Ενα καράβι για τη Γάζα

Τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει μια νέα αποστολή (η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί από θαλάσσης ως τώρα) αποτελούμενη από επιβατικά και φορτηγά πλοία που από τα διεθνή χωρικά ύδατα θα εισέλθουν στα χωρικά ύδατα της Λωρίδας της Γάζας, χωρίς καμιά διαπραγμάτευση με το Ισραήλ, στο οποίο δεν αναγνωρίζεται κανένα δικαίωμα να ασκεί καθήκοντα επικυρίαρχου της Μεσογείου.

Σε ολόκληρη την Ελλάδα από την Θεσσαλονίκη και τη Χαλκίδα μέχρι την Πελοπόννησο και την Κρήτη πραγματοποιούνται εκδηλώσεις συμπαράστασης και ενίσχυσης της αποστολής με συναυλίες, ομιλίες και προβολές ταινιών. Την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πάει στο τυπογραφείο στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται μεγάλη εκδήλωση συμπαράστασης στο Βασιλικό Θέατρο, ενώ την Τετάρτη 14 Απρίλη στον Βόλο στις 8μμ στον Κινηματογράφο Αχίλλειο και στην Χαλκίδα στις 8μμ στο Εργατικό Κέντρο οργανώνονται εκδηλώσεις στήριξης και συμπαράστασης της αποστολής. Εκδηλώσεις πραγματοποιούνται επίσης στο Ηράκλειο της Κρήτης την Παρασκευή 16/4 στις 8μμ στον Πολυχώρο Ξαστεριά (έναντι Αγ. Μηνά), ενώ μεγάλη συναυλία συμπαράστασης πραγματοποιείται και στην Αθήνα το Σάββατο 17/4 στις 8μμ στον πολυχώρο του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι.

Παρόμοια εκδήλωση πραγματοποιείται και στα Χανιά έναν από τους σταθμούς της αποστολής, την Πέμπτη 15/4 στις 7:30 στο Πνευματικό Κέντρο. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η τοπική Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο καλεί όλους τους εργαζόμενους και την νεολαία της πόλης να στηρίξουν την καμπάνια αλληλεγγύης στο ηρωικό Παλαιστινιακό λαό της Γάζας. «Ο λαός της Γάζας, έπειτα από την αποτυχία της προσπάθειας του Ισραήλ να κάμψει την αντίστασή του (...) δεν συμβιβάστηκε και επέμεινε στο όραμα της αντίστασης και στον αγώνα για ανεξάρτητη Παλαιστίνη. Δεν επέλεξε δηλαδή την κυβέρνηση που ήθελε να επιβάλλει η λεγόμενη διεθνής κοινότητα. Αυτές τις στιγμές, που οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα βρισκόμαστε στο στόχαστρο των ντόπιων και διεθνών κερδοσκόπων, έχει ιδιαίτερη σημασία να θυμίσουμε τα αντιπολεμικά μας αιτήματα για σταμάτημα των εξοπλισμών, απόσυρση του ελληνικού στρατού από το Αφγανιστάν και όλα τα μέτωπα του πολέμου, καθώς και για το κλείσιμο της Βάσης στη Σούδα που αποτελεί το μόνιμο ορμητήριο των επιθέσεων των ιμπεριαλιστών στη περιοχή και ανοιχτή πληγή για τους λαούς της ανατολικής Μεσογείου όσο και για τον τόπο μας», τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση. 

Ήταν στις 23 Αυγούστου 2008 όταν δυο ελληνικά ψαροκάικα στα οποία επέβαιναν 44 άνδρες και γυναίκες από 13 χώρες, έμπαιναν στο λιμάνι της Γάζας σπάζοντας για πρώτη φορά τον θαλάσσιο αποκλεισμό που είχε επιβάλει το Ισραήλ στους Παλαιστίνιους από το 1967. Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνοι, γυναίκες, άνδρες και παιδιά, είχαν κατακλύσει κάθε σπιθαμή γης στο λιμάνι για να υποδεχτούν τα πρώτα σκάφη μετά από 41 χρόνια. 

«Αρίωνας»

Όμως μετά την ισραηλινή εισβολή στη Γάζα το Δεκέμβριο του 2008, οι αποστολές του Free Gaza Movement αντιμετωπίστηκαν με πολεμικά μέσα από τη μεριά του Ισραήλ, καταπατώντας κάθε έννοια διεθνούς Δικαίου και Δικαίου της θάλασσας. 

Το Δεκέμβρη του 2008 Ισραηλινό πολεμικό διεμβόλισε το σκάφος «Dignity» και παραλίγο να το βουλιάξει. Τον Ιανουάριο του 2009 απείλησαν με βύθιση τον «Αρίωνα», ενώ τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς ισραηλινοί κομάντος κατέλαβαν τελικά το μικρό σκάφος συλλαμβάνοντας παράνομα τους ακτιβιστές τους οποίους και φυλάκισαν, απελαύνοντάς τους λίγες μέρες μετά, ενώ κατάσχεσαν το Αρίων, το οποίο βρίσκεται παράνομα μέχρι σήμερα στα χέρια τους. Συνεπικουρώντας την πολιτική απαρτχάιντ του Ισραήλ, οι αιγυπτιακές αρχές απαγόρευσαν και κατέστειλαν την προσπάθεια 1.400 αγωνιστών του Gaza Freedom March να εισέλθουν στη Γάζα και να διαδηλώσουν μαζί με τους Παλαιστίνιους αδερφούς τους, τον Δεκέμβριο του 2009.

Εδώ και 62 χρόνια, ο Παλαιστινιακός λαός ζει υπό καθεστώς βάρβαρης κατοχής. Εκατομμύρια Παλαιστίνιοι εκδιώχτηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες. Απέναντι στη σιωπή που θέλει να επιβάλει η «διεθνής κοινότητα» η πρωτοβουλία «ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ» θα μεταφέρει την αλληλεγγύη προς τον Παλαιστινιακό λαό. Τα πλοία θα ανήκουν στον Παλαιστινιακό λαό, στον οποίο και θα παραδοθούν για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες μιας μόνιμης γραμμής θαλάσσιας επικοινωνίας της Γάζας με τον έξω κόσμο.