Αυτό που κυριαρχούσε ήταν η οργή για την επίθεση της κυβέρνησης. Ο ένας ομιλητής μετά τον άλλο συναγωνίζονταν στο πόσο έντονα θα καταγγείλουν τα μέτρα κυβέρνησης - ΔΝΤ - ΕΕ που μειώνουν τους μισθούς και τις συντάξεις, διαλύουν τις υπηρεσίες, ιδιωτικοποιούν τα πάντα με ή χωρίς ΣΔΙΤ, ανοίγουν το δρόμο σε αναγκαστικές μετατάξεις - ακόμα και απολύσεις των συναδέλφων με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Το θέμα του «Καλλικράτη» κυριαρχούσε στις ομιλίες των μηχανικών από δήμους, νομαρχίες και περιφέρειες - ιδιαίτερα εκείνων από την επαρχία, όπου οι καταργήσεις-συγχωνεύσεις ΟΤΑ μοιάζει πως θα έχουν καταστροφικά αποτελέσματα.
Δυστυχώς αυτή η αγωνιστική διάθεση δεν μεταφράστηκε ποτέ σε συγκεκριμένες αποφάσεις-δεσμεύσεις της Ομοσπονδίας για συγκεκριμένες απεργιακές κινητοποιήσεις. Καμιά από τις παρατάξεις δεν πρότεινε το οτιδήποτε συγκεκριμένο, με εξαίρεση τη Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών (ΣΑΜ) που με προκήρυξή της πρότεινε συνέχιση της αποχής από επιτροπές, 48ωρη τον Ιούλη και συντονισμό με άλλα συνδικάτα για απεργιακή κλιμάκωση το Σεπτέμβρη. Όμως, η κύρια ευθύνη ανήκει στις ηγεσίες της ΠΑΣΚ και της ΔΚΜ (δεξιά) που συνεχώς μπλόκαραν σε αγαστή συνεργασία κάθε ψήφισμα ή πρόταση απόφασης που ξεπερνούσε τα όρια της διαπίστωσης ότι τα μέτρα είναι «άδικα και σκληρά».
Η πιο κρίσιμη στιγμή του συνεδρίου ήταν όταν ένας σύνεδρος της Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΑΣ - η παράταξη του ΣΥΝ) πρότεινε με δική του πρωτοβουλία ένα ψήφισμα μαζί με τη Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών για να αποφασίσει το συνέδριο πανελλαδική απεργία μιας βδομάδας το Σεπτέμβρη και να καλέσει η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, τις ομοσπονδίες και τα πρωτοβάθμια σωματεία σε γενική απεργία μιας βδομάδας με συλλαλητήρια, ώστε «να παραλύσει η ζωή σε κάθε πόλη της Ελλάδας». Η πρόταση ψηφίστηκε από 59 συνέδρους της ΣΑΜ., της ΑΣ και της Αριστερής Παρέμβασης (ΝΑΡ, ΜΛΚΚΕ), καταψηφίστηκε από 78 (της ΔΚΜ και της ΠΑΣΚ), ενώ η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα (ΚΚΕ) απείχε! Με τον ίδιο τρόπο (ψηφίζοντας ...λευκό) η ΠΑΣΚ και η ΔΚΜ μπλόκαραν να συμπεριληφθεί στην απόφαση του συνέδριου η πρόταση της ΣΑΜ για παύση πληρωμών και διαγραφή του χρέους, αν και η πρόταση είχε τη σχετική πλειοψηφία με 38 ψήφους υπέρ και 19 κατά. Η ΔΕ πάλι απείχε!
Στις εκλογές για τη νέα διοίκηση η Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών βγήκε ενισχυμένη σε ψήφους παίρνοντας 19 από 16 που είχε στο προηγούμενο συνέδριο. Δυστυχώς, για μια ακόμα φορά η Αριστερή Παρέμβαση δεν δέχθηκε την πρόταση της ΣΑΜ για κοινό ψηφοδέλτιο, με αποτέλεσμα σύντροφοι που ανήκουν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ να συμμετέχουν και να στηρίζουν διαφορετικά ψηφοδέλτια.
Τα αποτελέσματα των εκλογών για τη νέα διοίκηση της Ομοσπονδίας ήταν: ΠΑΣΚ 6 (5), ΑΣ 4 (4), ΔΚΜ 3 (4), ΣΑΜ 1(1), ΔΕ 1 (1), ΑΠ 0 (0).
Κώστας Πίττας, Σύνεδρος της ΣΑΜ, Γραμματέας τμήματος ΕΜΔΥΔΑΣ τέως Υπ. Ανάπτυξης

