Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Δυναμική συνέχεια μετά τις 16 Μάρτη

24/3, Οργισμένη αντιφασιστική διαδήλωση στο Όκλαντ της Ν. Ζηλανδίας

Συνεχίστηκαν κι αυτό το σαββατοκύριακο οι διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο του διεθνούς συντονισμού ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες.

Η μεγαλύτερη αντιρατσιστική κινητοποίηση από τη δεκαετία του '90, έγινε το Σάββατο 23/3 στο Άμστερνταμ, ως απάντηση στην εκλογική επιτυχία του ακροδεξιού Φόρουμ για τη Δημοκρατία (FvD), λίγες μέρες πριν. “Πάνω από 10.000 αντιφασίστες κι αντιφασίστριες διαδήλωσαν σε μια μαχητική πορεία ενάντια στο ρατσισμό. Άνθρωποι από πολλές διαφορετικές οργανώσεις και διαφορετικό υπόβαθρο έστειλαν μήνυμα στους νεοφασίστες του FvD. Τα περισσότερα συνθήματα ήταν εναντίον του Μπαουντέτ (σ.σ του αρχηγού του FvD) και της ιδέας του για μια 'καθαρή' Ευρώπη. Ήταν ένα καλό βήμα για να τους σταματήσουμε” μεταφέρουν οι συντρόφισσες και οι σύντροφοι της αντιρατσιστικής κίνησης Επιτροπή 21 Μάρτη.

Περισσότεροι από 6.000 ήταν οι διαδηλωτές στις Βρυξέλλες την Κυριακή 24/3. “Διαδηλώνουμε για να δείξουμε ότι οι διακρίσεις και τα ρατσιστικά μέτρα δεν καταφέρνουν να μας διαχωρίσουν κι ότι συνεχίζουμε να παλεύουμε για μια κοινωνία ισότητας” λέει η Πλατφόρμα 21 Μάρτη που πήρε την πρωτοβουλία και την οποία στήριξαν 158 οργανώσεις του Βελγίου.

Δυνατό μήνυμα 

Στη Λευκωσία “εκατοντάδες διαδήλωσαν σε μια δυναμική πορεία ενάντια στο ρατσισμό και τον φασισμό. Η εκδήλωση οργανώθηκε μέσα στο πλαίσιο της διεθνούς μέρας δράσης κατά του ρατσισμού και σε συντονισμό με τις κινητοποιήσεις που έγιναν σε δεκάδες πόλεις σε ολόκληρο το κόσμο. Ηταν ενα δυνατό μήνυμα οτι οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα και γενικότερα η κοινωνία δεν θα μείνουμε απαθείς μπροστά στις απειλές του ΕΛΑΜ για απαντήσεις με 'στρατιωτικούς όρους' και 'ανορθόδοξο πολιτικο πόλεμο' σε όσους το κατηγορούν ότι είναι παράρτημα της Χρυσής Αυγής που δικάζεται στην Ελλάδα σαν εγκληματική οργάνωση” μεταφέρει ο Ντίνος Αγιομαμίτης από την αδερφή οργάνωση του ΣΕΚ στην Κύπρο, Εργατική Δημοκρατία. “Ηταν μια πολύ σημαντική εκδήλωση σε μια πολύ σημαντική πολιτική συγκυρία που οι ναζί του ΕΛΑΜ προσπαθούν να εξασφαλίσουν έδρα στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μάη.

Εκείνο που χρειάζεται τώρα είναι να υπάρξει μια ανάλογη συνέχεια για να κτίσουμε ενα δυνατό, μαζικό αντιφασιστικό κίνημα που να μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε στιγμή τη φασιστική απειλή. Σε αυτή την κατεύθυνση παλεύει η Εργατική Δημοκρατία που ήταν απο τους βασικούς συντελεστές αυτής της πορείας μαζί με το ΑΚΕΛ, την ΠΕΟ και τις άλλες οργανώσεις της αριστεράς και τις αντιρατσιστικές κινήσεις” συνεχίσε. 

Συγκέντρωση έγινε και στο Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας, μια βδομάδα μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις σε Λονδίνο, Γλασκώβη και Κάρντιφ. “Εκατοντάδες διαδήλωσαν την αλληλεγγύη τους στη μουσουλμανική κοινότητα. Σωματεία, ΛΟΑΤΚΙ ομάδες και συλλογικότητες μουσουλμάνων δήλωσαν ότι δεν θα αφήσουμε το ρατσισμό και την ισλαμοφοβία να νικήσουν” λέει η ανταπόκριση του Stand Up to Racism. 

Συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις έγιναν ακόμα στο Όσλο της Νορβηγίας, στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας, στο Μπιλμπάο της Χώρας των Βάσκων, στη Σεβίλλη, τη Σαραγόσα, το Μπούργος, τη Μαγιόρκα κι άλλες πόλεις του Ισπανικού Κράτους, ενώ μεγάλη κινητοποίηση ενάντια στην ισλαμοφοβία έγινε για δεύτερη συνεχή εβδομάδα στη Νέα Υόρκη.

Στέλιος Μιχαηλίδης

Ν. Ζηλανδία

Μαζική απάντηση στο ρατσισμό και την ισλαμοφοβία έδωσαν χιλιάδες Νεοζηλανδοί στο Όκλαντ την Κυριακή 24/3. Η διαδήλωση οργανώθηκε από την αντιρατσιστική κίνηση “Love Aotearoa, Hate Racism”, στο πλαίσιο του διεθνούς συντονισμού ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες και πήρε μεγάλες διαστάσεις, μετά το μακελειό στο Κράιστσερτς την περασμένη Παρασκευή.

“Οι μετανάστες εργάτες δέχονται επίθεση! Οι πρόσφυγες δέχονται επίθεση! Οι μουσουλμάνοι δέχονται επίθεση! Ξεσηκωθείτε! Αντεπιτεθείτε!” ήταν ένα από τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές.

“Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με όλα μας τα αδέρφια, τους μουσουλμάνους αυτής της χώρας. Εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στην κοινότητα και τους διαβεβαιώνουμε ότι όλη η Νέα Ζηλανδία είναι στο πλευρό τους. Δεν ήταν μοναχικός λύκος ο φονιάς. Υπάρχουν ναζιστικές ομάδες από πίσω που πρέπει να τσακίσουμε και να πολεμάμε το ρατσισμό με κάθε ευκαιρία” είπε μία από τις οργανώτριες, η Ανού Καλότι, από την Ένωση Μεταναστών Εργατών, σε ένα από τα ρεπορτάζ που κυκλοφόρησαν. 

Όλη η βδομάδα που προηγήθηκε ήταν γεμάτη με κινήσεις αλληλεγγύης. Από μαζική συμμετοχή Νεοζηλανδών ανεξαρτήτου θρησκεύματος, σε μουσουλμανικές προσευχές, χάριν περιφρούρησης, μέχρι φόρεμα μαντήλας σε ένδειξη συμπαράστασης, αλλά και συζητήσεις για τις αιτίες που οδήγησαν στη φασιστική επίθεση με τους 50 νεκρούς. “Πρέπει να κατονομάσουμε την ιδεολογία που σκότωσε 50 συνανθρώπους μας την Παρασκευή. Λέγεται φασισμός. Ο δολοφόνος ήταν ναζί. Κομμάτι του οργανωμένου φασιστικού ρεύματος που δηλητηριάζει τη Νέα Ζηλανδία. Κι αυτό το ρεύμα πρέπει να ξεριζωθεί και να συντριβεί. Αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια τροφοδοτούμενο από την οικονομική κρίση και τη ρατσιστική ρητορική των πολιτικών, που θέλουν να διώξουν τις δικές τους ευθύνες για την κρίση” λέει η οργάνωση Socialist Aotearoa, αδερφή οργάνωση του ΣΕΚ στη Ν.Ζηλανδία που έπαιξε κεντρικό ρόλο στην οργάνωση της διαδήλωσης.


23/3, Βαρκελώνη

Βαρκελώνη

Εντυπωσιακή ήταν η διαδήλωση στη Βαρκελώνη το Σάββατο 23/3 για τη Διεθνή Μέρα ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες. Πάνω από 5.000 αντιφασίστες διαδήλωσαν ενάντια στην άνοδο της ακροδεξιάς και του ρατσισμού. 

Η διαδήλωση καλέστηκε από την Κίνηση Ενότητα Ενάντια στο Ρατσισμό και το Φασισμό (UCFR) με το σύνθημα Σταματήστε το VOX! To VOX είναι το ακροδεξιό κόμμα που μπήκε στο περιφερειακό κοινοβούλιο της Ανδαλουσίας και προβλέπεται να μπει στη Βουλή του Ισπανικού Κράτους στις εκλογές της 28ης Απρίλη. Στη διαδήλωση συμμετείχε ένα ευρύ φάσμα κόσμου, από εκπροσώπους κομμάτων και συνδικάτων μέχρι μέλη μεταναστευτικών οργανώσεων, μουσουλμάνοι, Ρομά κ.α. Στο τέλος της διαδήλωσης κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της ισλαμοφοβικής επίθεσης στη Ν.Ζηλανδία. Περισσότερες από 200 οργανώσεις υπέγραψαν τη διακήρυξη της UCFR. Στη συγκέντρωση μιλώντας εκ μέρους της UCFR, η Μαρίνα Μοράντε επέμεινε στην ανάγκη να συνεχιστεί η καμπάνια ενάντια στο VOX και το ρατσισμό, σε γειτονιές, εργατικούς χώρους, σχολεία και σχολές.

Kadijatu Dem Njie
Marx21 

Nίκαια

 

Γαλλία

Με μια άνευ προηγουμένου κατασταλτική επιχείρηση, που περιλάμβανε ακόμη και ένοπλους στρατιώτες, στο κέντρο του Παρισιού και άλλων γαλλικών πόλεων επιχείρησε ο Μακρόν να σταματήσει τα Κίτρινα Γιλέκα το περασμένο Σάββατο. Πλησιάζει Πάσχα και το κίνημα που κατά τα άλλα “θα είχε τελειώσει” μετά τα Χριστούγεννα, δεν λέει να ξεθυμάνει, αντίθετα ριζοσπαστικοποιείται βαθαίνοντας την πολιτική κρίση.

Στο Παρίσι με αποκλεισμένα τα Ιλίσια Πεδία, η συγκέντρωση έγινε στην Μονμάρτη, στο ναό Σακρ Κερ, ένα σημείο με συμβολική σημασία καθώς χτίστηκε για να ξεπλύνει τα εγκλήματα που διέπραξε η γαλλική άρχουσα τάξη ενάντια στους εργάτες της Κομμούνας το 1871. Στη Νίκαια (φωτό πάνω) η 73χρονη διαδηλώτρια και αγωνίστρια της αριστεράς Ζενεβιέβ Λεγκί, τραυματίστηκε βαριά από τις επιθέσεις της αστυνομίας. 

“Η πρόσβαση στο κέντρο της πόλης ήταν κλειστή ακόμα και για τους τουρίστες. Μπορούσες να κινηθείς μόνο με τα πόδια καθώς όλα τα μετρό ήταν κλειστά από τις 11 το πρωί” μας μεταφέρει ο Μάνος Καρτέρης από το Παρίσι. “Παντού υπήρχαν φραγμοί με CRS, υδροφόρες, τζιπ του στρατού και της αντιτρομοκρατικής. Aλλά o κόσμος δεν πτοήθηκε. Άρχισε να ανεβαίνει κάνοντας τρελούς κύκλους για να αποφύγει τα μπλόκα προς τα πανω και τα γιλέκα συγκεντρώθηκαν τελικά στη Μονμάρτη”.


Άμστερνταμ

 
 
Λευκωσία
 
 

Μπιλμπάο