«Πώς ξεπερνάμε τα εμπόδια». Μερικές από τις παρεμβάσεις στη συζήτηση του Πανελλαδικού

Γιάννης Κ. (Θεσσαλονίκη)
Η επίσχεση εργασίας των γιατρών ανάγκασε την κυβέρνηση να βρει ξαφνικά 11 εκ. ευρώ για να μας πληρώσει τα δεδουλευμένα και για μας είναι τεράστια νίκη. Η δυνατότητα κλιμάκωσης είναι μπροστά. Η ΟΕΝΓΕ έχει βγάλει μια 48ωρη, υπάρχει η προοπτική να ξεσηκωθούν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και να γίνει μεγαλύτερες ξεσηκωμός, με απεργία διαρκείας. Το αντάρτικο των νοσοκομείων μπορεί να γενικευτεί παντού. Οι ταλαντεύσεις της Αριστεράς συνεχίζουν. Φοβούνται τη συνεχεια και βάζουν «θερμόμετρο» να μετρήσουν τη διάθεση του κόσμου. Από τη δική μας μεριά έχουμε παίξει ρόλο για να ξεπερνάμε αυτά τα εμπόδια. Στο Ιπποκράτειο οργανώσαμε τη μαζικότερη συνέλευση από ποτέ, ετσι φτάσαμε σε πετυχημένη επίσχεση και κινητοποίηση. Η συνέχεια θα κριθεί από το πόσο μεγαλύτερο θα είναι το δίκτυο των επαναστατών μέσα στους χώρους δουλειάς για να οργανώσουν την κλιμάκωση. Κι αυτό περνάει μέσα από το Μαρξισμό και πόσο κόσμο θα κερδίσουμε στο επαναστατικό κόμμα.

Σεραφείμ Ρ. (Χανιά)
Στα Χανιά είμαστε μέσα σε όλα τα μέτωπα. Απο το «Καράβι για τη Γάζα» που έχει σαν πρώτο σταθμό την πόλη μας, μεχρι το απεργιακό κίνημα και το αντιφασιστικό. Χρειαζεται να συνδέουμε όλες αυτές τις μάχες μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις. Στο αντιφασιστικό μετά την αυθόρμητη σκούπα του κόσμου ενάντια στους φασίστες όταν τόλμησαν να εμφανιστούν, δώσαμε μάχη ότι η σύγκρουση πρέπει να είναι ταξική και την κερδίσαμε. Βγάλαμε αντιφασιστική απεργία στις 8 του Μάρτη. Κατέβηκαν οργανωμένα σχολεία με μαζική συμμετοχή. Αυτά τα πράγματα δεν υλοποιούνται με γκρίνιες και καταγγελίες αλλά όταν βασίζεσαι στις δικές σου δυνάμεις και τα οργανώνεις. Το ίδιο ισχύει για την οργάνωση του απεργιακού κινήματος. Δεν αρκεί να λες ότι η λύση είναι η απεργία διαρκείας. Η 22 Απρίλη είναι σταθμός και θα παίξει ρόλο για το αν θα ανοίξει η προοπτική για απεργία διαρκείας -αρα δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για συνελεύσεις, απεργιακές φρουρές, μπλοκ απεργιακά.

Κωνσταντίνα Τ. (Πετρούπολη)
Ο Μαρξισμός είναι το καλύτερο όπλο για να ανοίξουμε τη συζήτηση και να οργανώσουμε όλες τις μάχες που έρχονται. Επίσης, μπορεί να βοηθήσει και στην ανανέωση των μελών μας. Πρέπει να βάλουμε όλα τα μέλη σε κίνηση για να κόβουν προσκλήσεις του Μαρξισμού. Στα Δυτικά έχουμε βάλει στόχο να φέρουμε 15-20 άτομα από τους εργατικούς χώρους που παρεμβαίνουμε. Από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ θέλουμε συμμετοχή και από τους οργανωμένους και τους ανένταχτους σε όλες τις συζητήσεις και όχι μόνο στη μεγάλη συζήτηση του Σαββάτου για την αντικαπιταλιστική αριστερά. Μπορούμε να κάνουμε μεγάλες εκδηλώσεις πριν από το Μαρξισμό στις γειτονιές, ενώ μπορούμε να κόβουμε προσκλήσεις και στις εξορμήσεις.

Μανος Ν. (Ηράκλειο)
Πρέπει να κάνουμε τη σύνδεση από τη μέρα δράσης ενάντια στο ρατσισμό στις 19 Μάρτη με την απεργία στις 22 Απρίλη. Να δώσουμε συνέχεια. Στο Ηράκλειο κινήθηκαν μαζί μας 20 μαθητές. Η εκδήλωση για την ιθαγένεια είχε επιτυχία. Η διακίνηση της Εργατικής Αλληλεγγύης έχει κάνει άλμα στα απεργιακά συλλαλητήρια. Στους εργατικούς χώρους πολύς κόσμος ψάχνει για τις ιδέες του Μαρξισμού. Στη ΔΕΗ ανοίξαμε τη συζήτηση με τους εργαζόμενους για το πώς μπορεί να φτιαχτεί απεργιακό ταμείο.

Θένια Α. (Κέντρο Αθήνα)
Στην περιφέρεια του Κέντρου της Αθήνας έχουμε κόψει 100 προσκλήσεις για το τετραήμερο και έχουμε βάλει πλάνο για 500. Η παρατήρηση που βγαίνει είναι ότι ακόμα και αν υπάρχει μαχητική διάθεση σε ένα χώρο, τα πράγματα δεν προχωράνε το ίδιο καλά αν δεν παρεμβαίνουν οι επαναστάτες, Δεν πρέπει να έχουμε «κουτάκια» στο μυαλό μας, πρέπει να συνδέουμε τις μάχες.

Νίκος Χ. (Θεσσαλονίκη)
Στους Δήμους τα πράγματα είναι καλύτερα σε σχέση με τη μάχη του ασφαλιστικού το 2008. Πρώτον γιατί οι μάχες δίνονται με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με μια Ομοσπονδία που έχει απόλυτη πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ. Αυτό σημαίνει πολιτικό πρόχωρημα. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ είναι η Ομοσπονδία που ξεκίνησε πρώτη την κόντρα στις 3/12, συμμετείχε σε όλες τις απεργίες, πήρε πρωτοβουλια για να καλεσει τις άλλες Ομοσπονδίες για συντονισμό, έκλεισε τις χωματερές 7 εώς 14 Μάρτη, έβγαλε Στάσεις Εργασίας και τώρα πάμε για τις 22 Απρίλη, ενώ έρχεται και η μεγάλη μάχη ενάντια στον Καλλικράτη. Παρότι το κλείσιμο των χωματερών στη Θεσσαλονίκη ήταν κακοοργανωμένο και γραφειοκρατικό, κανένας δήμαρχος δεν τόλμησε ούτε να στείλει ΜΑΤ ούτε απορριματοφόρα. Είναι απόδειξη ότι μας φοβούνται. Χρειάζεται ακόμα περισσότερα, να περάσει ο αγώνας στα χερια των εργαζόμενων από τα κατω, με επιτροπές αγώνα, συνελεύσεις, ενεργοποίηση των συναδέλφων. Χρειάζεται και η προοπτική, για το αν μπορεί να κλιμακωθεί αυτή η απεργία, που οι ίδιοι οι γραφειοκράτες δεν το πιστεύουν. Χρειάζεται η αντικαπιταλιστική πρόταση. Οτι απέναντι στους στους εκβιασμούς της ΕΕ και του ΔΝΤ υπάρχει λύση, η στάση πληρωμών. Οτι δεν θα αφήσουμε κανέναν να απολυθεί από τις δημοτικές επιχειρήσεις γιατί χρειάζονται όλοι. Αυτός είναι ο ρόλος των επαναστατών στους χώρους. Να μην υποτιμήσουν καμιά μάχη, να δώσουν πολιτικές απαντήσεις και να βοηθήσουν να ξεδιπλωθεί η κλιμάκωση.

Ελλη Π. (Οικονομικό Νομικής)
Στις 19 Μαη θα έχουμε φοιτητικές εκλογές και άρα είναι η καλύτερη ευκαιρία να εμπνεύσουμε κόσμο, μεσα από τη συμμετοχή του στο Μαρξισμό, να τον κερδίσουμε στην επαναστατική δράση μέσα στο χώρο του. Στο διήμερο των ΕΑΑΚ, ο σχεδιασμός που αποφασίστηκε είναι ότι πάμε για γενικές συνελεύσεις και προτείνουμε τριήμερες καταλήψεις πάνω στην απεργία της ΑΔΕΔΥ. Καλούμε σε φοιτητική πορεία σε συντονισμό με όποια εργατικη κινητοποίηση πέρα από την απεργία της ΑΔΕΔΥ, ενάντια στο πρόγραμμα σταθερότητας. Κάναμε αρκετή συζήτηση για το τι σημαίνει αυτό μεσα στα Πανεπιστήμια, σε σχεση με όλους τους εργαζομενους. Καινούργιο γύρο συνελεύεων πριν από την Πρωτομαγιά όπου πρέπει να έχουμε παρουσία με κατειλημμένες σχολές. Προσανατολισμός των ΕΑΑΚ είναι οι εργατικές κινητοποιήσεις και έτσι θα πείσουμε και για τις εκλογές. Αναβαθμισμένος ήταν και ο ρόλος της δράσης για το ρατσισμό και το φασισμό. Ηταν μια συζήτηση πιο πολιτική από ποτέ και είναι απόδειξη ότι ο Μαρξισμός μπορεί να μπει στο κέντρο μέσα στις Σχολές για το ξεκαθάρισμα των ιδεών και για το ποια αριστερά χρειαζόμαστε.

Ελίνα Γ. (Κερατσίνι)
Καθώς πηγαίνουμε για τις 22 Απρίλη συναντάμε όλο και πρωτόγνωρα πράγματα. Μεσα στο Πάσχα κάναμε εξόρμηση στην Πολεοδομία του Κερατσινίου όπου όλος ο κόσμος ήταν αριστερός, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ηταν ένας δείκτης για την κατάσταση του κόσμου και για το πού μπορεί να φτάσει ο Μαρξισμός φέτος. Οσο πηγαίνουμε προς το Μάη, η λέξη που πρέπει να υπάρχει στο μυαλό μας είναι η εξωστρέφεια. Εξορμήσεις πόρτα-πόρτα να μιλήσουμε σε όλους για το Μαρξισμό, συγκεντρώσεις σε σπίτια συντρόφων, ανοιχτή απεύθυνση στις εξορμήσεις. Μια κοπέλα σταμάτησε στην πλατεία, την κέντρισε το θεμα του Μαρξισμού και πήρε παραπάνω προσκλήσεις για να έρθει μαζί με φίλες της. Να λειτουργήσουμε έτσι παντού. Η επιτυχία της αντιρατσιστικής 19 Μάρτη μάς αφησε τεράστια παρακαταθήκη μέσα στα σχολεία. Είναι μια βάση για όλες τις μάχες, και για τις 22 Απρίλη. Πόσο μάλλον που με το νομο της Διαμαντοπούλου θέλουν να απαγορεύσουν στα παιδιά των μεταναστών να δίνουν εξετάσεις. Είναι τεράστια μάχη και θα τους σταματήσουμε.