Πολιτισμός
Βιβλίο: Σπορ και Κοινωνικές Αντιστάσεις

Το νέο του βιβλίο "Σπορ και Κοινωνικές Αντιστάσεις - Μεσοπόλεμος, Κατοχή, Δικτατορία, Μεταπολίτευση", (εκδόσεις Νότιος Άνεμος) παρουσίασε την Παρασκευή 24/1 στην ΕΣΗΕΑ ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Νάσος Μπράτσος.

Μιλώντας στην ΕΑ για την παρουσίαση και τη νέα του δουλειά ο Νάσος Μπράτσος τόνισε πως, “Το βιβλίο αξιοποιώντας την εμπειρία του προηγούμενου βιβλίου μου σε σχέση με τον αθλητισμό (Αθλητισμός και Κοινωνικά Κινήματα, 2014) προχωράει σε μια πιο λεπτομερή έρευνα στο χώρο του αθλητισμού, πηγαίνοντας μέχρι και τις μέρες μας.

Στο νέο βιβλίο αξιοποίησα αρχεία αθλητικών εφημερίδων της περιόδου του μεσοπολέμου που περιγράφουν τον αθλητισμό βάσης αλλά και το πώς τα καθεστώτα του Χίτλερ και του Μουσολίνι προσπαθούσαν να χρησιμοποιήσουν τον αθλητισμό. Μια δεύτερη πηγή στοιχείων ήταν τα αρχεία αθλητικών συλλόγων για όλη τη χρονική περίοδο από το μεσοπόλεμο μέχρι και τις μέρες μας. Η τρίτη πηγή ήταν οι ίδιοι οι άνθρωποι του αθλητισμού που έχουν ζήσει αυτές τις περιόδους και έχουν υπηρετήσει τον αθλητισμό πολλές φορές από διαφορετικά πόστα. Στη νιότη τους ως αθλητές και αργότερα ως παράγοντες. Έχουμε αρκετές συνεντεύξεις μέσα από ανθρώπους που είτε ήταν στην ΕΠΟΝ την κατοχική περίοδο και ήταν αθλητές, είτε ανθρώπους που ήταν αθλητές την περίοδο της δικτατορίας. 

Συνεντέυξεις

Και βέβαια παρουσιάζουμε και σημερινές δραστηριότητες αθλητικών σωματείων που έχουν κοινωνικό πρόσημο στη λειτουργία τους και στις δράσεις τους. Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στο πάνελ της εκδήλωσης έχουν μιλήσει σε συνεντεύξεις τους μέσα στο βιβλίο και μας τιμήσανε και με την παρουσία τους”.

Ομιλητές στην βιβλιοπαρουσίαση ήταν ο Νίκος Μάλλιαρης που υπήρξε ποδοσφαιριστής του Εθνικού Αστέρα και της Προοδευτικής, δραστήριο μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών. Ο Διονύσης Χριστακόπουλος, αθλητής σε μικρή ηλικία στην Κατοχή και «αετόπουλο» της ΕΠΟΝ, όταν το ποδόσφαιρο χρησιμοποιήθηκε για τη στήριξη των αντιστασιακών δραστηριοτήτων ενάντια στους κατακτητές, στην πόλη της Καλαμάτας, όπου διέμενε. Ο πατέρας του με έντονη συνδικαλιστική δράση, εκτελέστηκε στους 200 της Καισαριανής. Ο Κώστας Μανταίος, καλαθοσφαιριστής των Αμπελοκήπων, του Αετού Θεσσαλονίκης και ακολούθως του Πανελευσινιακού την εποχή που η χούντα είχε ορίσει στρατιωτικούς επιτρόπους στις διοικήσεις των σωματείων. Ενδιάμεσα στα χρόνια της αθλητικής του δράσης υπήρξε και πολιτικός κρατούμενος του δικτατορικού καθεστώτος. Σήμερα είναι πρόεδρος του ΑΟ Αμπελοκήπων, αλλά και μέλος ΔΣ του ΣΦΕΑ 1967-1974. Ο Γιάννης Ξαρχουλάκος, ποδοσφαιριστής στην ανεξάρτητη ομάδα ΠΑΟΛ και στη συμμετέχουσα στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα της Αθήνας, Βικτώρια και οργανωτικός γραμματέας του ΣΦΕΑ 1967-1974. Ο Δημήτρης Μακρής, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Θύελλας Ραφήνας και μερικά χρόνια αργότερα και γυμναστής της ομάδας. Ο Τάσος Επιτρόπου, δημοσιογράφος και διευθυντής της ΕΡΑ Σπορ.

• Συνεχίζεται το ταξίδι του βιβλίου του Νάσου Μπράτσου "Αιγαιοπελαγίτες πρόσφυγες στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο" αυτή τη φορά στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης (Αργύρη Εφταλιώτη 7), την Τετάρτη, 29/1 στις 6:30μ.μ. Στην παρουσίαση του βιβλίου που συνδιοργανώνουν η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) μαζί με τους Φίλους Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας (ΦΙΜΠΟΔ) θα μιλήσουν εκτός από τον συγγραφέα η δημοσιογράφος Μυρσίνη Τζινέλλη και ο Γιώργος Γαλέτσας, από τους ΦΙΜΠΟΔ. Επίσης θα μιλήσουν ο Γιώργος Τυρρίκος-Εργάς και η Βαγγελιώ Χαλδέζου, συγγενείς Ελλήνων προσφύγων στη Συρία. Θα ακολουθήσει προβολή του Α’ Μέρους του τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ "Ικαριώτες πρόσφυγες στη Συρία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο".