Διεθνή
Mπιλμπάο: Nίκη για τις “Κellys” στα ξενοδοχεία

Μια νίκη στον αγώνα όλων των καθαριστριών πέτυχαν στα τέλη Δεκέμβρη οι “Kellys” στο Μπιλμπάο. Οι “Kellys” είναι μια πρωτοβουλία συνδικαλιστικής οργάνωσης για τις καθαρίστριες που δουλεύουν σε ξενοδοχεία και σε σπίτια που εδώ και δυο χρόνια έχει φέρει αυτό το, γεμάτο γυναίκες, κομμάτι της εργατικής τάξης στην πρώτη γραμμή των αγώνων αλλά και στην προσοχή των ΜΜΕ. Στο Μπιλμπάο μετά από ενάμιση μήνα απεργία στα μεγάλα ξενοδοχεία Barcel και NH κέρδισαν αυξήσεις 30% για το 2019. 

Η απεργία ήταν ενάντια στην εταιρεία Constant που έχει την εργολαβία του καθαρισμού. Οι Kellys κατήγγειλαν πως σε δωμάτια που “οι πελάτες πληρώνουν 400 ευρώ για τη διαμονή, μας πληρώνουν τέσσερα ευρώ για να τα καθαρίσουμε”. Εκτός από την αύξηση, κέρδισαν ότι όλες οι καθαρίστριες που απολύθηκαν ή τους έληξε η σύμβαση στη διάρκεια της απεργίας, θα ξαναπροσληφθούν. Τα συνδικάτα λένε ότι η συνολική αύξηση θα φτάσει το 48% από το 2020 γιατί υπήρξε αύξηση και στη συλλογική σύμβαση των ξενοδοχουπάλληλων. Οι αγώνες των Kellys είχαν πετύχει μια ακόμη συλλογική νίκη τον περασμένο Αύγουστο όταν αναγνωρίστηκαν από τις κοινότητες και τα ασφαλιστικά ταμεία όλης της χώρας οι ιδιαίτερες επαγγελματικές ασθένειες των καθαριστριών “που σχετίζονται με τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις των χεριών” και έτσι οι αποζημιώσεις και τα επιδόματα θα πληρώνονται χωρίς καθυστερήσεις.

Το 2018 εξελίχθηκαν μια σειρά αγώνες σε εργατικούς χώρους, κάποιοι κατέληξαν σε νίκες, κάποιες σε συμβιβασμούς, αλλά παντού άφησαν εκκρεμότητες για περισσότερες μάχες και πιο πολλή οργάνωση το 2019. Ο αγώνας στην Amazon συνεχίστηκε με στάσεις εργασίας και απεργίες μέχρι τις αρχές Γενάρη. Στην γαλακτοβιομηχανία Cacaolat της Καταλωνίας η χρονιά ξεκίνησε με απεργία έξι ημερών, ενώ η μάχη για να μην κλείσουν τα εργοστάσια της Alcoa στη Γαλικία και τις Αστούριες εξελίσσεται εδώ και μήνες και έφτασε σε μια συγκέντρωση χιλιάδων την περασμένη βδομάδα. Τέτοιου είδους μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη από το Βορρά ως το Νότο του ισπανικού κράτους και καθορίζουν το 2019, κι όχι το δηλητήριο του Vox.