Η Αριστερά
ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ 2019: Εργαστήρι των ιδεών της Απελευθέρωσης

Βασικοί κύκλοι και συζητήσεις

Η Αριστερά μετά τις εκλογές
Οι βλαβερές συνέπειες του ρεφορμισμού
Η αντικαπιταλιστική έξοδος από τα Μνημόνια
Η αρνητική κληρονομιά του 1989 
 
100 χρόνια από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς 
Κοινοβούλιο ή Εργατικά Συμβούλια;
Η πολιτική του  Ενιαίου Μέτωπου
Το επαναστατικό κόμμα - Γιατί ο Λένιν είχε δίκιο
 
Το κραχ του 1929 και ο καπιταλισμός σήμερα
Η κρίση τη δεκαετία του ‘30
Η θεωρία του Μαρξ για τις κρίσεις
Γιατί παρατείνεται η κρίση σήμερα;
 
Καταπίεση και απελευθέρωση
Ο Ένγκελς και ο ρόλος της οικογένειας
Απελευθέρωση των Γυναικών- θεωρία και πράξη
Πενήντα χρόνια από το Stonewal
 
Καπιταλισμός και Περιβάλλον
Τι φταίει για την κλιματική αλλαγή;
Μάνδρα, Μάτι- υπάρχει απάντηση;
Ένα νέο κίνημα για τη σωτηρία του πλανήτη
 
1989- η κρίση του “υπαρκτού”
Η Κίνα 30 χρόνια από την Τιενανμέν
Τι έγινε στην Ανατολική Ευρώπη;
Πώς χάθηκε η Ρώσικη επανάσταση;

Στο τετραήμερο φεστιβάλ επαναστατικών ιδεών Μαρξισμός 2019, που θα πραγματοποιηθεί από 27 μέχρι 30 Ιούνη στην Αθήνα, θα συμμετέχουν ομιλητές και ομιλήτριες που θα μεταφέρουν τον πλούτο των μαρξιστικών ιδεών, τις εμπειρίες των αγώνων μας ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση, τους προβληματισμούς για τις κρίσιμες επιλογές της Αριστεράς. Η Εργατική Αλληλεγγύη θα προβάλλει αυτές τις συμμετοχές που ήδη έχουν ξεκινήσει.

Άλεξ Καλλίνικος

 

Ο Άλεξ Καλλίνικος είναι πανεπιστημιακός και εκδότης της μαρξιστικής επιθεώρησης International Socialism του SWP του αδελφού κόμματος του ΣΕΚ στη Βρετανία. Είναι συγγραφέας βιβλίων και άρθρων για καίρια ζητήματα της μαρξιστικής θεωρίας,  ανάλυσης του σύγχρονου καπιταλισμού και παρέμβασης στις αντιπαραθέσεις που ανοίγουν στη ριζοσπαστική Αριστερά διεθνώς. Το βιβλίο του “Οι Επαναστατικές Ιδέες του Καρλ Μαρξ” είναι μια πολύτιμη εισαγωγή στο έργο και τη ζωή του μεγάλου επαναστάτη. 

Επίσης από τις εκδόσεις Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο κυκλοφορεί το βιβλίο του “Η Αποκρυπτογράφηση του Κεφάλαιου – Το Κεφάλαιο του Μαρξ και η πορεία του”. Είναι μια σημαντική συμβολή στην ανάδειξη της μεθόδου που χρησιμοποίησε ο Μαρξ στο μνημειώδες έργο του. Είναι επίσης και μια παρέμβαση σε όλα τα ερωτήματα που γεννάνε οι εξελίξεις στο σύγχρονο καπιταλισμό. 

 

Νίκος Στραβελάκης

 

Ο Νίκος Στραβελάκης είναι οικονομολόγος. Θα μιλήσει για την επικαιρότητα της μαρξιστικής θεωρίας των κρίσεων. Πρόσφατα επιμελήθηκε την έκδοση μιας συλλογής άρθρων του Μαρξ με τίτλο “Του ανταποκριτή μας στο Λονδίνο Καρλ Μαρξ – 22 επίκαιρες ανταποκρίσεις για τη New-York Daily Tribune”.  Οπως ανέφερε σε συνέντευξη στην Εργατική Αλληλεγγύη για αυτή την έκδοση:

“Ο Μαρξ είναι ένας έφηβος, διακοσίων ετών βέβαια, αλλά παραμένει έφηβος. Η βασική σύλληψή του, που μετά αναπτύσσεται παραπέρα στο Κεφάλαιο, είναι ότι ο καπιταλισμός είναι ένα σύστημα που περιλαμβάνει τη μεγέθυνση και την καταστροφή και που και τα δύο μαζί αποτελούν στοιχεία της εξέλιξής του. Αυτό είναι ακριβώς που τον κάνει τόσο επίκαιρο... Την πρώτη κρίση στο νέο αιώνα, 200 χρόνια μετά τη γέννηση του Μαρξ, τη ζούμε σήμερα. Αυτό είναι που τον κάνει τόσο συνταρακτικά επίκαιρο και αποτέλεσε και την αφορμή αυτής της έκδοσης”. 

 

Αλεξάνδρα Ιωαννίδου

 

Η Αλεξάνδρα Ιωαννίδου είναι πανεπιστημιακός που έχει συμβάλει με τις εργασίες της και τη στάση της στην πάλη ενάντια στις εθνικιστικές εκστρατείες για το Μακεδονικό, και τα ιστορικά ψέματα της δεξιάς και της άρχουσας τάξης για “ανύπαρκτη γλώσσα” και “ανύπαρκτο έθνος”. Γι' αυτό έχει δεχτεί και χυδαίες ακροδεξιές επιθέσεις όπως αυτή από το κανάλι Σταρ τον περασμένο Οκτώβρη, επειδή “τόλμησε” να είναι ομιλήτρια σε εκδήλωση του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου για να εκφράσει απόψεις όπως:

“Σήμερα, 25 χρόνια μετά από την εθνικιστική υστερία στα Βαλκάνια, τις σφαγές και τις καταστροφές που είδαμε τη δεκαετία του '90, ζούμε πάλι ξανά εδώ στην Ελλάδα το ίδιο σενάριο, με συλλαλητήρια για το Μακεδονικό και βέβαια την προσπάθεια των ίδιων ή των γόνων των πολιτικών που δημιούργησαν τα προβλήματα τότε, να χτίσουν τις καριέρες τους για άλλη μια φορά πάνω στα πτώματα της συμφιλίωσης των λαών και της καλής γειτονίας”. 

 

Ιάσονας Χανδρινός

 

Ο Ιάσονας Χανδρινός είναι ιστορικός και έχει γράψει δυο βιβλία για τη δεκαετία του '40. Και τα δυο βιβλία είναι χρήσιμες συμβολές στη μελέτη  της ιστορίας του εργατικού κινήματος και της Αριστεράς στη δεκαετία του '40. Το πρώτο “Το τιμωρό χέρι του λαού: Η δράση του ΕΛΑΣ και της ΟΠΛΑ στην κατεχόμενη πρωτεύουσα 1942-1944” έχει κάνει δυο εκδόσεις. Το δεύτερο βιβλίο του που κυκλοφόρησε πέρσι έχει τίτλο “Πόλεις σε πόλεμο 1939-1945 Ευρωπαϊκά αστικά κέντρα υπό γερμανική κατοχή”. 

Τα κινήματα της αντιφασιστικής Αντίστασης που διαμορφώθηκαν στις συνθήκες του πολέμου και της Κατοχής, εκφράσανε ελπίδες εκατομμυρίων ανθρώπων για μια ριζοσπαστική κοινωνική αλλαγή, διαμόρφωσαν μια μεγάλη Αριστερά και η κατάληξή τους καθόρισε την πορεία του μεταπολεμικού κόσμου. Αν η Αθήνα της Αντίστασης και του «Κόκκινου Δεκέμβρη» είναι η μια γνωστή περίπτωση, στις σελίδες το βιβλίου ανακαλύπτουμε την Κοπεγχάγη, το Παρίσι, το Άμστερνταμ, τη Νάπολη.

Με την πλούσια θεματολογία του και τη βοήθεια ομιλητών και ομιλητριών με μεγάλη συμβολή, το τετραήμερο Μαρξισμός 2019 θα είναι ένα πραγματικό εργαστήρι των ιδεών της Απελευθέρωσης. 

Δηλώστε συμμετοχή!