ΔΙΕΘΝΗ - Λαϊκή έκρηξη στο Κιργιστάν

Μια από τις αιτίες αυτής της εξέγερσης ήταν οι πολύ υψηλές τιμές ενέργειας που προκλήθηκαν από την απόφαση της Ρωσίας να επιβάλλει νέους δασμούς εισαγωγής ενέργειας από τη Ρωσία στο Κιργιστάν. Η εξέγερση ξεκίνησε στη βόρεια πόλη του Τάλας στις 6 Απρίλη όταν ένα πλήθος κατέλαβε τοι δημαρχείο. Σε 24 ώρες εξαπλώθηκε σε ολόκληρη τη χώρα.

Η αντιπολίτευση κατάφερε να αποκτήσει τον έλεγχο της τηλεόρασης της πρωτεύουσας Μπίσκεκ και να βγει ζωντανά στον αέρα. Όταν ένα μεγάλο πλήθος διαδήλωνε έξω από το κοινοβούλιο ελεύθεροι σκοπευτές άνοιξαν πυρ από τη στέγη του. Το πρωί της 7ης Απριλίου, το οργισμένο πλήθος εισέβαλλε στο κοινοβούλιο και προσπάθησε να καταλάβει τα γραφεία της κυβέρνησης, αλλά βρέθηκε αντιμέτωπο με άγρια αντίσταση από την αστυνομία και την εθνοφρουρά. Η αστυνομία χτυπούσε με σφαίρες και οι διαδηλωτές με πέτρες και μολότωφ. Ο κόσμος κατέλαβε ένα όχημα προσωπικού και πήρε τα όπλα. 

Επίσημες αναφορές ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών πάνω από 75 ανθρώπους, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1500. Τελικά οι διαδηλωτές κέρδισαν με την κυβέρνηση να παραιτείται και να αντικαθίσταται από μια προσωρινή κυβέρνηση, την «κυβέρνηση της εμπιστοσύνης του λαού», στην οποία ηγείται η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ρόζα Οτουνμπάγιεβα.

Ο αγώνας ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία για την ηγεμονία στην περιοχή έχει επηρεάσει αυτήν την επανάσταση, αλλά δεν μειώνει την πραγματική της διάσταση. Η κυβέρνηση της Ρωσίας έχει εξαπολύσει επίθεση ενάντια στον Μπακίγιεφ, από τότε που αρνήθηκε να φιλοξενήσει μια ρώσικη στρατιωτική βάση ενώ ήδη φιλοξενεί μια αμερικάνικη στο έδαφος του Κιργιστάν. Η εξέγερση ταρακούνησε το κατεστημένο των ΗΠΑ, γιατί η βάση στο Μάνας είναι στρατηγική για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Η Ρόζα Ουτουνμπάγιεβα, από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Κιργιστάν, που ανακήρυξε τον εαυτό της προσωρινή ηγέτιδα της χώρας, έχει κάνει προσπάθειες για να κερδίσει τη στήριξη της Ρωσίας. Αλλά η επιρροή της Ρωσίας στο Κιργιστάν δεν είναι μεγαλύτερη από αυτή των ΗΠΑ. 

Το ζήτημα που υποβόσκει κάτω από την εξέγερση είναι ότι ο Μπακίγιεφ ακολούθησε ακριβώς το ίδιο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με τον προκάτοχό του που έπεσε από την εξουσία το 2005. Ο Μπακίγιεφ όταν ήταν στην αντιπολίτευση είχε αντιταχτεί στην ιδιωτικοποίηση, αλλά την επέβαλλε όταν βρέθηκε στην εξουσία. Η προσκόλληση της κυβέρνησης στη βοήθεια των ΗΠΑ, αλλά και η συνεχιζόμενη παροχή υποστήριξης στην αμερικάνικη βάση, έχει συναντήσει μαζική λαϊκή αντίδραση. 

Σε αντίθεση με το 2005, όταν η σπίθα για μαζικές κινητοποιήσεις ήταν η προσπάθεια του τότε καθεστώτος να αποκλείσει μια πλούσια ελίτ από το κοινοβούλιο, οι πρόσφατες διαδηλώσεις ξέσπασαν για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις δικές του ανάγκες. Ο λαός εξεγέρθηκε δείχνοντας ότι τα βίαια μέσα του κράτους δεν είναι αρκετά και τα λαϊκά αιτήματα δεν μπορούν να καταπιέζονται και να αγνοούνται Αλλά η νέα κυβέρνηση μοιάζει πολύ με τις προηγούμενες δύο, για να μπορεί να φέρει κάποια αλλαγή. Αυτή μπορεί να έρθει μόνο από τους ανθρώπους που βρίσκονταν στους δρόμους, την εβδομάδα που μας πέρασε.