Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Συνεχίζεται η δίκη για την επίθεση στο “Συνεργείο”

Συνεχίστηκε στις 26/3 η δίκη μελών της Χρυσής Αυγής, ανάμεσά τους ο Λαγός και ο Μίχος, για την επίθεση στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη, το καλοκαίρι του 2013. Μέσα από τις καταθέσεις των αστυνομικών, ταυτοποιήθηκαν οι φωτογραφίες και το βίντεο της επίθεσης που προσκόμισε η πολιτική αγωγή. Στις φωτογραφίες εικονίζεται ο Μίχος, ενώ στο βίντεο εικονίζεται το βουλευτικό αυτοκίνητο του Λαγού με εμφανή την πινακίδα κυκλοφορίας του.

Συγκεκριμένα ο Ν. Γιαννόπουλος, αστυνομικός ΔΙΑΣ, περιέγραψε ότι η ομάδα του ακολούθησε μοτοπορεία 90-100 ατόμων. Φτάνοντας στον χώρο της επίθεσης είδαν και μετέδωσαν στο Κέντρο την επίθεση, που κράτησε 3-4 λεπτά. Του επιδείχθηκαν οι φωτογραφίες στις οποίες αναγνώρισε τον εαυτό του απέναντι από το σημείο της επίθεσης. Κατέθεσε ότι την ώρα της λήψης της φωτογραφίας έβλεπε τους επιτιθέμενους να σπάνε τη τζαμαρία. Μετά του επιδείχθηκαν στιγμιότυπα από το βίντεο της μοτοπορείας και αναγνώρισε ότι προέρχονται από τη χρονική στιγμή λίγο πριν την επίθεση.

Ο Π. Ψοχιός, αστυνομικός, κατέθεσε ότι μόλις έφτασε στο χώρο της επίθεσης, αφού αυτή είχε ολοκληρωθεί, ο Π. Δριμυλής, θύμα της επίθεσης, του είπε «ήρθαν οι φασίστες και μας δείρανε». Περιέγραψε τις ζημιές στον χώρο (σπασμένη τζαμαρία, αναποδογυρισμένα καθίσματα) και έκρινε ότι για να έγινε τέτοια ζημιά τα άτομα που συμμετείχαν στην επίθεση πρέπει να ήταν πολλά. Διευκρίνισε επίσης ότι οι αριθμοί κυκλοφορίας (από τους οποίους και προέκυψε η παρουσία των κατηγορούμενων) δόθηκαν από περίοικους στον μάρτυρα.

Κοντάρια

Ακολούθησε η κατάθεση του Δ. Γώγουλου, αξιωματικού στο ΤΑ Ηλιούπολης. Άκουσε θόρυβο και είδε από το μπαλκόνι του τμήματος περίπου 40 μηχανάκια «με σημαίες και διακριτικά της ΧΑ» καθώς και με κοντάρια, και πίσω 2 μηχανές ΔΙΑΣ. Άκουσε συνθήματα «αίμα τιμή Χρυσή Αυγή». Κατόπιν, λαμβάνοντας ειδοποίηση για την επίθεση, πήγε στο Συνεργείο. Δήλωσε ότι συμπέρανε πως η μοτοπορεία που είδε από το τμήμα και η ομάδα που έκανε την επίθεση ήταν η ίδια, ενώ πρόσθεσε «οι επιτιθέμενοι φορούσαν όλοι μαύρα».

Τέλος, ο Β. Μακρής, αστυνομικός ΔΙΑΣ, περιέγραψε πως «όλο το πλήθος των μηχανών ήταν ενιαίο». Συνολικά, αναδείχτηκαν σε ακόμη ένα ακροατήριο δικαστηρίου τα χαρακτηριστικά των επιθέσεων της Χρυσής Αυγής: με πολλά μέλη, ενιαία κίνηση, οργανωμένη άφιξη και αποχώρηση, γρήγορο χτύπημα, διακριτικά της ΧΑ και δήλωση ταυτότητας (πχ με τα συνθήματα), μαύρα ρούχα. Η δίκη συνεχίζεται στις 27/3.