Γράμματα και σχόλια
Όχι στα μαλακά φασίστες και βιαστές

Παράταση της δημόσιας διαβούλευσης για τα σχέδια νέου Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας έδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά τις μαζικές αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει οι προτεινόμενες αλλαγές και κύρια η αναθεώρηση του ορισμού του βιασμού προς το χειρότερο και η μείωση της ποινής για την ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης την ώρα που δικάζεται η Χρυσή Αυγή. Η διαβούλευση, που ξεκίνησε στις 6 Μάρτη για να κλείσει άρον άρον στις 27 του ίδιου μήνα, παρατείνεται μέχρι τις 14 Απρίλη. Και ήδη μια σειρά κινήσεις και συλλογικότητες οργανώνουν την αντίστασή τους.

Με κεντρικό σύνθημα “Όχι στα μαλακά φασίστες και βιαστές”, η Κίνηση για την απεργιακή 8 Μάρτη κυκλοφορεί προκήρυξη που αναφέρει: “Οργή και αγανάκτηση προκαλούν στις γυναίκες και το εργατικό κίνημα οι προτεινόμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα για το τι είναι βιασμός. Είναι αλλαγές που περιορίζουν ακόμα περισσότερο ποιος τιμωρείται για βιασμό σε έναν ήδη ανεπαρκή νόμο που ίσχυε ως τώρα. Αντί να υιοθετείται η μη συναίνεση στη σεξουαλική πράξη ως ορισμός του βιασμού, τα θύματα πρέπει να αποδείξουν ότι απειλήθηκε η ζωή τους ή η σωματική τους ακεραιότητα. Πρόκειται για μία αλλαγή που ευθυγραμμίζεται με τις επιθέσεις των αφεντικών και του συστήματος απέναντι στις γυναίκες μέσα στην περίοδο της χειρότερής τους κρίσης”.

Την Τρίτη 26 Μάρτη η Διεθνής Αμνηστία έδωσε συνέντευξη τύπου στην οποία παρουσίασε το υπόμνημα που θα καταθέσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης για τον νομικό ορισμό του βιασμού με βάση τη συναίνεση. Όπως ειπώθηκε, από 31 ευρωπαϊκές χώρες μόνο 8 έχουν μέχρι τώρα κατοχυρώσει ένα τέτοιο νομικό ορισμό, για μια επίθεση που αφορά τουλάχιστον εννέα εκατομμύρια γυναίκες -σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, μία στις δέκα γυναίκες άνω των 15 ετών σε αυτές τις χώρες έχει υποστεί κάποια μορφή σεξουαλικής βίας στη ζωή της ενώ μία στις είκοσι γυναίκες έχει υποστεί βιασμό. 

Ατιμωρησία

Παράλληλα, το καθεστώς ατιμωρησίας των δραστών, σε συνδυασμό με τις τεράστιες ελλείψεις δημόσιων δομών στήριξης και παροχής βοήθειας των θυμάτων, με τις εξευτελιστικές μεθόδους έρευνας των σεξουαλικών εγκλημάτων που μετατρέπουν τις γυναίκες σε κατηγορούμενες, με τον κοινωνικό στιγματισμό και αποκλεισμό, αποτρέπουν τις καταγγελίες. Όπως αναφέρθηκε, στη Δανία για παράδειγμα, από τους 5.000 περίπου βιασμούς, μόλις 800 καταγγέλθηκαν, μόλις 500 κατέληξαν σε δίωξη και μόλις 94 κατέληξαν σε καταδικαστικές αποφάσεις.

Το γυναικείο και το εργατικό κίνημα έχουν τη δύναμη να αποτρέψουν την τροποποίηση του άρθρου 336 του Ποινικού Κώδικα προς το χειρότερο και να επιβάλλουν το αίτημα του κινήματος για ορισμό του βιασμού με βάση τη συναίνεση. Όπως καταλήγει η προκήρυξη της Κίνησης για την απεργιακή 8 Μάρτη: “Τα σωματεία μας, μέσα από μαζικές αποφάσεις και κινητοποιήσεις μπορούν να γίνουν ασπίδα προστασίας για τις γυναίκες της εργατικής τάξης και της μεγάλης πλειοψηφίας επιβάλλοντας το αυτονόητο: χωρίς συναίνεση είναι βιασμός. Απαιτούμε να μην περάσει αυτή η απαράδεκτη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, όπως και άλλες απαράδεκτες αλλαγές που μειώνουν την προβλεπόμενη ποινή για τους Xρυσαυγίτες ηγέτες της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, και συνδέουμε αυτό το αίτημα με την ευρύτερη πάλη των γυναικών ενάντια στις ανισότητες και τις σεξιστικές διακρίσεις και επιθέσεις”.