Εργατικό κίνημα
ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ: Στάση εργασίας

Στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΜΚΟ Άρσις έκαναν την Παρασκευή 11/1, οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι της μη κυβερνητικής οργάνωσης, με αφορμή τον νέο εκβιασμό της εργοδοσίας σχετικά με την υπογραφή συμβάσεων εργασίας. 

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την υπογραφή συμβάσεων αορίστου χρόνου. Το δίκιο τους έχει αποδειχθεί μέσα από τον πολύμηνο αγώνα που ξεκίνησαν το περασμένο καλοκαίρι με αφορμή την απόλυση δύο συναδέλφων τους. Η επαναπρόσληψη του ενός και η καταβολή πλήρους αποζημίωσης στον δεύτερο, βασίστηκε ακριβώς στην παραδοχή της εργοδοσίας ότι η σχέση εργασίας τους ήταν αορίστου χρόνου. Τώρα η διοίκηση προτείνει νέες 6μηνες συμβάσεις, ενώ έχει προστεθεί όρος με τον οποίο οι εργαζόμενοι/ες παραιτούνται από την αξίωση αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης. Μάλιστα έθεσε εκβιαστικά το δίλημα “ή υπογράφετε ή απολύεστε”. Σύμφωνα με το σωματείο των εργαζόμενων ο όρος για τις αποζημιώσεις “δεν έχει κανένα νομικό έρεισμα και χρησιμοποιείται εντελώς εκδικητικά από τη Διοίκηση, μετά τις νικηφόρες κινητοποιήσεις του καλοκαιριού”. 

“Οι όροι εργασίας δεν είναι ζήτημα ατομικό αλλά συλλογικής διαπραγμάτευσης” υπογραμμίζει το υπο σύσταση Σωματείο Εργαζομένων και συνεχίζει: “Δεν υπογράφουμε όρους που αντίκειται στην εργατική νομοθεσία ή υπονομεύουν τα δικαιώματά μας (δηλώνουμε την επιφύλαξη μας επί παντός νόμιμου δικαιώματος μας). Ως υπό σύσταση Σωματείο έχουμε ήδη ζητήσει συνάντηση με τη Διοίκηση της Άρσις για τη διεκδίκηση συμβάσεων εργασίας αορίστου χρόνου και ως τότε αντιστεκόμαστε συλλογικά. Δυναμώνουμε το Σωματείο, δεν αφήνουμε κανέναν/καμία μόνο/η σε άνωθεν πιέσεις, διεκδικούμε την αναγνώριση του πραγματικού καθεστώτος εργασίας μας”.