Εργατικό κίνημα
Ο Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη: Εμπρός για απεργιακή απάντηση

Συνοδεία αστυνομίας, με κρυφό το ακριβές πρόγραμμά του και αποκλεισμό των συνδικάτων της Υγείας και της πλειοψηφίας των υγειονομικών από τις συναντήσεις του, επισκέφτηκε ο Μητσοτάκης τη Θεσσαλονίκη και δυο νοσοκομεία της πόλης -το Ιπποκράτειο και το Παπαγεωργίου- το Σάββατο 28/11. Κυριολεκτικά σαν τον κλέφτη.

«Με δρακόντια μέτρα ασφαλείας (αστυνομία παντού μέσα κι έξω από το νοσοκομείο, απαγόρευση στους εργαζόμενους να παρκάρουν εντός του νοσοκομείου σε μέρα γενικής εφημερίας, επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας στην πύλη) επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός το Ιπποκράτειο νοσοκομείο σήμερα το πρωί, όπου τον υποδέχτηκαν με δώρα οι εκπρόσωποι της... ΔΑΚΕ και της διοίκησης», έγραψε την ίδια μέρα ο Γιάννης Κούτρας, αντιπρόεδρος της ΕΝΙΘ και μέλος ΔΣ του Συλλόγου Εργαζόμενων Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

«Από την κακοστημένη φιέστα τους απουσίαζαν για μια ακόμη φορά οι εργαζόμενοι και οι εκπρόσωποι τους. Το Σωματείο Εργαζόμενων Ιπποκράτειου και η ΕΝΙΘ όχι μόνο δεν προσκαλέστηκαν αλλά οι διοικούντες έκαναν ό,τι ήταν δυνατό να κρατήσουν κρυφό από τα συνδικάτα το πρόγραμμα της επίσκεψης.

Μόνο εν κρυπτώ και με ισχυρή αστυνομική κινητοποίηση μπορεί ο κύριος Μητσοτάκης να αποφύγει τις αντιδράσεις και να κρύψει την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι είναι ο πρωθυπουργός που άφησε εντελώς αθωράκιστη τη δημόσια Υγεία με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία της πόλης να έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία μίας νόσου με γεμάτες κορονοκλινικές και διαλυμένες τις υπόλοιπες, τα κρούσματα στο εξαντλημένο προσωπικό να είναι δεκάδες, οι κλίνες ΜΕΘ κατειλημμένες και ο ιδιωτικός τομέας να εξακολουθεί να πριμοδοτείται αδρά.

Γι' αυτό και δεν είπε λέξη για προσλήψεις, για μονιμοποίηση συμβασιούχων, για ένταξη στα ΒΑΕ, για επίταξη των ιδιωτών. Η επίκληση ενός “νέου συστήματος Υγείας” μας προκαλεί ανατριχίλα, δεν ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμαζόταν να ιδιωτικοποιήσει δύο νοσοκομεία πριν την πανδημία, συνέχισε τις ΣΔΙΤ στο μεσοδιάστημα και μεθοδεύει τη λεηλάτηση του δημόσιου συστήματος Υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων από τα αρπακτικά του ιδιωτικού τομέα ακόμα και τώρα.

Αγωνιστική απάντηση

Η απάντησή μας σε αυτή την πρόκληση θα είναι αγωνιστική. Θα συνεχίσουμε στον δρόμο του Πολυτεχνείου και της πανεργατικής στις 26 Νοεμβρίου προκειμένου να τελειώνουμε με την κυβέρνηση του θανάτου και να επιβάλλουμε τις δικές μας λύσεις που δεν είναι άλλες από την μονιμοποίηση των συμβασιούχων και τις αναγκαίες μαζικές προσλήψεις, την πραγματική θωράκιση της δημόσιας υγείας».

Με αντίστοιχο τρόπο έφτασε ο Μητσοτάκης στο Παπαγεωργίου. Ελάχιστα Μέσα Ενημέρωσης κάλυψαν ή έδειξαν έστω κι ένα πλάνο από τη διαμαρτυρία μελών της ΕΝΙΘ που βρέθηκαν στην πύλη του νοσοκομείου, άνοιξαν πανό και φώναξαν συνθήματα απαιτώντας μαζικές προσλήψεις και χρηματοδότηση του ΕΣΥ. 

«Είναι απαράδεκτο ο Μητσοτάκης να σουλατσάρει στην Θεσσαλονίκη, να μην κάνει λόγο για προσλήψεις, να διαβεβαιώνει αυθαίρετα ότι “θα συνεχίσει να στηρίζει το ΕΣΥ” και την ίδια στιγμή Κικίλιας και διοικήσεις να μηχανορραφούν με τις συμβάσεις μας», αναφέρει το Συντονιστικό Νοσοκομείων. Και συνεχίζει: «Τα περσινά χειροκροτήματα, οι υποσχέσεις για μονιμοποίηση των επικουρικών ήταν ασύστολα ψέματα.

Η αλήθεια είναι ότι ο νέος προϋπολογισμός για την Υγεία της στερεί 551 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον, για αυτό οι διοικητές τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν. Αυτό ήταν και είναι το “σχέδιο” τους... Να αφήσουν τα νοσοκομεία μας οριακά να λειτουργούν, στις πλάτες όμως χιλιάδων συμβασιούχων, να πριμοδοτήσουν αφεντικά της ιδιωτικής υγείας, να χτυπήσουν τον συνδικαλισμό ώστε στο τέλος της πανδημίας να παραδώσουν τα νοσοκομεία μας χειρότερα από πριν, βορά στην ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα στους κάθε λογής Σαραφιανούς...

Τώρα είναι που χρειάζεται παραπάνω προσωπικό, ο πληθυσμός δεν μαστίζεται μονάχα από την πανδημία, συνεχίζει να νοσεί όπως πριν, από συμβάντα που αφορούν σε όλες τις ειδικότητες. Επομένως δολοφονική είναι η προσπάθεια να μετατραπούν τα νοσοκομεία σε μίας νόσου, όπως εγκληματική είναι η τυφλή καραντίνα που μας λέει “καθίστε σπίτι και ψοφήστε εκεί”. Συνεχίζουμε στον δρόμο της 7 Απριλίου, της 12 Νοεμβρίου, του Πολυτεχνείου και της πανεργατικής απεργίας στις 26 Νοεμβρίου. Απεργιακά, από τα κάτω με επιτροπές αγώνα που ξεσηκώνουν τα σωματεία και συσπειρώνουν τους συναδέλφους. Ο προϋπολογισμός των περικοπών που φέρνει η κυβέρνηση για το 2021, βάζει υπό αμφισβήτηση τις δουλειές μας, την δημόσια Υγεία και περίθαλψη, χρειάζεται να συγκρουστούμε μαζί του. Τα συνδικάτα να μπούνε μπροστά με απεργία».