Οι μετανάστες οργανώνονται. Ενωση Μεταναστών Εργατών

Τη συζήτηση άνοιξε ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την Κίνηση «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» που βοήθησε να οργανωθεί η συνάντηση. «Σήμερα θέλουμε να κάνουμε ένα μεγάλο ξεκίνημα ενότητας όλων των μεταναστών που εργάζονται και ζούνε σε αυτή τη χώρα πέρα από εθνότητα, πέρα από θρησκεία, πέρα από χρώμα, πέρα από φύλο διότι είμαστε η εργατική τάξη του κόσμου, εμείς δουλεύουμε. Από τον ιδρώτα μας φτιάχνεται ο πλούτος της κοινωνίας και δεν ανεχόμαστε μια χούφτα καπιταλιστών να καταστρέφουν τις ζωές μας με τους πολέμους, με τη φτώχεια του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας και με το ρατσισμό της Ε.Ε. που δεν έχει όρια.

Εμείς θέλουμε απέναντι στην κυβέρνηση που αυτή τη στιγμή ξεχωρίζει τους μετανάστες σε νόμιμους και παράνομους να πούμε ότι είμαστε εργάτες και εργάτριες, ότι θέλουμε όλα τα δικαιώματα μας και θα τα πάρουμε.

Θα τα πάρουμε γιατί θα είμαστε ενωμένοι με την εργατική τάξη της Ελλάδας, γιατί θα μπούμε μέσα στα συνδικάτα οι οικοδόμοι, οι μικροπωλητές, οι οικιακές βοηθοί, όσοι δουλεύουν σε εργοστάσια, οι ράφτες. Όλοι μαζί θα παλέψουμε για το μεροκάματο, για να μην υπάρχουν απολύσεις και για να έχουν οι μετανάστες όλα τα δικαιώματα. Δεν ανεχόμαστε καμιά διάκριση για το ποιες ελευθερίες θα έχουμε σε αυτή τη χώρα. 

Είμαστε αντίθετοι με την ισλαμοφοβία, θέλουμε οι άνθρωποι στην Ελλάδα που πιστεύουν στο Ισλάμ να έχουνε τζαμιά όπου τα θέλουν και όπου μπορούν να τα φτιάξουν. Όταν εμείς λέμε νομιμοποίηση όλων των μεταναστών εννοούμε ότι κάθε μετανάστης που μπαίνει από τα σύνορα θα είναι με χαρτιά και θα έχει όλα τα δικαιώματα χωρίς προϋποθέσεις.

Αυτό είναι το πρώτο που θα βγούμε να παλέψουμε απέναντι στην κυβέρνηση. Πρέπει να μπει τέρμα στην προϋπόθεση που βάζουν ότι για να έχεις χαρτιά πρέπει να έχεις ένσημα. Δεν δεχόμαστε αυτή την προϋπόθεση. Εκατό ογδόντα χιλιάδες άνθρωποι που ήρθανε στην Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια έχουνε χάσει την άδεια παραμονής γιατί υπάρχει ανεργία, γιατί υπάρχουν απολύσεις και γιατί τα αφεντικά δεν δίνουν ένσημα. Θέλουμε να σταματήσουν αυτά τα εμπόδια. Θέλουμε να σταματήσουν οι μετανάστες να πληρώνουν χιλιάδες ευρώ στο κράτος ή στους επιτήδειους.

Αυτά είναι τι θα βάλουμε από τη δική μας τη μεριά σαν κεντρικό αίτημα. Για αυτό σαν Ένωση των Μεταναστών Εργατών, αυτό που είμαστε όλοι εμείς εδώ, με όλες μας τις διαφορές, πρέπει να επιμείνουμε ότι αυτό που μας ενώνει είναι η νομιμοποίηση όλων των μεταναστών. Προτείνουμε να φτιαχτεί αυτή η οργάνωση και να υπάρχει μια συντονιστική επιτροπή που θα μπούνε άνθρωποι από όλες τις χώρες και να κατεβάσουμε όλο τον κόσμο στους δρόμους.

Για αυτό υπάρχει ένα άμεσο βήμα, η Εργατική Πρωτομαγιά. Θέλουμε να γίνει σεισμός από την παρουσία των μεταναστών. Θα κερδίσουμε όλους τους εργάτες στην προοπτική ότι αυτό πρέπει να γίνει, να πάμε όλοι μαζί». 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης γινόταν μετάφραση σε αγγλικά και γαλλικά για να καταλαβαίνουν και όσοι δεν ήξεραν καλά τη γλώσσα. Μετά την πρώτη τοποθέτηση το λόγο πήραν πολλοί ομιλητές.

Πρώτος μίλησε ο Τζαβέντ Ασλάμ. «Αν δεν είμαστε ενωμένοι, θα χάσουμε τα πάντα. Η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας και χιλιάδες Έλληνες αδέρφια μας δώσαμε σκληρές μάχες και δεν χάσαμε ούτε μία. Αν δεν δίνουμε μάχη, είμαστε χαμένοι. Είναι μεγάλη η χαρά μου που ήσαστε πολλοί σήμερα εδώ. Αν κάποιος ρατσιστής ή φασίστας θέλει να μας κάνει κακό, να μας βρει μπροστά του σαν τοίχο. Αν ένας αστυνομικός θέλει να κάνει κακό σε ένα Πακιστανό, κάνουν πίσω γιατί ξέρουν ότι είμαστε ενωμένοι και παλεύουμε. Εγώ ήμουν φυλακή και ήθελαν να με θάψουν, αλλά λόγω της μάχης, χωρίς φόβο, που δώσαμε είμαι εδώ τώρα».

Δύναμη

Στη συνέχεια μίλησε ο Ζαχέρ Μαχμάντ από την Αφγανική Κοινότητα.»Συμφωνώ με τον Τζαβέντ. Είπε να είμαστε όλοι ενωμένοι και να παλέψουμε για τα δικαιώματα μας. Εμείς κάναμε πορεία πριν ένα χρόνο γιατί η Αστυνομία έσκισε το Κοράνι μαζί με τους Πακιστανούς αδερφούς μας. Μου πήραν τότε τα χαρτιά μου και ήθελαν να με απελάσουν. Ζητήσανε να μας διώξουνε, αλλά φοβήθηκαν. Δεν μπορούσαν να μας διώξουν. Τώρα όμως είμαι παράνομος, αλλά πάλι παλεύουμε. Να είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι. Να μας δώσουν άσυλο, σπίτι, τρόφιμα. Αυτά είναι δικαιώματα μας. Να κάνουμε όλοι μαζί πορεία στο δρόμο, να δείξουμε τη δύναμη μας, να πάρουμε τα δικαιώματα μας».

Ακολούθησαν δύο παρεμβάσεις από μετανάστες από την Αλβανία. Ο Νέζα Γκαζίμ είπε: «Με γνώση, με καλή νοοτροπία και με τίμια δουλειά πρέπει να παλέψουμε για τα δικαιώματα μας. Μαζί ενωμένοι, χέρι χέρι με πρόγραμμα μπορούμε να κερδίσουμε. Να σταματήσουμε το ρατσισμό που είναι σαν καρκίνος». Έπειτα, μίλησε ο Μπούσι Χίντερ, πρόεδρος του Σωματείου Αλβανών Μεταναστών στην Ελλάδα. «Οι πολιτικοί θέλουν να μας χωρίσουν και εδώ και σε άλλες χώρες. Να είμαστε κόντρα με αυτούς που θέλουν να είναι με το ρατσισμό. Να έχουμε σωματείο και να το παλέψουμε με κάθε τρόπο. Πρέπει να έχουμε σωματείο και επίσημα, με καταστατικό». 

Από τους Αφρικάνους μετανάστες μίλησαν τόσο από τη Σενεγάλη όσο και από το Μαρόκο. Η τοποθέτηση του Σαϊντ ξεσήκωσε το αμφιθέατρο.»Το καπιταλιστικό σύστημα δεν δίνει παρά πολέμους, φτώχεια και οικονομική κρίση και όλα αυτά μας έδιωξαν από τις χώρες μας. Πρώτα πρώτα η νομοθεσία είναι ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα. Το πρόβλημα είναι ότι όλες οι κυβερνήσεις της Ευρώπης και σε όλο τον κόσμο δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό μας δίνει άσχημες συνθήκες ζωής. Το ζήτημα είναι όμως τι θα κάνουμε εμείς. Θα μείνουμε μέσα στα σπίτια μας γιατί φοβόμαστε την αστυνομία ή θα φοβόμαστε τα αφεντικά για να μην χάσουμε τη δουλειά; Όλα αυτά είναι λάθος. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να οργανωθούμε. Αυτή η οργάνωση πρέπει να είναι πολιτική, γιατί το πρόβλημα μας είναι πρώτιστα πολιτικό. Για να αλλάξει η νομοθεσία στην Ελλάδα, χρειάζεται πολιτικός αγώνας. Να είμαστε όλοι μαζί, μια γροθιά. Στα Χανιά, οι μετανάστες οργάνωσαν μια μεγάλη κινητοποίηση. Κάναμε απεργία πείνας 25 μέρες και πήραμε τα χαρτιά μας.

Μέσα από αυτή την οργάνωση θα δώσουμε απαντήσεις. Αυτό που προτείνω είναι ότι αυτή η Ένωση των Μεταναστών πρέπει να είναι αριστερή. Πρέπει να οργανώσουμε μια ομάδα μέσα σε αυτή για να κάνει το συντονισμό. Να δουλέψουμε πολύ για να φέρουμε πολύ κόσμο».

Μετά το τέλος των τοποθετήσεων δεκάδες δήλωσαν συμμετοχή στη Συντονιστική Επιτροπή της Ένωσης και αποφασίστηκε νέα συνάντηση την Παρασκευή 16 Απρίλη στις 6 το απόγευμα στο Πολυτεχνείο με στόχο να συζητηθεί η μαζική παρουσία των μεταναστών εργατών στη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς.

«Μου χρωστάνε 25.000... Οι διευθυντές τα έχουν πάρει όλα»

Η ασυδοσία των αφεντικών μέσα στην οικονομική κρίση έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Στη συνάντηση για την ίδρυση της Ένωσης Μεταναστών Εργατών συμμετείχε ο Πατέλ, εργαζόμενος από την Ινδία που μένει στην Ελλάδα 24 χρόνια και δεν έχει ακόμα χαρτιά. 

Μας μετέφερε την εικόνα από την κατασκευαστική εταιρία ΔΙΕΚΑΤ που έκλεισε χωρίς να δώσει αποζημιώσεις και μας διηγήθηκε ένα τραγικό περιστατικό με ένα μετανάστη εργάτη που έχασε τη ζωή του σε εργατικό δυστύχημα. «Το 2005 ξεκίνησα να δουλεύω, αλλά μου κάνανε σύμβαση εργασίας το 2006. Το 2008 έκλεισε η εταιρία χωρίς να μας πουν τίποτα και χάσαμε τα λεφτά μας. Η ΔΙΕΚΑΤ αναλάμβανε δημόσια έργα, σχολεία και βίλες. Είχαμε φτιάξει και τη βίλα της Γιάννας Αγγελοπούλου στη Φιλοθέη. Είχε διάφορα έργα και πολλούς εργαζόμενους, και Έλληνες. Μου χρωστάνε 25000 ευρώ. Και σε άλλα παιδιά χρωστάνε. Οι διευθυντές του έργου έχουν πάρει όλα τα λεφτά τους.

Ένας φίλος μου, ο Βιλτζέκ Ουμάρ, που δούλευε στη ΔΙΕΚΑΤ πέθανε. Του χρωστούσαν 8000 ευρώ. Μετά που μας διώξανε, δούλευε ντελίβερι και σκοτώθηκε στο δρόμο. Παίρναμε τηλέφωνο στην ΔΙΕΚΑΤ και κανένας δεν το σήκωνε. Θέλουμε να στείλουμε το σώμα του πίσω στην Ινδία να ταφεί και δεν μπορούμε».

Kάτω τα χέρια από τους μετανάστες

«Το Σάββατο 10 Απριλίου 2010, περίπου ώρα 19.30-19.45 στην οδό Ερμού λίγο πιο πάνω από την Καπνικαρέα, γίναμε μάρτυρες άγριου ξυλοδαρμού υπαίθριων μαύρων μικροπωλητών από ομάδα ένστολων αστυνομικών με μηχανές οι οποίοι όρμησαν στον πεζόδρομο εν μέσω αμέριμνου πλήθους πεζών και άρχισαν την καταδίωξη των μαύρων συλλαμβάνοντας αρκετούς τους οποίους έδερναν άγρια και με γκλόμπ, τους ξάπλωσαν στο έδαφος ποδοπατώντας τους... Πραγματικά σοκαρισμένοι φωνάξαμε ότι αυτά που είδαμε θα καταγγελθούν». Αυτά ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες σε καταγγελία που έστειλαν προς τη Λ. Κανέλλη και την Κίνηση Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή για τα γεγονότα του περασμένου Σαββάτου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κίνηση «ομάδα νεοναζί μασκαρεμένη σε κίνηση «Stop Παραεμπόριο» οργάνωσε πογκρόμ κατά των μεταναστών μικροπωλητών στην Ερμού το Σάββατο το μεσημέρι. Η επίθεση έγινε μετά από κάλεσμα της αυτονομαζόμενης πρωτοβουλίας STOP παραεμπόριο με περιεχόμενο την φωτογράφιση των μεταναστών(!) ώστε να στηριχτεί η δικαστική προσφυγή που έχουν καταθέσει κατά του Δημάρχου της Αθήνας ότι τάχα δεν καταδιώκει αρκετά τους μικροπωλητές. Η ομάδα που στις γραμμές της φιγουράρουν πολιτικοί του φασιστικού χώρου, τιμωρημένοι από τα δικαστήρια για άλλες επιθέσεις, ανέλαβε να λύσει με αυτοδικία αυτό το καθήκον όπως φανερά δείχνει και το χυδαίο βίντεο που έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο. Πρόκειται για ομάδα φασιστική με ανοικτά χαφιέδικη λειτουργία. Στην επίθεση που την βιντεσκοπούσαν φαίνεται καθαρά η φυσική βία που άσκησαν κατά των μεταναστών πέρα από το ρατσιστικό παραλήρημα.

Οι ευθύνες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι τεράστιες καθώς οι φασίστες ξεκίνησαν πίσω από τις γραμμές της ομάδας ΔΙΑΣ. Αυτή η επίθεση είναι γέννημα της επιχείρησης «καθαρή Αθήνα» της Αστυνομίας του Χρυσοχοϊδη σε συνεργασία με το Δήμαρχο της Αθήνας και το Νομάρχη Σγουρό. Αλλωστε την ίδια μέρα εκατοντάδες μικροπωλητές καταδιώχτηκαν ανηλεώς και έξω από την ΑΣΟΕΕ... Αυτή η πολιτική έχει αποθρασύνει τις φασιστικές συμμορίες για να βγούν ξανά για να ματοκυλίσουν πρόσφυγες και μετανάστες...

Η ευθύνη για τη στοχοποίηση των μεταναστών ανήκει στη κυβέρνηση που αντί να νομιμοποιήσει τους μετανάστες και να δώσει άσυλο στους πρόσφυγες μετατράπηκε σε ρατσιστικό φερέφωνο του Καρατζαφέρη και του ΛΑΟΣ, το οποίο ανέλαβε εργολαβικά την υποστήριξη των αντεργατικών μέτρων...»