Θεσσαλονίκη - Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ

Μια από τις ζωντανές εκδηλώσεις ήταν της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, την πρώτη μέρα με θέμα: «Ντόπιοι και μετανάστες παλεύουμε μαζί», που ουσιαστικά ήταν η πρώτη παρουσία της Ένωσης Μεταναστών Εργατών στη Θεσσαλονίκη. Το χρονικό της ίδρυσης της Ένωσης έδωσε ο Αμπντουλάϊ από τη Σενεγάλη, ενώ ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την ΚΕΕΡΦΑ εξήγησε το πώς και γιατί πρέπει να παλέψουμε για την οργάνωση των μεταναστών. Μας μετέφεραν τις φανταστικές εικόνες που υπάρχουν στην Αθήνα και την δουλειά που έχει γίνει για να οργανωθεί η συνέχεια. Στη συζήτηση άνοιξαν κι άλλα ζητήματα όπως η φασιστική απειλή κι η άμεση αντιμετώπισή της, αν με την κρίση υπάρχει μείωση της εισόδου μεταναστών κ.α. Στο τέλος της εκδήλωσης έγινε η πρόταση για δημιουργία τοπικής Ένωσης Μεταναστών Εργατών και το άπλωμά της στην πόλη μας. Αρκετοί μετανάστες εκδήλωσαν ενδιαφέρον κι αποφασίσαμε να δώσουμε συνέχεια την Δευτέρα για να οργανώσουμε την παρουσία μας στην Γενική Απεργία της 29ης Ιούνη.

Οργανώνονται

Τη δεύτερη μέρα έγινε η εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που ήταν ίσως η μαζικότερη του φεστιβάλ. Πάνω από 80 άτομα παρακολούθησαν το θέμα: «Μπορούμε, ντόπιοι και μετανάστες να αντιμετωπίσουμε την κρίση;». Η εισήγησή μας τόνιζε ξανά την αναγκαιότητα της οργάνωσης των μεταναστών και το τράβηγμά τους σε κάθε μάχη που δίνει η τάξη μας: «Δε μπορούμε να μιλάμε σήμερα για εργατική αντίσταση και να μην υπολογίζουμε στους μετανάστες. Είναι το 20% της εργατικής τάξης, ξεσηκώνονται, οργανώνονται και μπορούν να καταλάβουν πολύ καλά τα προωθημένα αιτήματα που βάζει η αντικαπιταλιστική Αριστερά, όπως την παύση πληρωμής του χρέους. Άλλωστε είναι το ίδιο Δ.Ν.Τ. που έχει διαλύσει τις χώρες προέλευσής τους». 

Η συζήτηση ανέδειξε το ζήτημα των εργατικών αγώνων και πώς τα δυνατά συνδικάτα έχουν υπερασπιστεί τους μετανάστες, ενώ κι εδώ στο κλείσιμο έγινε υπενθύμιση των επόμενων μαχών. Σε όλους τους συντρόφους ήταν έντονη η πεποίθηση ότι μπαίνουμε σε ένα καυτό καλοκαίρι για την κυβέρνηση, την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. Οι μετανάστες θα είναι μαζί μας.

Νίκος Χατζάρας