεχνολόγοι, τραυματιοφορείς κ.α, συμμετείχαν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου «Η πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών» την Πέμπτη 1 Νοέμβρη στο νοσοκομείο Γεννηματάς. Την πρωτοβουλία για την εκδήλωση πήρε η Αγωνιστική Πρωτοβουλία για την Ανατροπή, η παράταξη της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στο χώρο. 

Με τις σεξιστικές διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σήμερα, ξεκίνησε την ομιλία της η Αργυρή Ερωτοκρίτου, ειδικευόμενη γιατρός, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζόμενων στο Γεννηματάς. Απέναντί τους, συνέχισε, ξεσπούν μεγάλοι αγώνες από τις ΗΠΑ ενάντια στον σεξιστή Τραμπ μέχρι  την Ισπανία και την απεργία των πέντε εκατομμυρίων εργατριών και εργατών τη φετινή 8 Μάρτη. 

“Το βασικό στοιχείο του βιβλίου είναι ότι αυτή τη μάχη δεν θα την δώσουν οι γυναίκες απέναντι στους άντρες”, είπε, “Αυτοί που κερδίζουν είναι τα αφεντικά με το να μας έχουν διαιρεμένους, με να φορτώνουν την αναπαραγωγή της εργατικής τάξης μέσα στην οικογένεια στις πλάτες των γυναικών χωρίς κανένα κόστος για τους ίδιους. Γι' αυτό η μάχη είναι κοινή και θα την δώσουν οι γυναίκες και οι άντρες εργαζόμενοι μαζί, αναδεικνύοντας αυτά τα ζητήματα και παλεύοντας συνολικά το σύστημα της εκμετάλλευσης, του σεξισμού και του ρατσισμού”.

Στην ιστορία του γυναικείου κινήματος από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα μέχρι σήμερα στάθηκε η Μαρία Στύλλου, συγγραφέας του βιβλίου και υπεύθυνη σύνταξης του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα Κάτω. Μίλησε για τις μεγάλες κατακτήσεις των γυναικών κάθε φορά που βρέθηκαν να παλεύουν σαν κομμάτι της εργατικής τάξης ενάντια στο σύστημα και τα αφεντικά. Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Γερμανική Επανάσταση το 1918, που ακολούθησε τη Ρωσική του 1917, ανέδειξε τον πρωτοπόρο ρόλο των εργαζόμενων γυναικών στα επαναστατικά κινήματα της εποχής και τις κοσμογονικές αλλαγές που πέτυχαν.

Επαναστάτριες

Από τη Γερμανία, όπου, όπως τόνισε, οι γυναίκες εργάτριες έδωσαν τεράστιους αγώνες για να ενταχτούν στα συνδικάτα, για να κερδίσουν το δικαίωμα στην ψήφο και για να σταματήσει το σφαγείο του Α' Παγκόσμιου Πολέμου εμπνέοντας αλλά και παίρνοντας δύναμη και προσανατολισμό από επαναστάτριες όπως η Ρόζα Λούξεμπουργκ και η Κλάρα Τσέτκιν. Μέχρι τη Ρωσία, όπου η νίκη της εργατικής επανάστασης αποτέλεσε και αποτελεί μέχρι τώρα το κορυφαίο παράδειγμα της απελευθερωτικής δύναμης της εργατικής τάξης που χτυπά το σεξισμό, τσακίζει τις διακρίσεις και δίνει πλήρη δικαιώματα και ελευθερίες σε όλες και όλους.

“Οι μάχες που δίνουμε σήμερα έχουν πολύ μεγάλο παρελθόν”, είπε, “Πρέπει να πατήσουμε σε αυτή την ζωντανή εμπειρία, όχι σαν ανάμνηση αλλά για να την προχωρήσουμε και να παλέψουμε για μια κοινωνία απελευθερωμένη για όλη την εργατική τάξη και όλη την κοινωνία”.

Η συζήτηση άναψε στη συνέχεια. Πόσο μπορούμε να μιλάμε για απελευθέρωση των γυναικών στη Ρωσία τα επόμενα χρόνια από το 1917; Αμφισβητούνται οι κατακτήσεις των γυναικών σήμερα και με ποιο τρόπο; Μήπως οι κυρίαρχες ιδέες έχουν ενσωματωθεί στα μυαλά των εργαζόμενων και των ίδιων των γυναικών; Μήπως αυτό που χρειάζεται είναι να δούμε κάποια σταδιακά βήματα; Πολλοί από τους παρόντες αποφάσισαν να συνεχίσουν τη συζήτηση δηλώνοντας συμμετοχή στο μονοήμερο για τη Γερμανική Επανάσταση στις 11 Νοέμβρη στη Νομική. 

Στο τέλος όλες και όλοι είχαν την εκτίμηση ότι ήταν μια εξαιρετική πρωτοβουλία να γίνει αυτή η εκδήλωση μέσα στο νοσοκομείο και ότι ήταν ένα καλό βήμα πηγαίνοντας για την απεργία στις 14 Νοέμβρη.


Eκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου «Η πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών» της Μαρίας Στύλλου οργανώνει το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο, στις 29 Νοέμβρη στην ΕΣΗΕΑ στις 7μμ. 
 
Ομιλήτριες:
Άννα Κωνσταντακάκη, Μαρία Στύλλου, Αλεξία Τσούνη, Μαρία Χαρχαρίδου

Επόμενες εκδηλώσεις σε χώρους δουλειάς
 
Πέμπτη 8 Νοέμβρη, 2μμ, 
Άγιος Σάββας, αμφιθέατρο του νοσοκομείου
 
Παρασκευή 9 Νοέμβρη, 1μμ
Νοσοκομείο Ερυθρός, αμφιθέατρο