Εκπαίδευση και νεολαία
Φοιτητικές εκλογές: Δύναμη στις ΕΑΑΚ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την επίθεση στην Παιδεία και στα δικαιώματα της νεολαίας. Πανηγυρίζει ότι βγήκαμε από τα μνημόνια και την ίδια στιγμή κλιμακώνει τις επιθέσεις με ξεκάθαρο και κεντρικό στόχο να προσαρμόσει τα ΑΕΙ και τους αποφοίτους τους στην βαρβαρότητα της οικονομίας της αγοράς. Η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση είναι κομμένη και ραμμένη στα συμφέροντα των καπιταλιστών για να δημιουργήσουν μια εργατική τάξη χωρίς δικαιώματα.

Αυτή η προσπάθεια, να κυνηγά ατομικά ο κάθε φοιτητής πιστωτικές μονάδες και το πτυχίο να μην σημαίνει τίποτα, παρά μονάχα ένα πιστοποιητικό που προηγείται από τα μάστερ, τα μεταπτυχιακά, τα σεμινάρια κάθε τύπου και όλα αυτά με δίδακτρα, είναι το μέλλον που θέλουν για τη νεολαία. Οι σχολές θα αξιολογούνται και με βάση αυτό θα χρηματοδοτούνται. 

Αυτό τον στόχο εξυπηρετούν όλοι οι τελευταίοι ψηφισμένοι νόμοι Γαβρόγλου. Από το πλαίσιο για τις αλλαγές, μέχρι τους νόμους για την κατάργηση των ΤΕΙ πανελλαδικά και το προσοντολόγιο με την πλήρη αποστοίχιση των πτυχίων με τα επαγγελματικά δικαιώματα. Η ιδιωτικοποίηση προωθείται μέσα από το σπάσιμο τμημάτων και την αποκοπή της διδακτικής επάρκειας σε όλες τις σχολές που είχαν ως εργασιακή προοπτική την εκπαίδευση. Τα κυλικεία και οι λέσχες, η φύλαξη και η καθαριότητα δίνονται σε εργολαβικές εταιρίες με σκανδαλώδεις συμβάσεις.

Ο νέος προϋπολογισμός δείχνει ότι αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί αμείωτη: 0,07% αύξηση των κονδυλίων για την Παιδεία. Την ίδια στιγμή οι φοιτητές χρειάζεται να πληρώνουν για τα πάντα. Σχολές χωρίς θέρμανση, αίθουσες που δεν χωράνε. Περικοπές στη σίτιση, πανάκριβες μεταφορές, αγορές συγγραμμάτων και αναλώσιμων. Οι εστίες σε άθλια κατάσταση, απολύσεις στην καθαριότητα και στις λέσχες για χάρη νέων εργολαβιών.

Όλες αυτές οι επιθέσεις βρίσκουν αντιστάσεις. Η μάχη ενάντια στην συγχώνευση του ΤΕΙ Αθήνας με του Πειραιά και η ίδρυση του ΠΔΑ καθόρισε τις εξελίξεις. Ο τεράστιος αγώνας με καταλήψεις 4 μηνών στο ΤΕΙ Αθήνας ανέδειξε την δυνατότητα σύγκρουσης με τα σχέδια του Γαβρόγλου. Τώρα έχουν προχωρήσει αυτές οι εμπειρίες. Ξεδιπλώθηκαν αγώνες στην Φιλοσοφική Αθήνας, στην Θεσσαλονίκη, καταλήψεις στην Γεωπονική, μάχες στο Ηράκλειο και στην Πάτρα, καταλήψεις στον Βόλο και στην Ξάνθη. Αυτές οι κόντρες ανοίγουν και από κομμάτια της εργατικής τάξης μέσα στις σχολές, διοικητικούς, εργαζόμενους στις λέσχες και στην καθαριότητα. 

Στις φοιτητικές εκλογές μαυρίζουμε τις δυνάμεις που στηρίζουν τις επιθέσεις, την ΔΑΠ-ΠΑΣΠ, τις δυνάμεις που προωθούν την ιδιωτικοποίηση και θέλουν διαλυμένους τους συλλόγους μας μακριά από τους αγώνες. Αγωνιζόμαστε για να είναι οι σχολές μας κέντρα πολιτικής συζήτησης και οργάνωσης των αγώνων. Παλεύουμε για την σύνδεσή τους με τους αγώνες της εργατικής τάξης. Οι ανάγκες μας πάνω από τα κέρδη των καπιταλιστών.

 

Αγωνιζόμαστε ενάντια στον ρατσισμό και την φασιστική απειλή. Η ΧΑ στη φυλακή, οι πρόσφυγες στις πόλεις και τις σχολές μας. Ένα κομμάτι της άρχουσας τάξης και η Νέα Δημοκρατία έπαιξαν το χαρτί του εθνικισμού και αυτό έδωσε χώρο σε κομμάτια φασιστών και νεοναζί. Η 16 Μάρτη και οι διαδηλώσεις ενάντια στον ρατσισμό και τους φασίστες που έγιναν σε πολλές χώρες του κόσμου και εδώ, ήταν ένα βήμα μπροστά. Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις με επόμενο σταθμό τα 4 χρόνια από την έναρξη της δίκης, στις 18/4.

Τα ζητήματα της καταπίεσης και του σεξισμού λαμβάνουν εκρηκτικές διαστάσεις μέσα στις σχολές μας. Η δολοφονία του Ζακ έγινε κεντρικό θέμα συζήτησης παντού, από τους διαδρόμους και τα μαθήματα μέχρι τις γενικές συνελεύσεις. Ο συντονισμός φέτος εργατικών σωματείων με φοιτητικούς συλλόγους και κινήσεις οδήγησε να οργανώσουμε για πρώτη φορά απεργία στις 8 Μάρτη.

Απέναντι στην χρεωκοπία της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ, η ελπίδα βρίσκεται στους ίδιους μας τους αγώνες, στην οργάνωση από τα κάτω για να μπουν μπροστά οι ανάγκες της εργατικής τάξης και της νεολαίας. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του ΣΕΚ δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις σε αυτή την προσπάθεια μέσα από τα σχήματα της ΕΑΑΚ.


Φιλοσοφική

Οι φοιτητές πανελλαδικά έδωσαν την μάχη ενάντια στους «νόμους Γαβρόγλου», μια επίθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που στοχεύει σε μια Παιδεία εναρμονισμένη με τις ελαστικές συνθήκες εργασίας που επικρατούν.

Στη Φιλοσοφική, ειδικότερα, διασπάται το ΦΠΨ και αφαιρείται η διδακτική επάρκεια σε όλες τις καθηγητικές σχολές. Πρόσφατα, ανακοινώθηκε και η δημιουργία ενός αγγλόφωνου τμήματος με αντικείμενο στην Αρχαιολογία και τον ελληνικό πολιτισμό. Στη Φιλοσοφική υπάρχει ήδη τμήμα αρχαιολογίας, άρα η ίδρυση του νέου τμήματος δημιουργεί πτυχιούχους πολλαπλών ταχυτήτων. Καταστρατηγείται και το άρθρο 16, καθώς θα χει δίδακτρα 32.000 ευρώ. Επίθεση στη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία είναι και το προσοντολόγιο: το πτυχίο παύει να είναι μόνη προϋπόθεση διορισμού, χιλιάδες αναπληρωτές μένουν έκτος σχολείων και οι φοιτητές αναγκάζονται σε ένα αέναο κυνήγι τίτλων και προσόντων. 

Η Αντικαπιταλιστική Αριστερά, τα σχήματα ΕΑΑΚ Φιλοσοφικής και η ομάδα του ΣΕΚ Φιλοσοφικής που συμμετέχει στο ΚΑΡΦΙ-ΕΑΑΚ δίνουμε τη μάχη των φοιτητικών εκλογών μέσα στο πλαίσιο αυτών των αγώνων. Δυνατή Αντικαπιταλιστική Αριστερά στις σχολές σημαίνει και δυνατότερο φοιτητικό κίνημα. Ένα κίνημα που απαντά στις επιθέσεις στην Παιδεία αλλά ταυτόχρονα δίνει και τις πολιτικές μάχες, ενάντια στο ρατσισμό και το σεξισμό. Στις 10 Απρίλη στηρίζουμε την Ενωτική Πρωτοβουλία ΣΑΦ-ΚΑΡΦΙ ΕΑΑΚ αποτυπώνοντας τις κατακτήσεις του φοιτητικού κινήματος και στις φοιτητικές εκλογές.

Άγγελος Διονυσακόπουλος

Βόλος

Μετά την επιτυχία της απεργιακής 8 Μάρτη και των παγκόσμιων αντιφασιστικών και αντιρατσιστικών συλλαλητηρίων στις 16 Μάρτη, η φοιτητική ομάδα του ΣΕΚ στο Βόλο οργανώνει τη μάχη των φοιτητικών εκλογών. Κατεβαίνουμε σε τουλάχιστον 3 σχολές (Ηλεκτρολόγοι ΗΜΜΥ, Ειδικής Αγωγής και Αρχιτεκτονική). 

Η μάχη κόντρα στην υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων αλλά και τους νόμους Γαβρόγλου είναι κεντρική, το ίδιο και η μάχη κόντρα στο ρατσισμό, τους φασίστες και το σεξισμό. Χρειάζεται μέχρι τις 10 Απρίλη, την ημέρα των εκλογών, να μεγαλώσουμε τα ψηφοδέλτια μας, να συσπειρώσουμε όλο το δυναμικό των φοιτητών που θέλει να παλέψει, έτσι ώστε να μπορέσει και στη μάχη των εκλογών, η αντικαπιταλιστική αριστερά, να εκφράσει όλο το κίνημα των καταλήψεων των προηγούμενων μηνών στο Βόλο. 

Ενδιάμεσο βήμα για τα παραπάνω θα είναι η εκδήλωση της Τετάρτης 3/4, 18:00 στο Θόλο με τίτλο “Καπιταλισμός και Περιβάλλον: Σχέσεις Καταστροφής, Πώς συνεχίζουμε τη μάχη της ΑΓΕΤ;”. Πρωτοβουλία που έρχεται με αφορμή τις χιλιάδες που διαδήλωσαν στο Βόλο κατά της καύσης σκουπιδιών, αλλά και σαν προσπάθεια να ανοίξουμε τη συνολική κουβέντα για το ζήτημα, σε σύνδεση με τα παγκόσμια κινήματα για την κλιματική αλλαγή.

Γιάννης Σουμπάσης

Εκδηλώσεις ΕΑΑΚ

Η αντικαπιταλιστική αριστερά στη μάχη των φοιτητικων εκλογών
 
ΗΡΑΚΛΕΙΟ (ΕΑΑΚ ΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ)
ΤΡΙΤΗ 2/4 ΣΕΥΠ, 1μμ
 
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ  (Γραφίδα-Αρπα-Αναστροφοι-ΕΑΑΚ)
ΠΕΜΠΤΗ 4/4 ΣΓΤΚΣ αιθ. προβολων 2μμ
 
ΓΙΑΝΝΕΝΑ (ΕΑΑΚ ΙΑΤΡΙΚΗΣ-ΠΑΔΑΓΩΓΙΚΟΥ-ΧΗΜΙΚΟΥ)
ΠΕΜΠΤΗ 4/4 αίθ. 1 Παιδαγωγικό 2.30μμ
 
ΒΟΛΟΣ (ΕΑΑΚ ΘΟΛΟΥ)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5/4 αίθ. φοιτητικού συλλόγου 1μμ