Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Όλοι στο Εφετείο 13Ν

Ολοένα και μεγαλύτερη σημασία αποκτά η αντιφασιστική συγκέντρωση που καλεί η ΚΕΕΡΦΑ στις 13/11 έξω από το Εφετείο Αθηνών, στις 10πμ, με κεντρικό αίτημα την επιτάχυνση της δίκης της Χρυσής Αυγής και την ισόβια καταδίκη των ναζί δολοφόνων. 

Η πίεση του κινήματος έχει ήδη αναγκάσει τις αρμόδιες αρχές να εντατικοποιούν τη διαδικασία με περισσότερες δικασίμους, δίνοντας παράλληλα υποσχέσεις τόσο για απαλλαγή της σύνθεσης του δικαστηρίου από άλλα καθήκοντα όσο και για διεξαγωγή της δίκης κατά κανόνα στο Εφετείο. Η επιτυχία της κινητοποίησης στις 13/11 θα είναι κρίσιμη για την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων του κινήματος. Τη συγκέντρωση στηρίζει με απόφασή του και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Κορυδαλλού-Αγίας Βαρβάρας.

Η αρχή για τα πρώτα βήματα επιτάχυνσης της δίκης έγινε με το υπόμνημα όλων των συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής προς το υπουργείο Δικαιοσύνης και τη Διοίκηση του Εφετείου στις 9/10. Ακολούθησε η απόφαση της ΚΕΕΡΦΑ για την αντιφασιστική συγκέντρωση στις 13/11 στο πλευρό της Πολιτικής Αγωγής, απόφαση που συνδυάστηκε και με διάβημα προς το υπουργείο Δικαιοσύνης στις 29/10. 

Παρόλο που η ηγεσία του υπουργείου δεν έδειξε την ανάλογη προσοχή στο κρίσιμο αυτό ζήτημα, με τον Μ.Καλογήρου να απουσιάζει την ώρα του διαβήματος και τους εκπροσώπους του υπουργείου να αρνούνται οποιαδήποτε δεσμευτική λύση, το θέμα της επιτάχυνσης είχε ήδη πάρει μεγάλες διαστάσεις, δημιουργώντας μάλιστα ερωτηματικά για τη στάση της κυβέρνησης. Η αντίφαση ανάμεσα στις επισκέψεις στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην αίθουσα του δικαστηρίου, με τελευταία του προέδρου της Βουλής, Βούτση που τόνιζαν την ανάγκη καταδίκης των νεοναζί και στην κυβερνητική άρνηση ικανοποίησης των αιτημάτων της Πολιτικής Αγωγής και του κινήματος ήταν εξόφθαλμη. 

Πίεση

Η πίεση έφερε τα πρώτα αποτελέσματα. Όπως αναφέρει το jailgoldendawn.com, η ιστοσελίδα της Πολιτικής Αγωγής του Αντιφασιστικού Κινήματος: “το δικαστήριο ανακοίνωσε τις δικασίμους των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, με σημαντική αύξηση των συνεδριάσεων και συγκεκριμένα 14 για τον μήνα Νοέμβριο και 12 για τον μήνα Δεκέμβριο... Έτσι, σε 37 εργάσιμες ημέρες τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο (εκτός γιορτών), ορίστηκαν 26 δικάσιμοι, υλοποιώντας σε μεγάλο βαθμό το αίτημα της πολιτικής αγωγής για εντατικοποίηση και – ει δυνατόν – καθημερινή λειτουργία.

Όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος του Δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη, αιφνίδιο πρόβλημα ανέκυψε με την απαλλαγή των δικαστών της σύνθεσης από τις υπόλοιπες υπηρεσίες τους, γεγονός που στάθηκε αφορμή να μην ανακοινωθούν οι δικάσιμοι Δεκεμβρίου την 31/10/2018. Ωστόσο, σήμερα 1/11/2018, οι ορισθείσες συνεδριάσεις ανακοινώθηκαν κανονικά, με τη δέσμευση της Διοίκησης του Εφετείου ότι η απαλλαγή όλης της σύνθεσης από άλλες υπηρεσίες θα προχωρήσει κανονικά.

Η νέα Διοίκηση του Εφετείου Αθηνών, με Πρόεδρο τον κύριο Σταμαδιάνο, έχει δεσμευτεί να λάβει όλα τα μέτρα για την εντατικοποίηση της δίκης, με πάνω από 15 δικασίμους τον μήνα και διεξαγωγή της (από Ιανουάριο) κατά κανόνα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εφετείου – με κατ’ εξαίρεση δικασίμους στην αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού”.

Την ίδια στιγμή, η κρισιμότητα της επιτάχυνσης της δίκης, που βρίσκεται στην διαδικασία των αναγνωστέων εγγράφων της υπεράσπισης, ήρθε να επιβεβαιωθεί από το αίτημα του Λαγού για ανάγνωση 2000 σελίδων βουλευτικών του ερωτήσεων (!), συνεχίζοντας την τακτική της κωλυσιεργίας που ακολουθούν όλοι οι υπόδικοι ναζί. Το αίτημα Λαγού προκάλεσε την αντίδραση ακόμα και της προέδρου της δίκης. Το αντιφασιστικό κίνημα, με πρώτο βήμα τις 13/11 και επόμενο την πορεία του Πολυτεχνείου στις 17/11, μπορεί να βάλει οριστικά τέλος στα παιχνίδια των ναζί δολοφόνων.