Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Οργανώνουμε τις 16 Μάρτη

Δείτε εδώ τα συλλαλητήρια και τις εκδηλώσεις για τις 16 Μάρτη

 

Με διαδηλώσεις σε επτά πόλεις της Ελλάδας και κεντρικά συνθήματα “Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες, τσακίστε τους φασίστες, νόμιμοι οι μετανάστες” οργανώνει η ΚΕΕΡΦΑ τη Διεθνή Ημέρα Αντιρατσιστικής και Αντιφασιστικής Δράσης στις 16 Μάρτη. Και μας καλεί να ενώσουμε τη φωνή μας με τα αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά κινήματα από τη Ν.Υόρκη, το Βερολίνο, το Λονδίνο, τη Βιέννη, το Παρίσι, μέχρι τη Βαρκελώνη, την Κοπεγχάγη, το Άμστερνταμ, τη Βαρσοβία, την Κωνσταντινούπολη, τη Λευκωσία που ετοιμάζονται να πλημμυρίσουν τους δρόμους εκείνη τη μέρα ενάντια στα απάνθρωπα εγκλήματα του Τραμπ και των κυβερνήσεων της ΕΕ κατά των μεταναστών και των προσφύγων, που στρώνουν το δρόμο στην ακροδεξιά και τους φασίστες.

Η ΚΕΕΡΦΑ ξεκίνησε δυνατά την καμπάνια για τις 16 Μάρτη με εξορμήσεις, αφισοκολλήσεις και εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις και όλες τις γειτονιές. Και συνεχίζει σε αυτό το δρόμο για να απλώσει το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό μήνυμα παντού. Η ανταπόκριση που βρίσκει είναι μεγάλη. Στην Καλλιθέα την περασμένη Παρασκευή “έγινε μια φοβερή συζήτηση για τη μάχη που έχουμε να δώσουμε”, μας είπε ο Δημήτρης, “Ο Θανάσης Καμπαγιάννης από την Πολιτική Αγωγή στη δίκη της ΧΑ τόνισε πόσο κρίσιμη είναι αυτή η χρονιά για να φτάσουμε στην καταδίκη των ναζί δολοφόνων και πόσο ρόλο παίζει το κίνημα που ξεσηκώνεται παντού όπου τολμούν να εμφανίζονται, που πολιορκεί τη δίκη, που απαιτεί να καθίσουν οι Μιχαλολιάκοι στο εδώλιο και να απολογηθούν μέσα στην προεκλογική περίοδο και όχι να παρουσιάζονται σαν νόμιμο πολιτικό κόμμα. Ειδικά στην Καλλιθέα, που ετοιμάζονται να συμμετέχουν στις εκλογές και αυτό είναι κεντρική τους πολιτική επιλογή, το αντιφασιστικό κίνημα χρειάζεται να κλιμακώσει για να τους τσακίσει, όπως είπε.

Η Liliana Saliaj, εργαζόμενη σε ΜΚΟ σε δομή καμπ, περιέγραψε σαν Αλβανίδα μετανάστρια τι σημαίνει ρατσισμός στην καθημερινή ζωή, αλλά και σαν επιλογή της κυρίαρχης τάξης για να διχάζει την κοινωνία και τους εργαζόμενους. Ωστόσο, θύμισε τη δύναμη του κινήματος που έχει δώσει κόντρες με τις ρατσιστικές πολιτικές από τη δεκαετία του '90 σε όλα τα επίπεδα και μίλησε για τις αιχμές της μάχης σήμερα ενάντια στον εθνικισμό και τους φασίστες. Τέλος, ο Κώστας Πίττας, γραμματέας της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΥΠ.ΟΙ.ΑΝ, στάθηκε στις 16 Μάρτη και τη σημασία της συντονισμένης κινητοποίησης που στέλνει διεθνώς το μήνυμα της αντίστασης”.

Παρόντες

“Οι δεκάδες εργαζόμενοι, φοιτητές, συνταξιούχοι, ντόπιοι και μετανάστες που συμμετείχαν στην εκδήλωση δήλωσαν παρόντες στη μάχη για τις 16 Μάρτη. Η Γιώτα από τη ΛΑΕ τόνισε πόση σημασία έχει να μην αφήσουμε κανένα χώρο στους χρυσαυγίτες στην Καλλιθέα, ενώ ο Παναγιώτης Ζαρίδας, εργαζόμενος στη Σιβιτανίδειο, ενημέρωσε για την πρωτοβουλία να γίνει εκδήλωση με το Σύλλογο Διοικητικών και την ΕΛΜΕ του χώρου για τις 16 Μάρτη με στόχο τη συμμετοχή τους στην διαδήλωση. Αποφασίσαμε ένα μεγάλο πρόγραμμα δράσης με πρώτο σταθμό τη διαδήλωση στις 18 Γενάρη στα Πετράλωνα για την επέτειο της χρυσαυγίτικης δολοφονίας του Σαχζάτ Λουκμάν”.

Αντίστοιχη επιτυχία είχε η εκδήλωση στον Πειραιά την περασμένη Κυριακή με τη συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών, εργαζόμενων από διάφορους χώρους της πόλης. Ο Κώστας Παπαδάκης από την Πολιτική Αγωγή στη δίκη της ΧΑ θύμισε το ρόλο του αντιφασιστικού κινήματος στη σύλληψη και δίωξη των χρυσαυγιτών και τόνισε ότι η δράση του είναι που θα εξασφαλίσει την καταδίκη τους μέσα σε αυτή τη χρονιά που η δίκη φτάνει στο τέλος της. Επίσης μίλησε για τον πρωτοπόρο ρόλο της ΚΕΕΡΦΑ στη μάχη ενάντια στους ναζί όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και για τη σημασία της πρωτοβουλίας για τις 16 Μάρτη φέτος.

Ο Θανάσης Διαβολάκης από την Ανταρσία στο Λιμάνι στάθηκε στους αγώνες που έχουν δωθεί στις γειτονιές του Πειραιά ενάντια στα τάγματα εφόδου της ΧΑ, για να κλείσουν τα γραφεία της ναζιστικής συμμορίας, ενάντια στην κάλυψη που τους προσέφερε η αστυνομία. Τόνισε επίσης τον κρίσιμο ρόλο της ΚΕΕΡΦΑ που έδινε την αντιφασιστική μάχη μαζί με τα συνδικάτα και όλο τον κόσμο που σιχαίνεται τους φασίστες. Η Μαρία Ανδρέου, εκπαιδευτικός, μίλησε για την αντιρατσιστική μάχη, για να κλείσουν τα στρατόπεδα στο Σχιστό, τη Μόρια κλπ. Και τόνισε με τη σειρά της τη σημασία της φετινής 16 Μάρτη. Στη συζήτηση που ακολούθησε ξεχώρισε η παρέμβαση μαθητή που μίλησε για τη μάχη ενάντια στους φασίστες στο σχολείο του. Η εκδήλωση κατέληξε σε συντονιστικό που θα οργανώσει την καμπάνια για τις 16 Μάρτη, ενώ μέλη της τοπικής ΚΕΕΡΦΑ προχώρησαν και σε εξόρμηση την επόμενη μέρα το πρωί στο συγκεκριμένο σχολείο.