Κορονοϊός
Μέτρα προστασίας στα σουπερμάρκετ ΤΩΡΑ

Σε εκατοντάδες μετριούνται πλέον τα κρούσματα κορονοϊού σε εργαζόμενους στα supermarket, σε γραφεία και αποθήκες. Από μόνο του είναι ανησυχητικό, καθώς μιλάμε για χώρους που καθημερινά δέχονται εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες για να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης. Η Αρχή Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας, που είναι κρατικός φορέας, δημοσιοποίησε έρευνα που δείχνει ότι η πιο συχνή τοποθεσία που βρέθηκαν άτομα θετικά στον ιό ήταν με διαφορά τα super market. Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ στο προσωπικό, ιχνηλάτηση από επίσημους υγειονομικούς φορείς και καραντίνα στους εργαζόμενους που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα, επιμελής και συχνή απολύμανση των χώρων και μόνιμη επιτήρηση εφαρμογής όλων των παραπάνω θα έπρεπε να είναι τα στοιχειώδη, για να προστατευτούν εργαζόμενοι και πελάτες.

Σύμφωνα με το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων, που έδωσε στοιχεία μέσω συνέντευξης Τύπου, και δεκάδες καταγγελίες που φτάνουν σε αυτόν από εργαζόμενους, αυτό που επικρατεί είναι εντελώς διαφορετικό. Κρούσματα αποκρύπτονται για να μην χαλάσει το προφίλ της επιχείρησης ή δεν ακολουθούνται οι αναγκαίες με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα διαδικασίες με τις διευθύνσεις να κάνουν δική τους συντηρητική ιχνηλάτηση ώστε να μπαίνουν σε καραντίνα όσο λιγότεροι εργαζόμενοι γίνεται. Η απολύμανση, συνήθως από εργολαβικά συνεργεία καθαρισμού, είναι ελλιπέστατη και όχι τόσο συχνή όσο απαιτεί η κατάσταση. Η διενέργεια επαναλαμβανόμενων τεστ δεν είναι επιβεβλημένη, αλλά στην ευχέρεια της εργοδοσίας, ενώ οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι απόντες. Υπό την πίεση των αποκαλύψεων των κρουσμάτων, αλλά και της κατάστασης που επικρατεί, αλυσίδα super market αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ανακοίνωση 102 κρουσμάτων, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά αυτή την εικόνα. 

Επιθέσεις

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων καταγγέλει, εκτός από την απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, και μια άνευ προηγουμένου επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα: 

“Οι εργαζόμενοι στα super market μαζί με όλους τους κινδύνους για την υγεία τους ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν κόψιμο των ρεπό, υπερωριακή απασχόληση, αλλαγή βαρδιών, συνεχείς μετακινήσεις από κατάστημα σε κατάστημα. Έτσι αντιμετωπίζει η εργοδοσία την απουσία προσωπικού λόγω καραντίνας καθώς και την αναμενόμενη αύξηση του όγκου εργασίας καταργώντας στην πράξη το 8ωρο, την 5νθημερη εργασία πολύ πριν τα νομοθετήσει η κυβέρνηση και λιώνοντας κυριολεκτικά τους εργαζόμενους στη δουλειά και όσους κατά τύχη έως τώρα δεν έχουν νοσήσει. Αυτή την περίοδο οι αξιολογήσεις, οι επιπλήξεις, οι απολύσεις λύνουν και δένουν. Παράλληλα έχουν να αντιμετωπίσουν τη συνολική κυβερνητική επίθεση, την επέκταση της Κυριακάτικης εργασίας, τη 10ωρη απασχόληση, τις απλήρωτες υπερωρίες που νομοθετεί η κυβέρνηση. Έχουν να αντιμετωπίσουν την κρατική καταστολή, το χτύπημα στη συλλογική τους δράση. Βλέπετε η κυβέρνηση έχει επιλέξει αυτήν την περίοδο για να φέρνει μέτρα. Όταν είναι να φέρει αντεργατικά μέτρα, ξεχνάει τις ευαισθησίες της για την πανδημία που τις θυμάται μόνο όταν είναι να διαδηλώσουν οι εργαζόμενοι τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας”.