Εργατικό κίνημα
Aγ. Σάββας: Μέχρι τη νίκη

21/3, Απεργιακή συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας

Με νέα παράσταση διαμαρτυρίας στην διοίκηση του νοσοκομείου και νέα συνέλευση την Τρίτη 26/3, συνέχισαν τον αγώνα διαρκείας ενάντια στις απολύσεις τους που έχουν ξεκινήσει εδώ και βδομάδες οι 88 καθαρίστριες/ες του Αγ. Σάββα. 

Παρά τις υποσχέσεις που πήραν από τον Πολάκη κατά τη διάρκεια της νέας 24ωρης απεργίας και της συγκέντρωσης έξω από το Υπ. Υγείας που πραγματοποίησαν την Πέμπτη 21/3, οι καθαρίστριες/ες δεν σταματάνε τις κινητοποιήσεις μέχρι την πλήρη δικαίωσή τους. Μπορεί ο Πολάκης στα λόγια να υποσχέθηκε ότι θα παραταθούν οι συμβάσεις τους τουλάχιστον για 6 μήνες μέχρι να διευθετηθεί συνολικά το θέμα της καθαριότητας των νοσοκομείων, και πως θα σταματήσουν οι διαδικασίες απόλυσης που έχει ξεκινήσει ο διοικητής του Αγ. Σάββα Δενδραμής, όμως μέχρι την ώρα που γραφόταν το ρεπορτάζ δεν υπήρχε καμιά γραπτή διαβεβαίωση για όλα όσα διακήρυξε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Όπως υποστήριξε ο Πολάκης την Πέμπτη 21/3, στη συνάντηση που είχε κατά τη διάρκεια της απεργιακής συγκέντρωσης με εκπροσώπους της ΠΟΕΔΗΝ και του σωματείου των εργαζόμενων στον Αγ. Σάββα, οι διοικητές των νοσοκομείων που έχουν ξεκινήσει διαδικασίες απολύσεων των συμβασιούχων καθαριστριών -όπως ο Δενδραμής του Αγ. Σάββα - θα πάρουν πίσω τις προκηρύξεις των θέσεων με ΑΣΕΠ και θα περιμένουν τη συνολική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας που θα διευθετεί το θέμα συνολικά για όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Ωστόσο την επόμενη μέρα, Παρασκευή 22/3, ο διοικητής Δενδραμής έκανε πως δεν ξέρει τίποτα και συνέχισε με την αδιάλλακτη στάση του ξεκαθαρίζοντας πως θα συνεχίσει τις διαδικασίες των απολύσεων.

“Την Παρασκευή από τις 9.30 το πρωί κάναμε νέα παράσταση στον διοικητή ο οποίος μας είπε πως ήδη έχει υπογράψει την προκήρυξη του ΑΣΕΠ. Η στάση του ήταν τόσο προκλητική που μας ανέφερε πως υπέγραψε την προκήρυξη μισή ώρα πριν την συνάντησή μας με τον υπουργό Πολάκη. Αμέσως κάναμε ντου στο γραφείο προσωπικού και τη μηχανογράφηση και σταματήσαμε την ανάρτηση της προκήρυξης. Όμως είναι ξεκάθαρο πως δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα από το διοικητή. Έχουμε να συνεχίσουμε τη μάχη μας ενάντια στις απολύσεις και γι'αυτό οργανώσαμε νέα συνέλευση για την Τρίτη 26/3”, ανέφερε η Κατερίνα Πατρικίου μέλος του ΔΣ του σωματείου του Αγ. Σάββα. 

Απεργία

Πολύ σημαντική όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα ήταν η  24ωρη απεργία των καθαριστριών την Πέμπτη στις 21/3 και η συγκέντρωσή που πραγματοποιήθηκε από τα σωματεία του Δρομοκαΐτειου και του Αγίου Σάββα με τη στήριξη της ΠΟΕΔΗΝ, έξω από το Υπουργείο Υγείας. Εκεί βρέθηκαν εκτός από τις καθαρίστριες/ες και άλλοι συμπαραστάτες υγειονομικοί από το Γεννηματάς, το Αγία Όλγα, αλλά και εργαζόμενοι από τον Συντονισμό Ενάντια στα Μνημόνια και αλληλέγγυοι από την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας. Παρά την αρχική άρνηση των κυβερνητικών στελεχών να δεχτούν τους απεργούς, τελικά ο αναπληρωτής υπουργός Πολάκης αναγκάστηκε να έρθει και να τους δεχτεί.

"Θυμόμαστε τον υπουργό Πολάκη πολλά χρόνια πίσω να βρίσκεται στις πόρτες του Κρατικού της Νίκαιας σε μια μεγάλη απεργία και να κάνει περιφρούρηση ενάντια στους απεργοσπάστες. Σήμερα έφτασε στο σημείο να μη δέχεται να δει απεργούς και να ετοιμάζεται να πετάξει στο δρόμο χιλιάδες καθαρίστριες πανελλαδικά. Μπορεί να περάσανε πολλά χρόνια από τότε και αυτός πλέον να βρίσκεται στην άλλη μεριά. Όμως εμείς συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα, δίπλα σε κάθε καταπιεσμένο, σε κάθε απολυόμενο, σε κάθε καθαρίστρια που παλεύει για τη δουλειά και το ψωμί της. Είμαστε μαζί σας και σας στηρίζουμε μέχρι τη νίκη", ανέφερε μιλώντας στους απεργούς που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το υπουργείο, ο Πέτρος Κωνσταντίνου υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας.

Οι καθαρίστριες του Αγ. Σάββα παλεύουν εδώ και τρεις βδομάδες με συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στις μεθοδεύσεις της διοίκησης του νοσοκομείου που τις πετάει στο δρόμο. Για άλλη μια φορά η απεργία τους είχε υποδειγματική οργάνωση και καθολική συμμετοχή, αφού μόνο τα 20 άτομα του προσωπικού ασφαλείας μπήκαν για δουλειά. 

"Ο Πολάκης σήμερα έδωσε υποσχέσεις για ημίμετρα. Οι καθαρίστριες του Αγ. Σάββα δεν παλεύουν για μια μικρή παράταση ή μια μικρή μοριοδότηση. Καλύπτουν εδώ και δυο χρόνια τις πάγιες ανάγκες του νοσοκομείου στην καθαριότητα και ζητάνε μονιμοποίηση. Ο αγώνας τους είναι αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά, όχι μόνο στην καθαριότητα του Αγ. Σάββα αλλά σε όλη τη δημόσια Υγεία. Θα δούμε αν ακόμα και αυτές οι μικρές υποσχέσεις του Πολάκη είναι πραγματικές. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας όσο χρειαστεί μέχρι την νίκη. Μέχρι να μονιμοποιηθούν όλοι και κανείς να μη χάσει τη δουλειά του. Απαιτούμε εδώ και τώρα γραπτή υπουργική απόφαση - δέσμευση υπέρ των καθαριστριών που πάνε για απόλυση, ότι δηλαδή μένουν στη δουλειά παγώνοντας τον ΑΣΕΠ", ανέφερε μετά τη συνάντηση με τον υπουργό ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του σωματείου των εργαζόμενων στον Αγ. Σάββα.